Докато мнозинството украинци вярват, че Киев ще победи във войната с Русия, повечето европейци са скептични в нагласите си, показва ново проучване на Европейския съвет за външна политика, цитирано от Politico.

Проучването, публикувано днес (3 юли), броени дни преди срещата на върха на НАТО във Вашингтон от 9 до 11 юли и отразява нагласите към войната в Украйна в 14 държави от ЕС. Проведено е през май.

Резултатите установяват, че европейците са по-склонни да вярват, че Украйна няма да победи Русия на бойното поле, като приблизително една трета до половината от анкетираните смятат, че войната ще приключи чрез преговори, а до 31% (Гърция) виждат като най-вероятна победа на Русия. От анкетираните страни само в Естония победата на Украйна е преобладаващо мнение (38%).

На противоположния полюс, мнозинството украинци (58%) са убедени, че техните войски могат да победят и че могат да продължат да разчитат на подкрепата на международните си съюзници. Само 1% вярват, че Русия ще спечели войната, а 30% виждат като най-вероятна развръзка постигането на споразумение чрез преговори.

Проучването установява и значителни различия в мненията на страните от ЕС относно начина на подкрепа за отбраната на Украйна и присъединяването към ЕС и НАТО.

Резултатите показват, че лидерите на НАТО "едва ли ще намерят вътрешна подкрепа за разполагането на войски" сред населението на страните членки (по страни варират от 4% до 22% в подкрепа).

Що се отнася до разходите за отбрана, данните показват, че повечето страни са против увеличаване на вноските – изключения правят Полша (където 53% подкрепят увеличаването на разходите за отбрана), Естония (45%), Швеция (41%) и Германия (40%).

Въпреки това повечето европейци все още подкрепят участието във войната по други начини – например чрез предоставяне на техническа помощ и увеличаване на доставките на оръжия и боеприпаси.

Само в България, Гърция и Италия мнозинството от населението – съответно 63%, 54% и 53%, смята, че увеличаването на доставките на боеприпаси и оръжие за Украйна е "лоша идея".

Европейците са разделени и по въпроса за ползите от приемането на Украйна в ЕС.

Най-подкрепящите държави са Португалия, Естония, Швеция, Испания и Полша, а най-скептичните са Германия, България, Чехия и Франция.

Сред украинците почти две трети (64%) смятат, че членството в ЕС е също толкова важно, колкото и членството в НАТО за бъдещето на страната им.

Украйна подаде молба за членство в блока през февруари 2022 г. и получи статут на кандидат за членство в ЕС през юни същата година. Преди около седмица, на 25 юни, ЕС започна официални преговори за присъединяване както с Украйна, така и с Молдова.