Mинистър-председателят на Словакия Роберт Фицо вече е извън опасност за живота след вчерашния опит за убийство с множество изстрели.

„За щастие, доколкото знам, операцията е минала добре и предполагам, че ще се възстанови“, заяви Томаш Тараба пред BBC. „Към този момент състоянието му не го поставя в животозастрашаваща ситуация“, допълни той.

Състоянието на словашкия премиер е стабилизирано, но остава сериозно, съобщи в Reuters, като се позова на представител на болницата.

Все още няма разпространена друга официална информация за състоянието на Фицо, допълва CNBC, след като се е свързала с министерствата на вътрешните и на външните работи на Словакия.

59-годишният Фицо беше тежко ранен в сряда, след като беше прострелян няколко пъти.

Покушението се случи след изнесено заседание на кабинета му в град Хандлова. Според официалната му страница във Facebook той е бил транспортиран с хеликоптер до близката болница в Банска Бистрица за спешно лечение.

„Това беше политически мотивирано покушение и то се случи малко след президентските избори“, заяви словашкият министър на вътрешните работи Матуш Шутай Ещок на брифинг за медиите късно снощи.

Задържан е един заподозрян, потвърди президентът на страната Зузана Капутова в социалните мрежи.

„Стрелбата по министър-председателя е преди всичко нападение срещу човешко същество, но също така е и нападение срещу демокрацията. Полицията е арестувала извършителя и ще предостави допълнителна информация, когато е възможно“, заяви тя.

Фицо е министър-председател на Словакия в продължение на около 10 години в рамките на три мандата, като оглавява партията Smer (Посока), припомня CNBC.

Последно той пое поста след парламентарните избори през октомври 2023 г., като обеща да спре военната подкрепа за Украйна и да не одобрява санкции срещу Русия.

Неговата администрация предложи спорна реформа и поемане от държавата на обществения телевизионен оператор RTVS, както и спорно изменение на Наказателния кодекс, което, наред с други мерки, премахва спецпрокуратурата за тежки престъпления.