По време на кампанията на Алтернатива за Германия (AfD) за европейските избори в Берлин двама от кандидатите на крайнодясната партия - д-р Александър Сел и Мери Хан-Холох - обсъждат националната гордост и как тя се надява да накара германците отново да се гордеят, че са германци. Множеството е съставено предимно от пенсионери, но има и много млади хора. Самата Хан-Холох е на 30 години и не се колебае в отговора си на въпроса какво прави AfD толкова привлекателна за младите гласоподаватели.

„Германците се страхуват да не се превърнат в чужденци в собствената си страна“, казва Хан-Холох пред Euronews. „Особено младите ни хора се сблъскват с това ежедневно, независимо дали става въпрос за обществени плувни басейни или големи градове. Имаме много училища с горещи точки, в които на детските площадки вече не се говори на немски език".

Всъщност Хан-Холох смята, че политиката на бившия канцлер Ангела Меркел, която през 2015 г. отвори границите, за да позволи на бежанците от Сирия да влязат на фона на войната, е това, което привлича младите избиратели към крайната десница. Съществува и чувството за национална гордост - нещо, което AfD умее да събужда и използва.

„Казвам на младите хора: гордейте се, че сте германци“, казва тя.

Нещастията на „проваленото“ мултикултурно общество

Голяма част от речите на Хан-Холох и Сел разискват историческия срам от това да си германец, свързан с тъмната глава на нацизма през Втората световна война. Новите поколения все повече искат да се дистанцират от него. Макар и двамата да подчертават, че са за имиграцията - тоест за отделни случаи, а не за масова имиграция - те твърдят, че „всеобхватността“ на Германия е довела до провеждането на проислямски халифатски шествия като това в Хамбург в края на април.

„Концепцията за мултикултурно общество се провали“ е една от основните линии на партията.

Хан-Холох и Сел заявяват, че искат по-добра интеграция и подобряване на училищната среда за младите хора. Те сочат с пръст и инициативи като често съкращаваните курсове по немски език за чужденци. По данни на германското правителство през 2023 г. около 275 000 души са преминали курс по немски език като част от интеграционния курс. През същата година около 81 000 души са отпаднали от курсовете, най-вече поради неактивност, като към тях се прибавят около една трета, които е трябвало да се откажат по различни причини, като например вече достигнато необходимото ниво B1.

Мнозина критикуват AfD, че не е достатъчно приобщаваща - или по-скоро крайна до степен на „подозрение в екстремизъм“, както е заклеймена от германската съдебна система от 2021 г. насам. Затова AfD прикрива някои от проблемите си в това отношение зад по-широки теми, като например, че раждаемостта в Германия намалява. Някои политици от партията, включително техният водещ кандидат за член на ЕС Максимилиан Крах, който беше в центъра на няколко скорошни скандала, твърдят, че чужденците, които емигрират в Германия, няма да се грижат за застаряващото германско население и се застъпват за по-традиционни семейни единици и повече раждания в семействата на етнически германци.

И това далеч не е просто политически дебат. AfD влезе в заглавията на вестниците през януари, когато стана ясно, че нейни членове са провеждали тайни срещи с германски и австрийски крайнодесни фигури, включително с неонацисткия лидер на движението „Идентичност“ Мартин Зелнер, за да обсъдят план за „ремиграция“ - схема, която предвижда депортирането в чужбина на стотици хиляди, включително натурализирани германски граждани. Макар че AfD се дистанцира от историята, новината предизвика масови протести срещу партията в цяла Германия с призиви за нейната забрана. В крайна сметка скандалът допринесе за изключването на AfD от групата на крайнодясната група „Идентичност и демокрация“ в Европейския парламент по-рано този месец.

„Изкривено ляво виждане“ срещу „бъдеще, подходящо за живот“

Но в платформата на партията не става въпрос само за имиграцията. Настояването ѝ за почит към семейните ценности често се превръща в пламенна подкрепа на традиционните роли на половете и противопоставяне на това, което те наричат „сексуализъм“. Според критиците им тази пропаганда е дискриминационна спрямо общността на ЛГБТ+ и възпрепятства основните човешки права.

Хан-Холох не е съгласна с това.

„Не позволявайте на едно изкривено ляво виждане да ви отнеме половата идентичност“, казва тя. „Никой няма проблем, ако някой каже, че се е родил в грешно тяло и се подложи на смяна на пола, тогава името и самоличността ви ще бъдат променени и в паспорта ви. Но това, което многократно чувам от младите хора, когато съм в училищата, че вече не ти е позволено да критикуваш, без веднага да бъдеш обявен за десен екстремист. Или ако кажете, че мъж в женски дрехи все още е мъж, веднага ще чуете: „О, ти си просто нацист.“

И някои от тези идеи изглежда намират отклик сред изненадващо голям брой хора. По време на събитие на AfD Euronews пита 26-годишния Ян Щреек защо намира AfD за привлекателна.

„Искаме бъдеще за Европа и Германия, което да е подходящо за живот. И смятам, че това е основната причина, поради която младите хора се включват в AfD и поради която печелим все повече млади избиратели, както се вижда от социологическите проучвания", казва той. „Имаме 22% в настоящите проучвания сред гласуващите за първи път и там очевидно сме най-силната партия, което ни прави много горди“.

Щреек е заместник-председател на Младата алтернатива (JA) Берлин, младежкото крило на AfD.

„Ние казваме, че в една демокрация трябва да е възможно да се формира опозиция, да се създаде партия и по демократичен начин да се отстоява промяната в тази страна. И точно това правим", добавя той.

Завръщане към реалния живот

Но къде се коренят истинските проблеми?

„Повече от половината от младите хора се чувстват подложени на силен психически стрес. Една четвърт от тях се чувстват много самотни", казва проф. д-р Йоахим Бауер, психотерапевт и изследовател, пред Euronews и добавя, че наблюдава това всеки ден в практиката си, особено при млади хора, които са депресирани и самотни поради интензивното използване на социалните медии и видеоигрите. Той изтъква, че AfD се опитва да създаде впечатлението, че ако обществата намалят имиграцията или отново демонстрират националната си гордост, всички проблеми ще бъдат решени.

„Но това не е така. Нашият свят е твърде сложен. Това, от което младите хора се нуждаят, за да се справят с живота и да продължат напред, е най-вече лична среда от няколко души, с които могат да обменят идеи, където могат да обсъждат тревогите си и да говорят за това как да подходят към живота заедно", казва д-р Бауер. „Имаме инфлация, имаме покачване на цените. Много хора имат финансови притеснения, притесняват се, че не могат да плащат за жилището си. Много хора имат притеснения относно образованието. Нашите училища не са достатъчно добре оборудвани. Така че имаме много, много проблеми. Радикалните десни партии не предлагат решения, когато се вгледате внимателно".

Д-р Бауер предлага серия от мерки, включително подобряване на преподаването и мрежите за подкрепа в училищата, помощ за осигуряване на общности за младите хора, които се чувстват самотни, и „повишаване на психологическата стабилност“. Според него това може да помогне и за интеграцията на чужденците.

Все по-често срещаният онлайн свят, насърчаващ крайнодесни тези и изпълнен с реч на омразата и насилие, не трябва да бъде неглижиран, тъй като остава една от основните причини за нарастващата подкрепа от страна на младите хора за популистки партии като AfD.

„Трябва да се отдръпнем от това и да се върнем в аналоговия свят. Той ни поддържа психически здрави. И тогава също така не сме толкова податливи към пропагандата на радикални партии", казва в заключение той.