По два от трите основни критерии за влизане в еврозоната България се намира в много добро състояние, каза днес премиерът Николай Денков по време на отговорите си на въпроси на актуални теми, отправени от граждани и медии във Facebook, по повод пет месеца от управлението на правителството.

Единствено инфлацията ни е по-висока от стриктните изисквания за влизане в еврозоната, каза Денков. Той обаче отбеляза, че има прецеденти по отношение на този критерий и това е Хърватия, приета в еврозоната, без да изпълнява този критерий.

Министър-председателят е на мнение, че България има всички основания да изиска един преглед, който да покаже, че няма проблем с финансовата стабилност на държавата. Тези оценки ще се правят през април-май следващата година, когато не е ясно как ще изглежда инфлацията, каза Денков. Имаме всички основания да работим по плана, допълни той и съобщи, че днес Министерският съвет ще разгледа актуализирания национален план за приемане на еврото с дата 1 януари 2025 г. Имаме много добра дискусия с Европейската централна банка, действаме по план, каза премиерът.

Асен Василев: Оптимист съм, че през 2025 г. България ще влезе в еврозонатаОчакваме дефицит 3% от БВП за тази и следващата година, смята финансовият министър

Относно държавния бюджет, Денков каза, че той ще бъде предложен за обществено обсъждане вероятно следващата седмица. Премиерът припомни, че вчера Министерският съвет прие данъчните промени. „Внасяме ги в Народното събрание, оттук нататък думата е на народните представители. Трябва да бъдат приети данъчните промени, за да можем да предложим бюджет, който отчита реално приетите данъчни закони“, заяви Денков.

На въпрос ще се откаже ли кабинетът от желанието да вдига заплати, за да ограничи дефицита до 3%, Денков каза, че няма пряка връзка между двете. „Държавата има напредък по отношение на Брутния вътрешен продукт. Ние сме със сравнително висок ръст, което позволява да се повишават и доходите“, каза премиерът.

Правителството предвижда ръст на бюджетните заплати с поне 5% догодинаКонкретният процент на повишението ще бъде различен за различните ведомства

По думите му за следващата година допълнителните средства, които се отпускат директно за повишаване на възнагражденията, са 2 млрд. лв. повече, което е малко над 10%. „Това не значи, че заплатите ще бъдат вдигнати с 10%, а че общо за 2024 г. спрямо 2023 г. имаме допълнителни средства за заплати, които са с 2 млрд. лв. повече“, обясни премиерът. Той подчерта, че правителството продължава да дава повече средства за възнаграждения.

Ето какво още каза премиерът Николай Денков по други актуални теми, според обобщението на БТА.

Централната избирателна комисия

Министър-председателят заяви, че този път ЦИК не се е справила добре с провеждането на изборите. Според него заради това несправяне, трябва да се търси смяна на състава на комисията, като това трябва да бъде направено от Народното събрание. „ЦИК наруши Изборния кодекс, не изчака докрай срока за валидирането на машините. Но това е колективен орган, който не подлежи на административна и наказателна отговорност“, каза Денков.

Министерството на електронното управление

Попитан дали е разговарял с министъра на електронното управление Александър Йоловски и какво е неговото обяснение за обвиненията срещу Кирил Петков и Божидар Божанов за изнудване, Денков каза, че вчера е разговарял с министъра, но той е отказал да предостави допълнителна информация, тъй като тече разследване. „Разбирам това и не съм настоявал, но познавам достатъчно тези хора и твърденията, които видях в медиите, няма как да са верни“, заяви Денков. По думите му трябва да се види как ще се развие разследването.

От гледна точка на работата на Йоловски Денков отбеляза, че има една непоследователност и че на първия тур на изборите е бил даден повод от страна на Министерството на електронното управление, за да отпаднат машините. „След това обаче имаше изключителна организация, за да може да се верифицират машините за втория тур“, посочи Николай Денков.

Той подчерта, че Министерството на електронното управление е много активно в момента. Министър-председателят изброи въвеждането на електронните бележки за училище, електронните рецепти, връчването на електронните фишове и наказателни постановления. „Министерството успява в кратки срокове да извади решения, които се очакват с години от хората“, отбеляза премиерът. По думите му скандалът с машините е много неприятен, защото хвърля сянка върху работата на цялото правителство. „Поискал съм да се направи проверка с ясни индикации защо се е случил проблемът с машините. Тогава ще решим как да действаме“, посочи Денков. Той заяви, че в момента е напълно неподходящо да се сменят министри.

