По време на официалното откриване на срещата на върха на НАТО във Вашингтон във вторник президентът на САЩ Джо Байдън обеща да защити решително Украйна от руската инвазия. Едновременно с това той използва световната сцена, за да покаже на съюзниците си у дома и в чужбина, че все още може да ръководи.

81-годишният Байдън преживя 12 дни на съкрушителни въпроси относно годността му за заемане на поста, тъй като някои от колегите му демократи от Капитолийския хълм и спонсорите на кампанията му се опасяват, че той ще загуби изборите на 5 ноември, след като на 27 юни дебатът му с Тръмп премина кошмарно за него.

"Владимир Путин не иска нищо друго, нищо по-малко от пълното подчинение на Украйна и да изтрие страната от картата", заяви Байдън в приветствието си към страните членки на НАТО на срещата на върха, цитиран от Reuters. "Но Украйна може и ще спре Путин."

Белият дом се надява, че ще успее да обърне страницата на трудния период след дебата с Тръмп с най-значимата си политическа реч оттогава насам, въпреки че някои дипломати на срещата на върха коментират, че щетите трудно могат да бъдат заличени. Във вторник Байдън говори със силен и уверен глас и до голяма степен избегна словесните грешки и признаците на объркване, които белязаха представянето му в сблъсъка с републиканеца. Той беше в рамката на позлатените стени на федералната зала, където е подписан договорът за създаване на НАТО, а речта му беше съпроводена от вълнуващи музикални изпълнения на оркестъра на морската пехота на САЩ.

"Днес НАТО е по-силна, отколкото някога е била в историята си", категоричен беше той.

Американският президент отхвърли призивите да се оттегли в надпреварата си срещу 78-годишния срещу Тръмп, като се зарече да го победи през ноември. Досега той е запазил публичната подкрепа на повечето от елита на своята партия.

Президентът на САЩ превърна възстановяването на традиционните съюзи в чужбина в централна тема на външната си политика, след като Тръмп отправи предизвикателство към съюзниците като част от подхода "Америка на първо място". Победителят в изборите през ноември може да окаже съществено влияние върху бъдещето на НАТО, Европа и останалия свят.

"Не виждаме как той може да се върне след дебата", коментира европейски дипломат, който не приема речта от вторник като доказателство за издръжливостта на Байдън, тъй като тя е била написана по сценарий. "Не мога да си представя, че той ще бъде начело на САЩ и НАТО още четири години".

В същото време Тръмп неведнъж е казвал, че при втори мандат няма да защитава членовете на НАТО, ако те бъдат подложени на военно нападение и не изпълнят целта на алианса за разходи за отбрана от 2% от годишния им БВП. Той също така поставя под въпрос размера на помощта, предоставена на Украйна в битката ѝ срещу руската инвазия.

Байдън завърши изказването си, като изненада генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг с Президентския медал на свободата - най-високото американско гражданско отличие. По думите му той го заслужава заради съживяването на 32-членния алианс.

Украйна се бори за повече

Централна тема на срещата на върха на НАТО ще бъдат новите ангажименти за военна и хуманитарна помощ за Украйна. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че срещата на върха ще "засили още повече" пътя на разкъсваната от войната страна към членство в НАТО.

В същото време Байдън и лидерите на Германия, Италия, Нидерландия и Румъния излязоха със съвместно изявление с украинския президент Володимир Зеленски, в което обявиха доставката на пет допълнителни системи за стратегическа противовъздушна отбрана Patriot и други системи за защита на украинските градове, цивилни граждани и войници. Те заявиха, че през тази година ще бъдат предоставени и допълнителни стратегически системи за противовъздушна отбрана.

Зеленски, който пристигна във Вашингтон във вторник и трябва да се срещне с Байдън в четвъртък, заяви, че Украйна се нуждае от минимум седем системи Patriot - цел, която е постигната с новите доставки, обявени във вторник.

"Ние се борим за допълнителни гаранции за сигурността на Украйна - а това са оръжия, финанси и политическа подкрепа", заяви той в социалните мрежи.

В крайна сметка Украйна иска да се присъедини към НАТО, за да се предпази от бъдещи нападения от страна на Русия, но кандидатите трябва да бъдат одобрени от всички членове на алианса, а някои от тях към днешна дата се опасяват да не провокират пряк конфликт с Русия.

Други обаче искат алиансът да даде ясно да се разбере, че Украйна се придвижва към НАТО "необратимо", и желаят в изявлението на срещата на върха да се включи текст, който да надхвърля обещанието на алианса от миналата година, че "бъдещето на Украйна е в НАТО".

Силата на Байдън

НАТО, която празнува своята 75-годишнина, намери нова цел в противопоставянето на инвазията на Путин в Украйна и войната се очаква да доминира в частните разговори между лидерите на страните. Но тези от тях, които са обезпокоени от перспективата за завръщане на Тръмп в Белия дом, са във Вашингтон и с идеята да се запознаят лично със силата на Байдън, според дипломати от техните страни. Затова в четвъртък Байдън ще проведе рядка самостоятелна пресконференция, която също ще има за цел да успокои опасенията.

Но докато настоящият президент се опитва да събере съюзници и вътрешна подкрепа, няколко високопоставени европейски служители се срещнаха с главния съветник на Тръмп по външна политика.

Лидерите на НАТО са изправени пред политическа несигурност в Европа, като във Франция се очертава парализа след доброто представяне на карйнолеви и крайнодесни партии на изборите миналия уикенд, а коалицията на германския канцлер Олаф Шолц отслабна след провал на вота за Европейски парламент. В същото време представител на американското разузнаване заяви във вторник, че Русия предпочита Тръмп да спечели предстоящите избори - нещо, което стана много по-възможно след дебата между двамата кандидати.

Докато се отправяше към първата си среща на върха на НАТО, новият британски министър-председател Киър Стармър заяви, че ще изпълни ангажимента си от предизборната кампания да увеличи разходите за отбрана на Обединеното кралство до 2,5% от БВП, но подчерта, че ще го направи само когато страната може да си го позволи и след преглед на отбранителната стратегия.

Високопоставен служител на алианса коментира пред Reuters във вторник, че Русия не разполага с боеприпаси и войски, за да започне мащабна офанзива в Украйна, и трябва да си осигури значителни доставки на боеприпаси от други държави, освен тези, с които вече разполага. По думите му обаче Москва ще може да поддържа военната си икономика още три-четири години, а "ще мине известно време", преди Украйна да натрупа боеприпасите и личния състав, от които се нуждае, за да проведе собствени широкомащабни настъпателни операции.