Крайнодесният популист Герт Вилдерс, който обяви, че ще спре всякаква имиграция в Нидерландия, може да стане следващият лидер на страната след като водената от него "Партия на свободата" (PVV) изпревари съперниците си на предсрочните парламентарните избори в сряда.

Партията на свободата (PVV) събира 35 от общо 150 места в местния парламент, с 10 места пред втория - коалицията от лейбъристи и зелени на Франс Тимерманс.

Тази разлика е много по-голяма от очакваната, посочва BBC.

"Най-големият кошмар на ЕС". Така авторитетното издание Politico определя Вилдерс в анализ за победата му, добавяйки, че той няма да бъде приятел на Брюксел.

Визирайки досегашната политика на Нидерландия за подслоняване на бежанци и имигранти, в победната си реч Вилдерс обеща да сложи край на "цунамито от убежища и имиграция".

Политикът яхва вълната от антиимиграционни настроения, обвинявайки за недостига на жилища потоците от кандидати за убежище, като се позовава на широко разпространената загриженост за загубата на национална идентичност и претоварената здравна система.

Още от миналото възгледите му за исляма водят до отправяне на смъртни заплахи към него. От години живее под засилена полицейска защита.

Нарича пророка Мохамед "педофил", а исляма - "фашистка идеология" и "изостанала религия".

Предизвиква множество скандали в парламента, когато изразява желанието си да забрани джамиите и Корана в Нидерландия, допълва The Guardian.

Националистически и крайнодесни лидери от цяла Европа го поздравиха за победата му.

Във Франция Марин льо Пен заяви, че успехът му "потвърждава нарастващата привързаност към защитата на националните идентичности".

Крайнодесните поглеждат към властта в Испания за първи път от Франко насамСлед днешните избори се очаква консерваторите от PP да влязат в коалиция с крайнодясната Vox


Вилдерс също така иска да проведе референдум Некзит за напускане на ЕС, въпреки че признава, че ще му бъде трудно да убеди който и да е от основните коалиционни партньори да се присъедини към това.

Какво означава победата му за България?

След победата си Вилдерс обяви, че Некзит ще се издигне на дневен ред заради имиграцията и Шенген. "С Шенген е свършено и ЕС ще трябва да се реформира или да издъхне бавно, чрез смърт от хиляди разрези", заяви Вилдерс.

Изказването му недвусмислено води до мрачни прогнози относно перспективите на България за Шенген.

От години именно Нидерландия, заедно с Австрия, са големите противници на нашето присъединяване и блокират членството ни в европейското пространство без граничен контрол.

Нидерландия е готова да каже Премиерът Марк Рюте каза, че Нидерландия не е единствената страна, която има съмнения

Още по-мрачни опасения буди фактът, че Вилдерс иска да възстанови граничния контрол в страната, като отклонява търсещите убежище от "сигурни съседни държави". За гражданите на ЕС ще се изисква разрешение за работа, а броят на чуждестранните студенти ще бъде драстично намален, обещава манифестът на партията му.

Вилдерс би могъл да настоява за по-предпазлив или съпротивителен подход, като подчертава опасенията си от потенциален имиграционен приток или рисковете за сигурността, свързани с включването на България.

Акад. Денков пред ЕП: Войната на Путин срещу Украйна е война срещу ЕвропаМинистър-председателят представи визията си за бъдещето на Европа в рамките на поредицата от дебати „Това е Европа“

Началото: Уебсайт с антибългарски призиви

През 2012 г. Герт Вилдерс стартира уебсайт, в който приканва хората да осъждат полски, румънски и български граждани, причиняващи "неудобства" на обществото в страната.

Партията на свободата скоростно събира хиляди подписи в призив към холандските граждани да съобщават за неудобства, замърсяване, проблеми, свързани с жилищата, или за конкуренция на пазара на труда, причинени от граждани, идващи от България.

По време на пленарно заседание през същата година в Нидерландския парламент, Ино ван ден Беселаар, депутат от партията на Вилдерс, заявява позицията на формацията по отношение на членството на България и Румъния в ЕС.

По думите му България и Румъния са станали членове на ЕС през 2007 г. без да са изпълнили критериите. Той твърди, че това не е трябвало да се допуска и че ако зависеше от партията му, България и Румъния щяха да бъдат незабавно изхвърлени от Съюза заради тежките им проблеми с корупцията и организираната престъпност.

Нидерландия отново спря България за Шенген Днес ще бъде публикуван докладът от последната експертна проверка от Европейската комисия за готовността на България да стане част от европейското безвизово пространство

Ще сформира ли "сглобка" Нидерландия

По време на кампанията си през последните седмици Вилдерс се възползва от широко разпространеното недоволство от предишното правителство, което се разпадна в резултат на разногласия относно правилата за предоставяне на убежищa.

Предстои да стане ясно дали сега той ще успее да привлече достатъчно подкрепа от други политически партии, за да сформира работеща коалиция като министър-председател.

Предшественикът му Марк Рюте ще остане в ролята на служебен премиер до съставянето на ново правителство, вероятно през първата половина на 2024 г.