Дясноцентристката коалиция спечели малка победа на предсрочните избори в Португалия в неделя, като не успя да получи абсолютно мнозинство. Новосъздадената радикална дясна партия “Чега” успя да привлече близо 1/5 от гласовете.

Коалицията "Демократичен алианс" печели 29,5% от 98,98% от гласовете, преброени рано в понеделник, а Социалистическа партия - 28,7%. Резултатите не са окончателни, но лидерът на левицата Педро Нуно Сантош вече призна загубата.

“Чега” печели 18%, което е пробив за радикалната дясна партия и нейния лидер Андре Вентура, бивш стажант-свещеник и футболен запалянко. Лидерът на “Демократичния алианс” Луис Монтенегро отново потвърди предизборната си заявка, че няма да работи с “Чега”, но други членове на партията му са по-двусмислени в изказванията си.

Като цяло резултатите създават предпоставки за трудни преговори през следващите дни и седмици, а евентуално и за нови избори в недалечно бъдеще. В продължение на десетилетия Социалистическата партия и дясноцентристката Социалдемократическа партия - основата на Демократичния алианс - се редуваха във властта. Но и двете партии не успяха да си осигурят работещо парламентарно мнозинство на вота в неделя, организиран след като министър-председателят Антонио Коста подаде оставка през ноември в резултат на разследване за корупция при управлението на големи инвестиционни проекти от страна на правителството.

“Чега” - която е създадена само преди пет години и се превежда като "Достатъчно" - е третата по големина парламентарна сила в Португалия от изборите през 2022 г., когато получи 7% от гласовете. Разпокъсаният парламент, който очертават последните избори, превръща "Чега" в жокер, тъй като от нейното решение да влезе или не в коалиционно правителство зависи и изхода от политическата безизходица в страната.

Корупционните скандали хвърлиха сянка върху изборите в неделя и подхраниха общественото разочарование от политическата класа. Според неотдавнашно проучване на ЕС 93% от хората в Португалия смятат, че корупцията е широко разпространена, което е третият най-висок процент в Европа след Гърция и Хърватия.

Икономическите проблеми също изиграха водеща роля. Португалия - една от най-бедните страни в Западна Европа - страда от жилищна криза с рязко покачващи се наеми и недостиг на жилища на достъпни цени, както и от проблеми в системата на здравеопазването.

Лявоцентристката Социалистическа партия е на власт от края на 2015 г. 46-годишният Нуно Сантос пое поста на Коста след неговата оставка. Наричан “хайверен социалист", Сантос се опитва да докаже своята отдаденост на работническата класа, въпреки че произхожда от заможно семейство.

Традиционният съперник на Социалистическата партия е дясноцентристката Социалдемократическа партия (PSD), която през декември сключи съюз с две други консервативни партии без парламентарно представителство, за да ограничи щетите от възхода на “Чега”. Начело на Демократичния алианс е 51-годишният лидер на PSD Монтенегро, който водеше кампания с платформа за промяна и се стремеше да представи своя алианс като по-сигурна опция от “Чега”.

Междувременно крайната десница се застъпва за по-строги присъди за престъпниците, както и за затягане на имиграционната политика на Португалия. Подобно на други радикални партии в Европа, "Чега" на Вентура също се възползва от проблемите на равенството между половете, сигурността и престъпността. Партията флиртува с екстремизма - на неотдавнашен конгрес един от членовете ѝ заяви, че е "фашист", а по-късно каза, че е иронизирал. Но партията е пряко обвинявана в расизъм. Самият Вентура е осъждан за расистки изказвания.

Възходът на крайната десница в Португалия е отражение на тенденция, наблюдавана в цяла Европа, тъй като избирателите, обезверени от основните политически течения, търсят алтернатива. Екстремистките партии, които някога бяха изключени от управляващите коалиции, все по-често ги подкрепят, а мембраната, разделяща крайната и дясната част на политическия център, се оказва все по-пропусклива, пише в заключение CNBC.