ДАНС и президентът

„Президентът няма никакво право да отказва поисканата смяна на председателя на ДАНС, защото той ми пречи да си изпълнявам задълженията“, заяви министър-председателят Николай Денков. Мотивите за оставка на председателя на ДАНС не са слаби, единият от тях е, че той прикрива нарушения на закона за класифицираната информация с неговия заместник, каза премиерът и допълни, че мотивите са свързани и с проявяване на политически пристрастия, каквото право той няма.

Денков каза още, че е намерил мотивите, с които е освободен предшественикът на настоящия председател. "Мотивът е един единствен и той е, че е поискал дългосрочен отпуск", заяви Денков. „В сравнение с мотивите, които аз съм представил за прикриване на нарушения на закона, за политически пристрастия, това е много по-несериозен мотив“, каза премиерът.

Социална политика

Във връзка с данъчните облекчения за деца и помощите при раждане на дете Николай Денков каза, че през последните две години има значително увеличение на социалните разходи, включително по отношение на данъчните облекчения и на сумите, които се дават за раждане на деца, и тези за деца, които влизат в училище в началните класове. „Има много сериозен социален пакет, който ще продължи да бъде осигуряван. Нека да влезе и бюджетът за 2024 година и ще продължим да обсъждаме тази тема“, заяви премиерът.

За заплатите на служителите на Националния статистически институт министър-председателят каза, че средства са заделени в бюджета за догодина, за да се компенсира тяхното изоставане през годините.

Относно пенсиите премиерът Денков посочи, че актуализация на пенсиите се очаква през следващата година с около 11%. „В момента използваме всички възможностите размерът на пенсиите да бъде достатъчно висок. Увеличението на пенсиите се дава всеки месец, а не се спестяват средства през годините, за да се дадат като някакъв подарък накрая на годината“, каза премиерът на въпрос за коледните добавки на пенсионерите.

Австрийският канцлер пред Денков: В момента е немислимо да разширим ШенгенТова няма нищо общо с България и Румъния, а е въпрос на сигурност, заяви канцлерът

Шенген

Няма никакви индикации, че България и Румъния вървят по различни писти за Шенген, заяви министър-председателят. Вчера румънският премиер Марчел Чолаку в интервю за Блумбърг каза, че Букурещ може да обмисли отделяне от България за присъединяване към Шенген.

Денков коментира, че тази оценка е само за вътрешна употреба в Румъния. „Имаме изпълнение по нашите ангажименти за върховенството на закона, имаме изключителен напредък по охраната на границите. Трябва да вървим заедно за Шенген, защото трябва да решаваме общите си проблеми с Румъния. Няма никаква причина да се обсъжда такова разделяне“, заяви Денков.

„Това, което все още се чува като възражение, е, че системата на Шенген не работи, което казва австрийският канцлер и министърът на външните работи на Австрия“, припомни премиерът. Според него обаче това не е наш проблем, а на ЕС и ние имаме всички основания да казваме, че това не може да бъде спирачка за България. Денков е умерен оптимист, че "този разговор ще успеем да го спечелим, защото имаме всички доводи за това".

Правосъдие

Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши ще бъде на посещение в България в четвъртък, обяви премиерът Николай Денков. Той посочи, че тогава ще може да се обсъди нейният опит на европейско ниво, както и проблемите които среща в България.

„Кой е корумпиран и кой не е трябва да го каже правосъдната система, а не политиците да развяват едни или други епитети“, заяви Денков попитан за борбата с корупцията в България. По думите му затова са направени промени в антикорупционния закон. Именно затова трябва да бъдат приети правила за състава на антикорупционната комисия, които предстои да бъдат гледани в Народното събрание през следващите две-три седмици, посочи акад. Денков. Той отбеляза, че това са ключови стъпки, за да може правосъдната система „да си върши работата“. Денков призова гражданите да подават сигнали и отбеляза, че без сигнали няма как правосъдната система да си свърши работата.

„Сглобката“ трябва да се предоговори или изпълнява, каза Борисов

Политика

На въпрос дали очаква ГЕРБ да оттегли подкрепата си за правителството, Денков заяви, че това е решение на ГЕРБ. „Ако ГЕРБ се интересува от частно партийните си интереси, това може да бъде тяхно решение. Ако те се интересуват от развитието на България, от изпълнението на програмата, която заедно с ГЕРБ сме заложили за правителството и парламента, тогава не би трябвало да оттеглят подкрепата си“, коментира Денков.