Някога Белият дом се надяваше, че срещата на върха на НАТО, която започва във Вашингтон във вторник, ще покаже лидерството на президента Байдън в трансатлантическия алианс и неговите различия с Доналд Тръмп.

Вместо това тя се превърна в основен тест за способността му да поеме втори мандат.

Стабилното представяне по време на тридневната среща на лидерите на Организацията на Северноатлантическия пакт може да помогне за укрепване на кандидатурата му, напомняйки на избирателите каква е ролята му в 75-годишното военно партньорство, което неговият предшественик редовно атакува.

Още едно препъване като дебата му срещу Тръмп миналия месец може само да засили призивите към 81-годишния главнокомандващ на САЩ да се оттегли от президентската надпревара.

„Байдън няма абсолютно никакво място за каквито и да било грешки и спънки“, коментира пред The Wall Street Journal Рейчъл Рицо, старши сътрудник в Атлантическия съвет. „Гафовете, които станаха доста обичайни за Байдън и просто фактор за това кой е той като човек и като президент, сега ще се разглеждат от европейските лидери като по-широк въпрос за пригодност.“

Байдън ще открие срещата на върха във вторник, последвано от ден на срещи и вечеря в Белия дом за лидерите на НАТО в сряда и пресконференция с репортери в четвъртък. Той също така ще проведе двустранни срещи с украинския президент Володимир Зеленски и новия британски премиер Киър Стармър.

Думите и поведението на Байдън ще бъдат анализирани за пропуски или грешки, както и неговата издръжливост, след като по време на 90-минутния дебат в CNN той се мъчеше да даде последователни отговори. Последвалото интервю по ABC не направи много, за да облекчи тревогите.

Джеймс Таунсенд, старши съветник в Scowcroft Center for Strategy and Security, каза за представянето на Байдън в дебата: „В стаята имаше няколко слона и това е един от тях.“

Говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби обаче твърди, че не е необходимо Байдън да успокоява съюзниците след дебата. „Изобщо не улавяме никакви признаци за това от нашите съюзници“, каза той в понеделник, цитиран от американски медии. „Точно обратното, разговорите, които водим с тях предварително, показват, че те са развълнувани от тази среща на върха. Те са развълнувани от възможностите.”

Въпреки огромните усилия за контрол на щетите от страна на Белия дом Байдън е изправен пред натиск да прекрати кандидатурата си за преизбиране. Най-малко 10 демократи в Камарата на представителите отправиха публичен и частен призив към президента да се оттегли, присъединявайки се към хор от донори и партийни служители, изразяващи загриженост. Тези настоявания може да станат по-силни тази седмица с присъединяването на депутатите във Вашингтон.

Досега президентът на САЩ е непокорен срещу критиките, като в понеделник заяви в „Morning Joe“ на MSNBC, че има подкрепата на избирателите и че е решен да остане в надпреварата. Скорошно проучване на The Wall Street Journal обаче показа, че 80% от избирателите смятат, че Байдън е твърде стар, за да се кандидатира за втори мандат.

Байдън изтъкна своята външна политика като причина да остане номиниран от своята партия.

„Разширих НАТО. Затвърдих го“, каза той по MSNBC. „Уверих се, че сме в позиция, в която имаме коалиция от хора от нации по света, които да се справят с Китай, с Русия. С всичко, което се случва по света. Постигаме истински напредък.“

Някои лидери на НАТО не са убедени. Полският външен министър Радослав Шикорски отправи предупреждение към Байдън в социалната платформа X след дебата:

„Марк Аврелий е бил велик император, но той погубва своето наследство, предавайки щафетата на безпомощния си син Комод, чието катастрофално управление постави началото на упадъка на Рим.“

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг избегна многократните въпроси относно здравето и способностите на Байдън по време на пресконференция на 5 юли.

„Имах и продължавам да имам много добри работни отношения с президента Байдън и приветствам неговия много силен личен ангажимент към алианса и лидерството в Украйна“, каза Столтенберг.

Представянето на Байдън в дебата накара съюзниците на САЩ да се запитат дали сега трябва да се подготвят за все по-вероятния сценарий за второ президентство на Тръмп. Европейците са все по-напрегнати какво означава завръщането му за НАТО, предвид честите критики на бившия президент към трансатлантическия съюз.

На срещата на върха тази седмица лидерите на НАТО вероятно ще препотвърдят дългосрочната цел да вкарат Украйна в алианса. Тръмп, напротив, обвини обещанията на Запада да привлече Украйна в алианса за провокирането на Русия да нахлуе в страната. По време на дебата си с Байдън той каза, че ако бъде избран през ноември, ще уреди края на войната, преди дори да встъпи в длъжност на 20 януари. Той не предостави подробности как ще стане това.

Контрастът между възгледите на Тръмп и Байдън ще бъде отчетлив.

„Всичко, което прави президентът в момента, всеки момент ще бъде или успех, или провал“, казва Хедър Конли, президент на Германския фонд Маршал. „Заради страната и заради националната сигурност на САЩ президентът трябва да има силно представяне.“