Съветът на ЕС съобщи, че е взел решение да спре разпространението в Европейския съюз на още четири руски медии заради руска пропаганда и подкрепа на руското военно нападение срещу Украйна.

Засегнатите са сайтът "Гласът на Европа", агенция РИА Новости, вестниците "Известия" и "Росийская газета", съобщава БТА.

Тези организации са под постоянния пряк или непряк контрол на ръководството на Руската федерация и са от съществено значение и средство за подкрепа на войната срещу Украйна и за дестабилизирането на съседните й страни, се посочва в съобщението на институцията.

Одобрените мерки няма да попречат на тези медии и техните служители да извършват дейности в ЕС като изследвания и интервюта.

Според Съвета на ЕС Русия участва в постоянна международна кампания за медийна и информационна манипулация, намеса и сериозно изопачаване на факти, за да оправдае своето пълномащабно нападение срещу Украйна и да усили стратегията си за дестабилизиране на съседните държави и страните от ЕС.

Допълва се, че подобни действия многократно и последователно са били насочени срещу украинската държава, украинците и европейските политически партии, особено в навечерието на избори, както и срещу гражданското общество, търсещите убежище, етническите малцинства в Русия, сексуалните малцинства и европейските демократични институции.

През март 2022 г. ЕС реши да спре разпространението на т. нар. медии "Русия днес" и "Спутник".

През декември същата година към забранителните списъци бяха добавени НТВ/НТВ Мир, "Россия 1", телевизиите REN и "Първи канал", припомня БТА. През юни 2023 г. бяха добавени "RT Balkan", "Oriental Review", "Царград", "New Eastern Outlook" и "Katehon".