Лидерите на ЕС не успяха да постигнат съгласие по въпроса дали Урсула фон дер Лайен да поеме поста председател на Европейската комисия за втори мандат.

"Тази вечер няма споразумение", заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел пред репортери късно в снощи след вечерята на лидерите, пише Politico.

Европейски дипломат, пожелал анонимност, заяви, че макар преговарящите да са постигнали съгласие по три имена за най-висшите ръководни позиции в ЕС, лидерите ще продължат обсъжданията на по-късна дата, вероятно на следващата си среща на 27-28 юни.

След изборите за Европейски парламент на 9 юни се очертаха ранни консенсуси около Фон дер Лайен за втори мандат като председател на Европейската комисия, Антониу Коща като председател на Европейския съвет, Роберта Мецола като председател на Европейския парламент и Кая Калас като еврокомисар по външна политика.

Очакванията бяха големи, тъй като 27-те държавни и правителствени ръководители се срещнаха в Брюксел с надеждата да разпределят четирите висши длъжности в блока между настоящата коалиция на дясноцентристката Европейска народна партия, социалистите и либералите.

След като партията на Еманюел Макрон беше разгромена от крайната десница на изборите, решението му да разпусне френския парламент и да свика предсрочни избори привидно ускори обсъжданията на висшите постове. Обикновено преговорите отнемат седмици.

Други европейски лидери също подчертаха необходимостта от приемственост предвид войната в Украйна и потенциалното завръщане на Доналд Тръмп в Белия дом.

Но надеждите за бърза сделка се изпариха в понеделник вечер, тъй като Европейската народна партия, победител в изборите, поиска повече отстъпки и повече власт на висшите длъжности.

Както се очакваше, ЕНП иска да назначи отново Фон дер Лайен и Мецола, които принадлежат към политическото ѝ семейство.

Освен това ЕНП предложи на социалистите мандатът на председателя на Европейския съвет да бъде разделен на две части от по 2,5 години и ЕНП да получи едната от тях. Това на свой ред подразни социалистите и демократите, които се надяваха да осигурят пост на Коща, допълва Politico.

И след като преговорите се провалиха, започнаха обвиненията.

"Това беше високомерие от страна на ЕНП", коментира служител на ЕС, пожелал анонимност. "Като поиска мандат само за 2,5 години, създаде огромен проблем с възприятието на социалистите, които щяха да бъдат поставени в трудно положение. ЕНП не изигра добре този ход. Това ще бъде трудно за решаване."

Служителят добави, че Шарл Мишел не е съдействал в дискусиите. "Вместо да помогне за постигане на сделка, той продължаваше да повдига други въпроси", допълва източникът.

Дясноцентристката Европейска народна партия, която спечели изборите със 190 места, трябва да ръководи Европейския съюз през следващите пет години, заяви категорично хърватският премиер Андрей Пленкович.

"Обсъждаме следващия институционален цикъл. Като категоричен победител на европейските избори, ЕНП трябва да ръководи политически ЕС", заяви Пленкович в социалните мрежи, след като влезе в неформалната среща на върха.

Унгарският министър-председател Виктор Орбан обаче изрази противоположно мнение. Той заяви, че "волята на европейския народ" е била пренебрегната на срещата в Брюксел.

"Резултатът от европейските избори е ясен: десните партии се засилиха, левите и либералите загубиха позиции. От друга страна, ЕНП, вместо да се вслуша в гласоподавателите, най-накрая се обедини със социалистите и либералите: днес те сключиха сделка и разделиха помежду си висшите длъжности в ЕС", заяви Орбан в X.

Консервативната партия "Фидес" на Орбан в момента не принадлежи към никое политическо семейство в Европейския парламент, след като през 2021 г. беше изтласкана от ЕНП. Партията постигна най-лошия резултат на европейските избори, откакто Орбан дойде на власт, но все пак си осигури 11 места, припомня Euronews.

Друга причина за провала на разговорите е, че италианският премиер Джорджи Мелони също не е била доволна от развитието на преговорите, допълват няколко дипломати от ЕС.

Мелони, която е един от малкото лидери, победили на изборите, е приела като опит да бъде изолирана от преговорите действията на другите лидери.

Мелони и премиерът на Чехия Петр Фиала са единствените представители на крайнодясната група на Европейските консерватори и реформисти, която е категорично против зелената сделка и по-нататъшната политическа интеграция.

Малко вероятно е обаче двамата лидери да осигурят висш пост за своето политическо семейство.

Фиала вече подкрепи Урсула фон дер Лайен за втори мандат в Европейската комисия, докато докато италианският премиер засега запазва мълчание за предпочитанията си.

Междувременно, в речта на срещата на Г-7 в края на миналата седмица Макрон, който е един от основните посредници в сделката за висшите длъжности в ЕС, заяви, че вярва, че разговорите в понеделник могат да доведат до решение.

"Това е дискусия, която се провежда между 27-те; сделка изглежда възможна през следващите дни, през следващата седмица", заяви френският президент.

По-късно Шолц повтори това, като заяви, че вярва, че решението за висшите длъжности в Брюксел ще бъде взето бързо.

"Сега много бързо ще бъдат взети решения за най-важните постове в Европа, за да може ЕС да действа", заяви Шолц в интервю в кулоарите на Г-7.

Лидерите на ЕС ще се съберат отново в Брюксел на 27 и 28 юни с надеждата да постигнат съгласие преди гласуването на следващия председател на ЕК, предвидено за средата на юли.