Европейските инвестиции в отбранителните стартъпи се увеличават, казва ръководителят на фонда за рисков капитал на НАТО, на стойност $1 млрд, ,който смята, че регионът може да създаде няколко потенциални мултимилиардни компании, които да съперничат на тези в САЩ.

Фондът за иновации на НАТО стартира инвестиционната си програма в началото на тази година, като подкрепи пряко четири стартиращи предприятия, включително базираното в Уелс Space Forge, което планира да произвежда нови материали в космоса. Той също така вложи средства в четири предприятия за рисков капитал, които се фокусират върху "дълбоките технологии", като роботика, изкуствен интелект, космически технологии и енергетика.

Андреа Траверсоне, управляващ партньор във фонда, казва пред Financial Times, че целта на организацията е да се справи с "пазарния провал", при който повечето традиционни компании за рисков капитал не успяват да инвестират в по-амбициозни и дългосрочни технологии.

Инвестиционният посредник на НАТО инвестира в продължение на 15 години, за разлика от повечето рискови фондове, които трябва да върнат средствата в рамките на 10 години. "Разполагаме със значителен капитал, който да използваме по време на тези дълги и капиталоемки цикли на научноизследователска и развойна дейност за дълбоки технологии", посочва Траверсоне.

"Що се отнася до технологиите в областта на отбраната, пазарът нарасна драстично през последните три или четири години поради геополитическите причини, които всички знаем", добавя той, намеквайки за войната на Русия в Украйна и нарастващото напрежение между САЩ и Китай.

“Тази тенденция е започнала по-рано в САЩ, но сега Европа наваксва много бързо".

Базираният в Нидерландия фонд тази година подкрепи и ARX Robotics, германски разработчик на автономни наземни системи с двойно предназначение за наблюдение и транспорт, и инвестира в лондонската Fractile AI, която прави системите с изкуствен интелект по-ефективни. Подкрепа получава и iCOMAT, спин аутсорсинг на Бристолския университет, който разработва по-леки и по-здрави материали за космически и автомобилни превозни средства.

Траверсоне коментира, че Европа скоро може да има местен конкурент на новоизгряващия шампион от САЩ Anduril, разработчик на изкуствен интелект, роботика, дронове и системи за наблюдение, който в края на 2022 г. набра 1,5 млрд. долара при оценка от 7 млрд. долара.

Все повече европейски предприемачи са ентусиазирани за изграждането на т.нар. технологии с двойна употреба, които могат да бъдат прилагани в търговски и отбранителни приложения.

Въпреки това много инвеститори, особено в Европа, са предпазливи по отношение на подкрепата за отбранителни компании, опасявайки се да не попаднат в противоречие с екологичните, социалните и управленските правила.

Войната в Украйна обаче и правителствените инвестиции в технологии като безпилотни самолети, киберпространство и изкуствен интелект, които имат по-широко приложение, спомогнаха за промяна на възприятията за сектора.

През май Европейската инвестиционна банка, която е значителен поддръжник на компаниите за рисков капитал, отвори вратата за повече сделки с отбранителни технологични компании, като премахна минималния праг на приходите от граждански приложения за технологичните компании с двойна употреба, които получават нейни средства.

Друг фактор, който ускорява инвестициите в технологични компании в областта на отбраната, е това, което Траверсоне описва като "културна промяна" в областта на обществените поръчки, които обикновено са бавен и труден процес, в който стартиращите компании трудно се ориентират.

"Украйна промени всичко. Тя показа на всички съюзници, че може да се възприемат нови технологии и да се експериментира с много по-бързи темпове."

Сред последните инвеститори в европейски технологични компании в областта на отбраната са General Catalyst и Prima Materia на основателя на Spotify Даниел Ек, които подкрепиха германския разработчик на изкуствен интелект Helsing. Междувременно през октомври Air Street Capital проведе начален кръг на стойност 6 млн. евро в гръцката Lambda Automata.

Германия, Обединеното кралство, Италия, Испания и Турция са сред 24-те държави, които допринасят за Фонда за иновации на НАТО, който беше предложен за първи път през 2021 г.

Освен че инвестира с цел генериране на финансова възвръщаемост, той действа като "посредник" между правителствените купувачи на технологии и стартъпите, разработващи нови продукти. Фондът планира да инвестира в области като биотехнологии, комуникации, сигурност и квантови изчисления.