През последните няколко седмици унгарските служители в европейската администрация работят под пълна пара, за да подготвят нормалното и успешно протичане на шестмесечния период, в който Унгария ще е ротационен председател на Съвета на Европа.

Началото на председателството е 1 юли, но изборът на премиера Виктор Орбан за слоган - "Да направим Европа отново велика", дава основание да се предположи, че може би периодът няма да е толкова спокоен за Брюксел, пише в анализ Politico.

Ротационното председателство на Съвета на ЕС цели да постигането на компромис между държавите членки в ръковдните функции на Общностт, но е свързано и с ключови правомощия за определяне на дневния ред в Брюксел.

Въпросът е какво ще направи Унгария сега.

"Наясно сме с факта, че ще бъдем наблюдавани много внимателно дали си сътрудничим искрено с държавите членки и институциите и дали ще бъдем честни посредници", заяви пред Politico унгарският министър по въпросите на ЕС Янош Бока. "Това ще бъде гледано под лупа и може би дори стандартите ще бъдат по-високи при Унгария, отколкото при други председателства", заяви той, като подчерта, властите ще отговорят на високата летва.

Проблемът? Брюксел не вярва на това.

През последните години Будапеща е постоянен трън в очите на ЕС, като забавя или смекчава санкциите срещу Русия, блокира военната помощ за Украйна и не спазва върховенството на закона в страната – продължаваща сага, която накара ЕС да блокира (а след това частично да деблокира) финансови средства за Унгария.

Тъй като малцина вярват, че Орбан няма да се възползва от възможността, която му предоставя председателството, за да насочи нещата в своя полза, ЕС работи усилено, за да отстрани редица чувствителни законопроекти преди изтичането на белгийското председателство: преговори за присъединяване с Украйна и Молдова, прокарване на нов пакет от санкции срещу Русия и отпускане на милиарди военна помощ за Украйна.

"Натискът върху белгийското председателство беше очевиден: да се сключат сделките преди идването на Орбан, за да се ограничат големите щети", обяснява пред Politico дипломат от ЕС, пожелал анонимност.

До началото на този месец Будапеща продължаваше да блокира редица ключови закони и дори се заговори за отнемане правото на глас на Унгария. "Всяка нормална страна би искала да премахне тези проекти от масата преди да поеме председателството", казва служител в администрацията на ЕС. "Но унгарците не работят така. Те изчакаха до последната минута.", допълва той.

Какво може да се обърка за 6 месеца

За облекчение на някои служители в Брюксел, унгарското председателство не идва в ключов законодателен момент.

"Унгарското председателство продължава само половин година, така че не мисля, че могат да бъдат нанесени големи щети, дори ако тези конфликти между Унгария и институциите на ЕС се изострят", казва Петер Креко, директор на базирания в Будапеща институт Political Capital.

В момента вниманието в Брюксел е насочено към установяването на новите ръководни позиции след изборите за Европейски парламент на 9 юни. След като Парламентът даде зелена светлина на новия председател на Европейската комисия, държавите ще трябва да предложат своите кандидати за комисари, като всеки от тях ще трябва да се изправи пред изпитание и гласуване в Европейския парламент.

Когато новата ЕК действително представи законодателни предложения, които да бъдат разгледани от страните членки, унгарското председателство вече ще е почти приключило. "Това ще бъде едно много политическо председателство", каза Гвендолин Делбос-Корфийлд, европейски депутат от Зелените. "Това не е председателство, при което ще има законодателна работа."

Което не означава, че няма да има фойерверки, допълва Pilitico.

Можем да очакваме медийно шоу, когато Орбан отиде в Европейския парламент, който миналата година представи редица стратегии за отслабване на правомощията му и дори пълно блокиране на унгарското председателство.

Поглед към глобалната сцена

Без да има сериозна политическа програма, Виктор Орбан вероятно ще използва времето си начело на ЕС за действия на международния фронт, смята Милан Нич, научен сътрудник в Германския съвет за външни отношения и допълва: "Той иска да използва влиянието, което може да има на двустранна основа с трети страни."

Тези трети страни може да не са по вкуса на всички.

Орбан приветства кандидатурата на бившия американски президент Доналд Тръмп за преизбиране и ще организира неформална среща на Европейския съвет в Будапеща веднага след изборите в САЩ през ноември.

В пълен контраст с позициите на лидерите от ЕС унгарският премиер редовно демонстрира близост с руския президент Владимир Путин и китайския президент Си Дзинпин.

Дипломати от ЕС заявиха пред Politico, че руска операция за влияние чрез Унгария е основна грижа на европейските столици преди председателството.

Бока оспорва това, като казва, че "няма нищо, което да обосновава твърдението, че сме близки с Москва, а същото се отнася и за Пекин". Той нарича унгарската позиция по външната политика на ЕС "прагматична" и "с унгарски и европейски интереси в основата си".

Орбан може да използва председателството и за да повлияе на продължаващите усилия за обединяване на десницата след промяната на изборите, въпреки че неговата партия "Фидес" все още няма своя политическо семейство, след като през 2021 г. напусна дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП).

Не бива да пропускаме факта, че в целия блок твърдо десните партии бързо влизат в управлението, последно в Нидерландия. Крайната десница вероятно ще спечели позиции и на предстоящите избори във Франция и Австрия.

"Това ще бъде истинското предизвикателство", твърди друг дипломат от ЕС. "В краткосрочен план Брюксел ще успее да ограничи щетите. Но в случай на преизбиране на Тръмп и по-голямо обединение на десницата в Европа, Орбан може да успее да увеличи влиянието и лостовете си в рамките на блока.", допълва той.