Покушението срещу словашкия министър-председател Роберт Фицо в сряда предизвика силна вълна от реч на омразата в интернет, сочат данни на словашкия стартъп Elv.ai. Организацията установява, че в деня на покушението “токсичните” коментари - които могат да включват вулгарен език, реч на омразата, расизъм, ксенофобия, заплахи, както и оправдаване на нападението - са се увеличили с 60% в сравнение с цялата им база данни от наблюдения.

Преди това нивото на токсичност в онлайн коментарите достига най-високото си ниво по време на президентските избори в Словакия през март и април, като Elv.ai регистрира коментари, пораждащи омраза, в 13,62% от онлайн дискусиите. За сравнение, нивото на “токсичност” в словашкото интернет пространство след опита за убийство на премиера на страната е било 21,62%.

„Такива събития често действат като катализатори на скрити напрежения и недоволства, които излизат на повърхността онлайн. Емоционалните реакции на инциденти с високопоставени лица често предизвикват силни реакции, които карат хората да изразяват своя гняв или страх онлайн", коментира пред Euronews Якуб Шустер от Elv.ai. „Платформите на социалните медии могат да засилят речта на омразата чрез „ехо камери“, в които потребителите са изложени предимно на мнения, които подсилват техните собствени позиции. Това често радикализира възгледите им“.

След нападението словашкото министерство на вътрешните работи призова потребителите на една от официалните си страници във Facebook да се въздържат от споделяне на неподходящо или вулгарно съдържание, свързано с нападението. То също така помоли професионалните медии да изключат секциите си за коментари и да модерират публикациите по темата в социалните медии.

Министърът на вътрешните работи Матуш Шутай-Ещок също се обърна с призив към журналистите и политиците да се въздържат от разпространяване на антагонистични коментари в социалните медии след нападението.

Междувременно в сряда словашкият президент Зузана Чапутова коментира в публикация в X, че „езикът на омразата и реториката, изпълнена с омраза, на които сме свидетели в цялото общество, водят до действия на омраза“.

Последици от онлайн токсичността

„Онлайн речта на омразата допринася значително за подклаждане на разделението в словашкото общество. Разпространението на коментари, съдържащи омраза, може да има няколко дълбоки последици. Постоянната реч на омразата изостря социалните разделения, като затруднява участието на общностите в конструктивен диалог", категорична е Шустер. „Повтарящото се излагане на реч на омразата може да обезчувстви хората към крайните възгледи, като постепенно нормализира подобна реторика.“

През 2023 г. Европейският център за правата на ромите подаде шест жалби срещу физически лица в Словакия от името на членове на ромската общност, заявявайки, че те са публикували онлайн антиромска реч на омразата.

„Някои от коментарите са възмутителни, а други са още по-сериозни и целят изтребването на ромите. В някои случаи публикувалите ги може да са извършили криминално деяние", заяви тогава координаторът на доброволците и адвокат във Форума за правата на човека Диана Репищакова.

Изследователите отдавна са установили връзки между омразните онлайн коментари и способността им да тласкат хората към крайни политически позиции, убеждения и светоглед. През 2018 г. Организацията на обединените нации съобщи, че социалните медии, и по-специално Facebook, са изиграли значителна роля в геноцида над рохингите в щата Ракхайн в Мианмар през 2017 г.

В Кения иск за 1,6 млрд. долара във Върховния съд на страната обвини компанията майка на Facebook - Meta, че е засилила речта на омразата и насилието в социалната медия във връзка с конфликта в Тигра в Етиопия през 2020-2022 г.

В същото време през 2023 г. Агенцията на Европейския съюз за основните права (FRA) обяви, че в Европа е нараснал броят на онлайн коментарите, съдържащи реч на омразата, и че ЕС не е направил достатъчно, за да регулира въпроса, въпреки прилагането на Закона за цифровите услуги, който има за цел да наложи кодекс за поведение в това отношение.