След новината, че "голяма международна компания" ще осигури значително финансиране за най-успешния унгарски футболен клуб Ференцварош (свързан с правителството), спонсорът вероятно ще бъде руският петролен гигант "Газпром".

Не е изненадващо, че подкрепяните от държавата медии широко представят това спонсорство, договорено от Габор Кубатов – президент на Ференцварош и зам.-председател на управляващата партия Фидес, като победа.

Според унгарското министерство на външните работи и търговията "колкото повече международни компании инвестират в нашия спорт, толкова по-добре", пише в анализ за Politico Едит Згут-Пржибилска, доцент в Полската академия на науките, научен сътрудник в Института за демокрация към Централноевропейския университет и съавтор на книгата "Русия и крайната десница: опит от десет европейски държави".

Въпреки че "Газпром" не е включен в списъка със санкции на ЕС, тази сделка е симптом за нарастващото руско влияние в Унгария. Приятелството на Орбан с Путин е прегръдка между двама националистически настроени лидери, които открито осъждат западния либерализъм и са променили политическите системи на своите страни.

Чрез задълбочаване на икономическите отношения както с Китай, така и с Русия, Орбан се надява да даде на Унгария свръхглавна дума при вземането на решения в световен мащаб.

А "приятелството" с Путин подхранва все по-разрастващия се клиентелизъм в неговото правителство и финансира приближените му, допълва Politico.

Такъв пример е приятелят от детинство на Орбан и олигарх в Унгария Лоринц Месарош. Неговата компания Mészáros és Mészáros Kft получи договора за изграждане на ядрената електроцентрала "Пакш 2",проект на стойност 12,5 млрд. евро, финансиран до голяма степен с руски заеми, което тласна Унгария още по-далеч в орбитата на Кремъл, в пряк контраст с Европа.

Междувременно новината за сделката с "Газпром" се появи малко след като чешките и полските власти разкриха, че "Гласът на Европа" – сайт, подкрепян от "Фидес", разпространява проруска пропаганда и плаща на европейски политици в Германия, Франция, Полша, Белгия, Нидерландия и Унгария.

Впоследствие сайтът, който от 2022 г. разпространяваше безмилостно антиукраинско и крайнодясно съдържание, беше санкциониран с украинския олигарх и съюзник на Кремъл Виктор Медведчук и Артьом Павлович Марчевски, за когото се твърди, че стои зад операцията.

Всичко това подчертава промяната във влиянието на Русия върху Унгария. Преди незаконното нахлуване в Украйна отношенията между Орбан и Москва вече бяха развити, но не чак толкова дълбоки. Нещо повече, дейността на руската Федерална служба за сигурност в Унгария беше до голяма степен разпокъсана и като че ли насочена към получаването на възможно най-много местни помагачи в страната.

Сега Унгария е смятана за "сигурно убежище" за руски шпиони, а Москва има пряка връзка с Орбан.

Унгарският министър-председател е един от само двамата лидери на ЕС, които са се срещали с Путин след войната в Украйна, като говори топло за отношенията с него, допълва Politico.

Освен това, докато други европейски държави намаляват броя на служителите си в руските посолства и консулства, тези в Будапеща се увеличават.

Международната инвестиционна банка - многостранна финансова институция, контролирана от руското правителство и със седалище в Будапеща от 2019 г., се ползваше с пълен дипломатически имунитет до 2023 г., нещо, което съседна Словакия отказа, когато Русия повдигна въпроса за възможността да премести седалището ѝ в Братислава.

А съгласно споразумението с унгарското правителство този имунитет се разпростираше не само върху висшите служители на банката, но и върху всички служители и консултанти, както и върху всички гости, които банката канеше от Русия или от трети страни, които след това имаха право на свободно движение в Шенгенското пространство.

Руски хакери също така редовно са осъществявали достъп до сървърите на унгарското външно министерство, без да има официален дипломатически отговор от Будапеща. Външното министерство е било наясно, че от компютрите му са откраднати данни за националната сигурност.

Още по-открито, унгарските държавни медии непрестанно разпространяват дезинформация на Кремъл. Според проправителствените издания именно САЩ, ЕС и НАТО са подпалвачите на война, а Украйна няма граници, тъй като "не ги е регистрирала" в ООН.

Трябва да добавим факта, че по искане на Орбан, Московският патриарх Кирил, глава на Руската православна църква, не беше включен в предложения от ЕС списък със санкции.

Духовникът е ключов пропагандатор на Путин, а църквата му се радва на сериозна финансова подкрепа от унгарското правителство, въпреки че само 14 000 унгарски граждани се определят като православни.

Въпреки че са разочаровани от всичко това, Брюксел и Вашингтон изглеждат объркани как да спрат сближаването на Унгария с автокрациите. Вместо това, опитват да се справят с проблема или да сключат краткосрочни сделки. Но мащабите на руското влияние в Унгария в момента и готовността на Орбан да го допусне и да се възползва от него – изискват незабавни действия.

Има и сериозни аргументи за задействане на Глобалния закон "Магнитски" за отговорността за правата на човека, който налага санкции на високопоставени унгарски държавни служители и олигарси, участващи в проекти за преки чуждестранни инвестиции с руски произход.

Месарош заслужава особено внимание тук, като се има предвид участието му в няколко проекта, свързани с Москва, включително заем от 10,6 милиона евро, предоставен от неговата банка на президентската кампания на френския опозиционен лидер Марин льо Пен през 2022 г. по нареждане на Орбан.

В заключение, задълбочаващите се връзки между Русия и Унгария не могат да бъдат оставени повече без контрол, завършва Politico.