Огромните успехи на антиимигрантската партия на нидерландския националист Герт Вилдерс в четвъртък се очаква да предвещаят по-широка промяна с посока вдясно на европейските избори тази седмица. Нидерландия е първата страна, в която се гласува за следващия Европейски парламент, а резултатите за целия ЕС се очакват късно в неделя.

Последните нидерландски екзитполове дават лека преднина на левите лейбъристи и зелените с общо осем от 31 налични места за Европейския парламент. Партията на свободата на Вилдерс (PVV) е близо до тях със седем места - рязък обрат в сравнение с нулат през 2019 г. Резултатът подлежи на окончателно потвърждаване, но екзитполът е с допустима грешка от приблизително едно място.

Скокът на PVV сочи промяна на политическите настроения в Нидерландия и в по-широк план в целия ЕС. Въпроси като имиграцията, правата в селското стопанство и финансовите вноски в блока предизвикват все по-голяма загриженост.

Хан тен Брук, директор по политическите въпроси в Центъра за стратегически изследвания в Хага, коментира пред CNBC, че няма съмнение кой е спечелил вота в четвъртък: „Това е Герт Вилдерс.“

„В края на краищата това е и продължение на това, което видяхме през 2023 г. на националните избори, където той излезе начело“, припомня още той.

„Предвестник“ на резултата от изборите за Европейски парламент

Около 400 млн. души в 27-те държави членки на ЕС, имат право да гласуват за следващите 720 членове на Европейския парламент (ЕП) - една от трите институции в сърцето на Европейския съюз, която определя неговите закони и бюджети. Членовете на ЕП се избират по държави, като националните партии се обединяват в европейски партийни групи.

В миналото Европейският парламент се ръководеше от силно мнозинство от центристки партии, но прогнозираните загуби за управляващата „супер голяма коалиция“, съставена от Европейската народна партия, Социалистите и демократите и „Обнови Европа“, и по-добрите резултати за крайната десница поставят това под въпрос.

Според тен Брьоке резултатът в Нидерландия е показател за по-широкия резултат от изборите в неделя.

"Представянето на Герт Вилдерс вчера беше много добро и според мен е предвестник на това, което ще се случи през следващите няколко дни, когато ще видим европейските избори в различни държави членки. Предполага се, че радикалната десница ще спечели голяма победа", казва той.

Последните проучвания на общественото мнение сочат големи победи за Европейските консерватори и реформисти (ЕКР), в която влизат „Италиански братя“ на премиера Джорджия Мелони и полската „Право и справедливост“.

Радикалната дясна група „Идентичност и демокрация“ (ИД), в която влизат “Национален сбор” на френския политик Марин Льо Пен и нидерландската Партия на свободата, също се очаква да постигне значителни успехи.

Макар да е малко вероятно това да изхвърли баланса на силите от ръцете на центристката коалиция, то може да затрудни формирането на мнозинство при гласуването на критични въпроси като Украйна, отбраната и зелената програма на блока.

Преди резултата от четвъртък нидерландски гласоподаватели в Утрехт, град на около час път от столицата Амстердам, коментираха пред CNBC, че промяната отразява по-широко недоволство от съществуващия политически пейзаж.

„Мисля, че движението надясно беше дългоочаквано“, посочва един от избирателите пред медията. "В сравнение с други страни, в Нидерландия от дълго време сме, един вид, с леви убеждения. Мисля, че хората се намират в несигурни времена. Мисля, че системата се движи твърде бавно за тях и те смятат, че по-конкретните решения са по-лесни".

Друг пък отбелязва, че националистическата партия на Вилдерс е успяла да „мобилизира“ избирателите по начин, по който останалите партии не са успели.

"Много хора не бяха наистина доволни. И това, че не са щастливи, е разбираемо, защото липсват къщи, има бедност, доверието в правителството наистина е спаднало", казва той.