Малко след 21:00 ч. централноевропейско време френският президент Еманюел Макрон обяви, че ще разпусне Националното събрание, като заяви:

Не мога да се преструвам, че нищо не се е случило.

Неговата центристка партия Ренесанс получи тежък удар, като на европейските избори остана на много далечно второ място след крайнодясното „Национално обединение“, съответно с 15,2% и 31,5%, съобщава Euronews.

В петминутното си обръщение, публикувано в социалните медии, Макрон заяви, че „възходът на националистите и демагозите е заплаха не само за нашата нация, но и за нашата Европа и за мястото на Франция в Европа и в света“.

"Крайната десница е както обедняването на френския народ, така и падението на нашата страна. Така че в края на този ден не мога да се преструвам, че нищо не се е случило", добави той.

"След няколко минути ще подпиша указа за свикване на парламентарни избори, които ще бъдат произведени на 30 юни за първия тур и на 7 юли за втория“, заяви държавният глава в телевизионно обръщение след обявяването на резултатите от европейските избори, чийто резултат „не е добър за партиите, които защитават Европа, включително тази на президентското мнозинство", допълват световните агенции, цитирани от БТА.

Екзитпол и предварителни данни след приключване на евровота

Изборите за Европейски парламент приключиха, а специалните пратеници на БТА съобщават данните от екзитпол и първите резултати.

В Австрия данните сочат изборна победа за Австрийската партия на свободата (АПС).

В Белгия крайнодясната партия "Вламс беланг" остава втора на днешните избори за Федерален и Европейски парламент в Белгия, както и за регионални власти, съобщиха местни медии, като се позоваха на предварителни данни от около 30 на сто от преброяването на бюлетините.

В Германия ХДС/ХСД води в изборите за ЕП в Германия, а "Алтернатива за Германия" печели второто място, сочат екзитпол проучванията.

Управляващата дясноцентристка партия Нова демокрация печели изборите за Европейски парламент в Гърция, но с резултат, който е малко по-нисък от последните проучвания на общественото мнение преди вота, според екзитпол.

Първите екзитполове в Дания сочат различни победители.

Проевропейската коалиция "Зелени леви" - Партията на труда в Нидерландия печели най-много места – осем от общо 31-те, които ще има Нидерландия в новия Европейски парламент. Това сочат обявените тази вечер предварителни резултати на сайта на Европейския парламент към 18:24 ч.

Съюзът между управляващите Социалдемократическа и Национално-либерална партия в Румъния ще има най-много места в Европейския парламент. Той получава 54%, показва екзитполът на CURS - Avangard, разпространен от румънската национална телевизия, веднага след затварянето на избирателните секции в страната.

Във Финландия Националната коалиционна партия взема най-голям дял от гласовете на гласувалите предварително на европейските избори. Това показват най-новите, първоначални данни на финландското министерство на правосъдието, които обаче по всяка вероятност ще претърпят промени, тъй като са базирани на 53,7% преброени бюлетини от предварителното гласуване в страната, проведено от 29 май до 4 юни.

Според екзитполовете в Хърватия управляващата Хърватска демократична общност (ХДО) е получила най-много гласове на изборите за Европейски парламент (33,74 процента), което ще й донесе шест мандата. На второ място е коалицията около опозиционната Социалдемократическа партия с 27,81 процента или четири мандата.