Нидерландското правителство се насочи рязко надясно, след като четири десни партии се съгласиха да сформират коалиция.

Антиислямският активист Герт Вилдерс, който оглави проучванията на изборите миналата година, сключи споразумение с трима други партийни лидери в четвъртък, с което приключиха месеците на бурни преговори, след които не беше ясно кой ще стане министър-председател.

Новото споразумение, оформено с лозунга "Надежда, смелост и гордост", включва планове за налагане на строги мерки по отношение на миграцията, премахване на помощите за семействата на бежанците и намаляване на чуждестранните студенти, съобщава Euronews.

В документа от 26 страници пише, че правителството ще се стреми да "Депортира хората без валидно разрешение за пребиваване, доколкото е възможно, дори принудително".

"Слънцето отново ще изгрее в Нидерландия", заяви Вилдерс по повода. "Днес пишем история."

Партиите все още не са се споразумели кой ще бъде министър-председател, но се очаква те да изберат технократ извън техните структури.

Вятърът на промяната

Някои държави от ЕС, по-специално Полша, наскоро гласуваха за отстраняване на популистите от управлението, докато други, като Испания, видяха, че водещите им десни партии не постигат добри резултати.

Въпреки това, идеята за антиислямист и десен идеолог, който сега влиза в правителството на една от основните държави членки на ЕС, е дълбоко обезпокоителна за левите и центристките правителства и партии в Европа. Много от тях изразяват и притеснения за състава на Европейския парламент след предстоящите избори в целия блок.

Крайно десни и популистки партии вече са част от няколко правителства на ЕС или са начело на такива и изглежда, че са готови да постигнат успехи на предстоящите европейски избори, което може да доведе до промяна в Брюксел в посока на антимигрантски, социално-консервативни и националистически политики.

Вилдерс е политически съюзник на десни лидери като унгарския министър-председател Виктор Орбан, италианския премиер Джорджия Мелони и лидера на френската опозиция Марин Льо Пен, които в различна степен посочват Брюксел като враг на националистическите си цели.