Президентът на Русия Владимир Путин посрещна топло в Кремъл министър-председателя на Унгария Виктор Орбан, приветствайки го като "председател на Съвета на Европейския съюз", въпреки че само няколко часа по-рано Брюксел отрече той да представлява 27-членния блок.

Орбан отпътува за Москва точно четири дни след като Унгария пое шестмесечното ротационно председателство на Съвета на ЕС.

Останалите държави членки почти единодушно осъдиха визитата, настоявайки, че той не е упълномощен да води преговори.

Този упрек не смути Путин.

"Разбирам, че сте дошли тук не само като наш партньор, но и като председател на Съвета на Европейския съюз", заяви руският лидер в приветствието си.

"Надявам се, че ще успеем да поговорим за двустранните ни отношения в тези трудни условия и ще обсъдим най-голямата европейска криза - ситуацията в Украйна.

Аз съм на ваше разположение и разбирам, че може би знаете какви са моите позиции по този въпрос и какви предложения сме направили. Готов съм да разговарям за всички аспекти на ситуацията и очаквам, че ще споделите с мен своята позиция и гледната точка на европейските партньори.", допълни Путин.

Ръководителите на ЕС бяха вбесени от изказването, пише в анализ по темата Politico.

Германският канцлер Олаф Шолц подчерта, че Орбан "посещава Путин като унгарски министър-председател", а не като представител на Европейския съвет.

Това повтори посланието на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, който написа на X: "Ротационното председателство на ЕС няма мандат да се ангажира с Русия от името на ЕС".

Естонският министър-председател Кая Калас, която най-вероятно ще бъде новият главен дипломат на ЕС, заяви, че Орбан "по никакъв начин не представлява ЕС или позициите на ЕС" при посещението си в Москва.

"Той се възползва от позицията на председател на ЕС, за да сее смут", допълни тя.

В петък Орбан заяви, че продължава "мирната си мисия", която включваше и посещение в Киев във вторник, където се срещна с украинския президент Володимир Зеленски.

Но генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че няма "никакви признаци, че Путин е готов да преговаря за мир".

В Кремъл Орбан благодари на Путин, че го е приел "при тези трудни обстоятелства".

"От 2009 г. насам това е 11-ият ни диалог на четири очи. Но това е по-специален повод от предишните. Както казахте, Унгария председателства Съвета на ЕС от 1 юли.

Трябва да призная, че броят на държавите, които са в състояние да разговарят с двете страни в тази война, бавно изчезва. Бавно стигаме до момента, в който Унгария е единствената страна в Европа, която може да разговаря с всички останали. И аз исках да се възползвам от тази ситуация, за да говоря с вас по въпроси, важни за Европа", подчерта Орбан.

"Приключих разговорите си с президента Путин в Москва. Целта ми беше да отворя каналите за пряка комуникация и да започна диалог по най-краткия път към мира. Мисията е изпълнена! Продължаваме в понеделник...", написа в X унгарският премиер след срещата в Кремъл.

Все пак, в по-ранно изявление той не отрече, че не разполага с мандат за водене на преговори.

"Това, което правя, може да изглежда като формат на преговори, защото седим зад масата и обсъждаме въпроси, но ние не преговаряме", обясни той в интервю за унгарското държавно радио в петък сутринта. "Ето защо нямам нужда от мандат, защото не представлявам нищо".

Колегите му от ЕС погледнаха на цялата ситуация по друг начин. "Това изпраща погрешен сигнал към външния свят и е обида за борбата на украинския народ за неговата свобода.", заяви шведският министър-председател Улф Кристерсон.

Пред репортери след срещата Путин заяви, че лидерите са обсъдили отношенията между ЕС и Русия, но той започнал с разговор за двустранните въпроси между Унгария и Русия, а след това преминал към войната в Украйна.

Руският президент допълни, че те "винаги са били отворени" за дипломатическо решение и че Русия е за "пълно уреждане на конфликта". Но подчерта, че има предвид "пълно изтегляне на украинските войски" от четирите украински региона, които Русия частично е окупирала, нещо, което Киев категорично отхвърля.

Въпреки протестите от европейските партньори на Орбан, двамата лидери обсъдиха и отношенията между Русия и ЕС, които според Путин са "на исторически минимум".

Руският лидер заяви, че разглежда посещението като опит за "възстановяване на диалога" с международните играчи.

От своя страна унгарският премиер подчерта, че са "направили първата важна стъпка към възстановяване на диалога" и заяви, че "ще продължи да работи върху него" през шестте месеца на унгарското председателство на ЕС.

По думите на Орбан той е попитал Путин за три основни въпроса: настоящите мирни планове, възможността за прекратяване на огъня и бъдещето на европейската система за сигурност.

"Благодарен съм на президента за откритата и честна дискусия. Научих, че позициите ни са далеч една от друга.", допълни Орбан.