Едно нещо е сигурно след изборите за Европейски парламент в неделя: Не всички ще празнуват.

Докато десницата набра сила, зелените и либералите преживяха тежка нощ. Френският президент Еманюел Макрон, например, получи такова поражение, че веднага разпусна националния парламент и свика нови избори.

POLITICO прави списък на тези, които ще празнуват тази сутрин, и на тези, които ще се събудят в истински кошмар.

Победители

Урсула фон дер Лайен

Председателят на Европейската комисия излезе от гласуването в неделя с възможности за коалиция от социалисти, либерали и собствената ѝ дясноцентристка Европейска народна партия (ЕНП). Заедно тези три групи - които я подкрепяха по време на настоящия ѝ мандат - се очаква да разполагат с около 407 гласа в залата на ЕП.

Въпреки че тя се нуждае само от 361 гласа в парламента, за да си осигури втори мандат, възможността за отклонения в крайните спрямо предварителните резултати означава, че победата ѝ все още не е сигурна. Тя ще се нуждае и от подкрепата на националните лидери на Европейския съюз в Европейския съвет.

Все пак ЕНП е в състояние да прокара нейната кандидатура. Манфред Вебер, лидерът на ЕНП, призова германския канцлер Олаф Шолц и френския Макрон да подкрепят фон дер Лайен за още пет години.

ЕНП спечели в Германия, Испания, Полша, България, Словения, Люксембург, Кипър, Латвия, Естония, Финландия, Хърватия и Гърция. Те взеха и шест места в Нидерландия, надминавайки очакванията.

Джорджия Мелони

Лидерът на италианската десница спечели изборите в Италия, изпреварвайки значително съперниците си. Това я прави, заедно с полския Доналд Туск, един от малкото лидери на голяма страна от ЕС, които се връщат у дома с победа. Изглежда, че тя е подобрила своя дял от гласовете в сравнение с изборите през 2022 г.

Крайната десница

Победата на крайнодясното Национално обединение на Марин льо Пен беше голямата история на вечерта, след като силното му представяне накара Макрон да разпусне парламента и да свика нови избори. Крайнодесните партии заеха първо място и в Австрия, разделиха лидерската позиция в Нидерландия и заеха второ място в Германия и Румъния. Френската партия „Реконкиста“ на Ерик Земур също влезе в парламента.

Социалистите

Социалистите могат да бъдат позиционирани сред печелившите само донякъде. Макар и да не блестяха особено, левоцентристките партии в Европа се задържаха на позиции, заемайки второ място в големи страни като Испания и Италия и трето място във Франция, където Рафаел Глуксман изглежда възкреси левия център. В Германия обаче социалистите на Шолц се класираха на тъжното трето място, след крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“.

Петер Магяр

Съюзник и съперник на унгарския министър-председател Виктор Орбан, Магяр се превърна в безспорното лице на унгарската опозиция, като спечели около 30% от гласовете, след като излезе на ринга по-рано тази година.

Роберта Мецола

Малтийският председател на Европейския парламент получи допълнително място за своята партия, след като събра над 87 000 преференции. Малтийските медии съобщиха, че Мецола е станала най-подкрепеният кандидат за евродепутат в страната, откакто тя се присъедини към ЕС.

Губещи

Еманюел Макрон

Френският президент получи сериозен удар, след като партията му остана на второ място, изпреварвайки с малко социалистите, за които някога се смяташе, че са изпратени в политическото гробище. Неговият водещ кандидат Валери Хайер ще се върне в Брюксел, след като многократно бе изпреварвана от своите съюзници мъже, не на последно място от министър-председателя Габриел Атъл. Според високопоставен служител от нейната партия „Обновление“, Атъл дори ѝ е забранил да се качи на влака от Париж за Брюксел в неделя вечерта.

Олаф Шолц

Социалдемократите на германския канцлер бяха смазани от дясноцентристките християндемократи и крайнодясната „Алтернатива за Германия“. С едва 14% от гласовете те регистрираха най-лошия си резултат на национални избори от повече от век насам. Шолц се сблъска и с призиви на дясноцентристката партия да постъпи като Макрон и да свика предсрочни избори.

Зелените

След силното си представяне през 2019 г. Зелените получиха удар в Германия, слизайки от 21 места до около 12, едва се задържаха във Франция и получиха нула в Португалия. Като цяло те загубиха около 20 места в една мрачна нощ за борците за климата. Един от водещите кандидати на партията, нидерландският евродепутат Бас Ейкхаут, коментира, че Зелените ще се стремят да играят „конструктивна“ роля в коалиционните преговори - тоест, ако фон дер Лайен е заинтересована да разговаря с тях.

Виктор Орбан

Унгарският националистически лидер се представи по-зле от очакваното, след като се изправи пред ожесточено предизвикателство от страна на Магяр. Макар че неговата партия „Фидес“ взе 43,8% от гласовете, това беше най-лошият ѝ резултат в историята на избори за Европейски парламент. Все пак Брюксел ще следи дали той ще вкара своите евродепутати в националистическата група на Европейските консерватори и реформисти, което ще даде още един тласък на Мелони.

Матео Салвини

Партията „Северна лига“ на италианския вицепремиер, която през 2019 г. получи 34% от гласовете и понастоящем председателства крайнодясната група „Идентичност и демокрация“, този път получи по-малко от 9%, което я поставя наравно с „Форца Италия“ (която се кандидатира с името на покойния Силвио Берлускони в бюлетината).

Европейският парламент

Те имаха една задача и се провалиха. Забавяне на сцената от страна на говорител на Парламента изложи институцията в най-важната ѝ вечер, след като той прочете резултати, различни от тези, които се показваха на екрана зад него. Това предизвика подигравки от страна на присъстващите журналисти.