Президентът на САЩ Джо Байдън каза в четвъртък, че нищо няма да го накара да преразгледа решението си да остане в надпреварата за президентските избори през 2024 г., освен ако данните от социологическите проучвания не покажат, че „няма начин да спечели“.

„Никой не казва това“, каза Байдън със сценичен шепот по време на пресконференция във Вашингтон, предава CNBC. „Нито едно проучване не казва това“.

Изказването на Байдън беше в отговор на репортер, който го попита дали би преразгледал обещанието си да остане в надпреварата, ако неговият предизборен екип му покаже данни, че вицепрезидентът Камала Харис ще се справи по-добре срещу бившия президент Доналд Тръмп.

Байдън започна пресконференцията, след като още демократи в Конгреса го призоваха да напусне надпреварата след лошото му представяне в дебата срещу републиканеца Тръмп в края на юни, по време на който президентът губеше хода на мисълта си, предизвиквайки безпокойство, че умствените му способности намаляват.

Байдън беше попитан по време на вчерашната пресконференция дали би освободил своите делегати от Демократическата национална конвенция, за да „гласуват по съвест“, създавайки възможността за първата сериозно оспорвана битка за президентска номинация на конвенцията от повече от пет десетилетия.

„Очевидно е, че те са свободни да правят каквото си искат“, отговори Байдън.

„Получавам обаче огромна подкрепа. Огромна подкрепа. Спечелих... забравям колко гласа спечелих на първичните избори, съкрушително”, продължи той.

„И така, ако утре изведнъж се появя на конгреса и всички кажат, че искат някой друг? Това е демократичният процес“, каза Байдън и след това добави шепнешком: „Няма да се случи“.

На същата пресконференция Байдън нарече Харис „вицепрезидент Тръмп“. По-рано в четвъртък той провали представянето на украинския президент Володимир Зеленски на срещата на върха на НАТО, като го нарече „президента Путин“.

Малко след пресконференцията конгресменът Джим Хаймс от Кънектикът, демократ в комисията по разузнаване в Камарата на представителите, каза, че Байдън трябва да отпадне от надпреварата.

„Президентът Джо Байдън е забележителен лидер с несравними обществени заслуги, неоспорими постижения и безусловен патриотизъм“, каза Хаймс в изявление. „Именно поради тези черти и предвид това наследство се надявам, че той ще се оттегли от президентската кампания.“

„Изборите през 2024 г. ще определят бъдещето на американската демокрация и ние трябва да предложим възможно най-силния кандидат, за да се изправим срещу заплахата, породена от обещания от Тръмп авторитаризъм“, каза още Хаймс и добави:

„Вече не вярвам, че това е Джо Байдън.“

Конгресменът Скот Питърс, демократ от Калифорния, по-късно в четвъртък вечерта се присъедини към това мнение, като каза: „Залозите са високи и ние сме на път да загубим“.