По време на първото си посещение в Украйна от началото на войната премиерът на Унгария Виктор Орбан заяви пред президента Володимир Зеленски, че войната е "най-важният въпрос за Европа" и препоръча незабавно прекратяване на огъня.

Унгарският лидер е в най-топли отношения с руския президент Владимир Путин сред колегите си от Европейския съюз, а посещението му в Киев беше рядък жест в бурните отношения с Украйна, тъй като Будапеща неведнъж е клоняла към Москва, отбелязва Euronews.

Орбан редовно блокира, забавя или смекчава усилията на ЕС за разширяване на помощта за Украйна и за налагане на санкции на Москва, с което разочарова както Зеленски, така и други лидери в Общността.

Но след визитата си в Киев Орбан изглежда отвори вратата за нов етап на двустранните отношения, като заяви, че "е дошло времето" за такова официално посещение.

"Опитваме се да оставим споровете от миналото зад гърба си и да се съсредоточим върху предстоящия период", заяви той в кратък коментар пред журналисти след разговорите. "Бихме искали отношенията между нашите две страни да бъдат много по-добри."

От началото на войната отношенията между Украйна и Унгария остават напрегнати, като Орбан се представя за радетел на мира и призовава за незабавно прекратяване на огъня и мирни преговори, без да уточнява какво би означавало това за териториалната цялост на Украйна.

Във вторник той повтори този призив, заявявайки, че това "ще даде възможност за ускоряване на мирните преговори".

Зеленски благодари за хуманитарната помощ, която Унгария е оказала на украинските бежанци от войната и допълни, че Унгария може да има роля в организирането на повторение на срещата на върха за мир, която се проведе в Швейцария миналия месец и в която участие взеха десетки световни лидери.

"Обсъдихме в детайли как Унгария може да прояви по-нататъшна водеща роля в подготовката на втората среща на върха", каза Зеленски и добави, че би искал събитието да се състои тази година.

Посещението на Орбан в Киев дойде ден след като Унгария пое шестмесечното ротационно председателство на ЕС – позиция, която има малка реална власт, но може да се използва за определяне на дневния ред в блока.

Унгарските официални лица посочиха, че ще действат като "честни посредници" в тази роля, въпреки опасенията на законодатели от ЕС, че политиките на Унгария я правят неподходяща да ръководи блока.

По време на визитата си унгарският премиер призна, че Русия е нахлула в Украйна и заяви, че целта на пътуването е "да разберем как бихме могли да бъдем полезни на Украйна през следващите шест месеца".

"Въпросът за мира е важен не само за Украйна, но и за цяла Европа", каза Орбан. "Тази война, от която страдате в момента, има дълбоко въздействие върху европейската сигурност".

Войната е "най-важният въпрос за Европа", подчерта той.

Орбан, който се самоопределя като привърженик на "нелибералната демокрация", отдавна е обвиняван от европейските си партньори, че противодейства на демократичните институции у дома си и упорито нарушава ключови политически приоритети на ЕС.

Блокът е замразил финансиране за Будапеща в размер на над 18,6 млрд. евро заради предполагаеми нарушения на принципите на правовата държава и корупция, а Орбан е провеждал многобройни анти-европейски кампании, в които е представял ЕС като свръхцентрализирана и репресивна организация.

Той също така отдавна обвинява Киев в негативно отношение към етническото унгарско малцинство в западния регион Закарпатие – общност, която използва, за да оправдае отказа си да предостави оръжия на Украйна или да позволи тяхното прехвърляне през общата граница на двете страни.

Но във вторник Орбан заяви, че вижда "добър шанс" за постигане на напредък в делата на малцинствената общност и се съгласи с предложението на Зеленски за създаване на украинско училище за бежанци в Унгария.

"За тези семейства трябва да се полагат грижи. Те се нуждаят от работа, препитание, сигурност, от добро училище за децата си, от добри учители", каза Орбан.

Посещението му в Украйна идва момент, когато той се опитва да привлече членове в нов националистически алианс, който скоро да се превърне в най-голямата дясна група в Европейския парламент.

В неделя Орбан се срещна във Виена с лидерите на австрийската крайнодясна Партия на свободата и на основната чешка опозиционна партия, като обяви създаването на новата група "Патриоти за Европа".

Триото ще трябва да привлече депутати от поне още четири държави от ЕС, за да сформира успешно група в новия Европейски парламент.

Десните националистически партии засилиха позициите си на изборите, но идеологическите различия по отношение на войната в Украйна и сътрудничеството с Русия често възпрепятстват по-дълбоки съюзи между тях.