Президентът на САЩ Джо Байдън категорично остава в президентската надпревара през 2024 г. Това е обявил самият той по време на разговори с членове на предизборния щаб и срещи със законодатели и губернатори от Демократическата партия в сряда, отхвърляйки призивите да се откаже след колебливото си представяне в дебата с Доналд Тръмп миналата седмица.

Според източници на Reuters, запознати с разговорите, Байдън се е обадил на разтревожени членове на предизборния си екип и им е казал, че „не смята да ходи никъде“.

"Никой не ме изтласква. Аз не напускам. В тази надпревара съм докрай", заявява Байдън в имейл, изпратен от кампанията му, в който призовава поддръжниците си да "дадат няколко долара", за да помогнат за победата над републиканския му съперник Доналд Тръмп на президентските избори на 5 ноември.

В сряда вечерта президентът се срещна виртуално и лично с 24 губернатори от Демократическата партия и с кмета на Вашингтон, за да ги увери, че е готов да изпълнява функциите на знаменосец на партията след колебливото представяне в сблъсъка с Тръмп.

Впоследствие само трима от губернаторите - лидерите на Ню Йорк, Минесота и Мериленд - се срещнаха с репортерите, като обещаха да подкрепят Байдън след това, което определиха като честно обсъждане на лошото му представяне в дебата миналата седмица.

"Президентът винаги ни е подкрепял. Ние също ще му пазим гърба", заяви губернаторът на Мериленд Уес Мур.

Този на Минесота Тим Уолц, председател на Асоциацията на губернаторите демократи, заяви, че представянето на Байдън в дебата в четвъртък вечер срещу бившия президент Тръмп е било лошо, но добави, че според него той остава най-подходящият за поста.

Опасенията относно възрастта и остротата на ума на Байдън избухнаха след дебата с Тръмп в четвъртък, в който президентът не успя да говори ясно, а на моменти губеше мисълта си. Впоследствие той обясни лошото си представяне с факта, че е бил уморен след две пътувания в чужбина. От Белия дом пък заявиха, че е настинал.

Запитана в сряда дали Байдън обмисля да се оттегли, прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер отговори: "Категорично не!"

Скоро след нейното изказване две национални социологически проучвания показаха, че шансовете на Байдън срещу Тръмп, който по време на дебата изрече серия от добре познати лъжи, са се влошили. Проучване на Wall Street Journal показа, че Тръмп води пред Байдън с разлика от 48% на 42%, а такова на New York Times/Siena - че преднината на Тръмп пред Байдън се е увеличила с три пункта до 49% на 43%.

В разговор между демократите от Камарата на представителите в сряда Раул Грихалва от Аризона призова Байдън да се откаже от надпреварата, а представителят на Масачузетс Сет Моултън посочи възрастта му като проблем.

"Неприятната реалност е, че статуквото вероятно ще ни донесе президента Тръмп", каза Моултън в изявление. "Президентът Байдън няма да се подмлади".

Докато кампанията изтъкваше успехите в набирането на средства от обикновени дарители и провеждаше разговори с тях за ограничаване на щетите, Рийд Хейстингс, основен дарител на Демократическата партия и съосновател на стрийминг платформата Netflix, също призова Байдън да се оттегли. Междувременно вицепрезидентът Камала Харис получи подкрепа като негов потенциален заместник.

Дмитрий Мелхорн, съветник на съоснователя на LinkedIn и мегадонор на Демократическата партия Рийд Хофман, коментира пред Reuters, че екипът му "с ентусиазъм ще подкрепи листа, водена от нашия твърд и съобразителен вицепрезидент, ако Байдън се оттегли по някаква причина".

Мелхорн заяви, че Харис е единственият сериозен претендент, който вече е бил подложен на сериозни атаки от страна на поддръжниците на "Да направим Америка отново велика" на Тръмп.

"Ще загубим марката на Джо като суперсила, но ще спечелим други предимства и все още ще бъдем конкурентоспособни", категоричен е той.

Губернаторите като алтернатива?

Демократите и донорите, загрижени за жизнеспособността на Байдън на изборите през ноември, ще следят внимателно интервюто за ABC News, което се очаква да бъде записано и излъчено в петък по време на предизборно посещение в Медисън, Уисконсин.

Белият дом съобщи, че Байдън е разговарял с лидерите на демократите в Конгреса, както и с представителя на демократите Джим Клайбърн, който имаше важна роля за победата му през 2020 г.

Клайбърн, който заяви, че ще подкрепи Харис като кандидат за президент, ако Байдън се оттегли, в сряда коментира пред CNN, че партията трябва да проведе "минипремиери", ако Байдън се оттегли, като това беше първият високопоставен член на партията, който заговори публично за това как може да се осъществи замяната на му като кандидат.

Някои от губернаторите, които се срещнаха с Байдън в сряда, също биха могли да бъдат потенциални негови съперници, ако натискът върху него да се оттегли се засили. Но много от тях също така говорят от негово име по време на кампанията. Като възможни наследници на настоящия президент към днешна дата са сочени губернаторът на Мичиган Гретхен Уитмър, губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм, и тези на Илинойс, Пенсилвания и Кентъки – съответно Джей Би Прицкер, Джош Шапиро и Анди Бешир.