Управляващата Демократична прогресивна партия (ДПП) в Тайван спечели безпрецедентен трети пореден президентски мандат, като бъдещият лидер Лай Чинг-те обеща да остане непредубеден в подхода си към управлението и в същото време се ангажира да постигне консенсус в раздвоения законодателен орган, съобщава CNBC.

"Тайванският народ успешно се противопостави на усилията на външни сили да повлияят на тези избори", заяви Лай в победната си реч.

Резултатът от президентските избори в събота вероятно ще разгневи Пекин, който многократно е определял Лай като „упорит деец за независимостта на Тайван“ и опасен сепаратист. Съществуват и опасения, че това на свой ред може да повлияе на мразовитите отношения Китай-САЩ и сигурността в по-широкия Индийско-тихоокеански регион, докато Китай ескалира военна активност в Тайванския пролив и други близки води.

„Като президент имам важна отговорност да поддържам мира и стабилността в Тайванския пролив“, каза Лай на пресконференция.

Той добави, че се надява на връщане към конструктивното сътрудничество и диалог с Китай, като отново изрази желанието си за преговори за запазване на статуквото от двете страни на Тайванския проток, които да се водят в съответствие с принципите на достойнството и равнопоставеността. , отбелязва Ройтерс.

Китайската комунистическа партия отказа да се ангажира с отиващия си президент Цай Инуън, откакто тя пое поста през 2016 г. ДПП не прие така наречения „Консенсус от 1992 г.“, оспорвайки мълчаливото споразумение за „един Китай“ със служители на Китайската комунистическа партия, което Пекин приема като основа за ангажимент отвъд Пролива.

Лай, който е настоящ вицепрезидент на Тайван, спечели повече от 40% от гласовете на осмите президентски избори в Тайван. ДПП е първата партия, която печели президентския пост три пъти поред след въвеждането на преки президентски избори през 1996 г.

Пекин представи вота като избор между „мир и война, просперитет и упадък“.

Давид срещу Голиат. Как Тайван реагира на поуките от войната в УкрайнаДве конкуриращи се визии за бъдещето на Тайван ще се разиграят на президентските избори в началото на 2024 г.

Предпочитаният политически партньор от Пекин Хоу Юи спечели приблизително 33% от гласовете. Кандидатът на обявяващата се за диалог с континентален Китай Националистическа партия (Гоминдан) призна поражението си на президентските избори и поздрави за победата кандидата на управляващата ДПП.

"Разочаровах всички, за което поднасям нашите дълбоки извинения, простете, вината е наша", каза той.

Ко Уън-жъ, мрачният и прям бивш кмет на Тайпе, който се кандидатира под знамето на Тайванската народна партия, създадена едва през 2019 г. - получи малко над 26% от гласовете.

Избирателната активност изглежда е втората най-слаба от началото на преките президентски избори в Тайван през 1996 г. Тази година 71,9% от всички имащи право на глас са гласували за президентските избори, според предварителните данни на Централната избирателна комисия на Тайван.

Президентските избори в Тайван, които може да променят светаТрима кандидати имат шанс да заемат поста на сегашния президент Цай Инуън, която е начело на страната от 2016 г.

Китай никога не се е отказал от претенциите си над Тайван - който е самоуправляващ се, откакто членовете на китайската националистическа партия или Гоминданг бягат на острова след поражението ѝ в гражданската война в Китай през 1949 г.

Китайският президент Си Дзинпин смята обединението с континента за „историческа неизбежност“. Си каза на американския си колега Джо Байдън в кулоарите на срещата на върха на лидерите на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС) през ноември, че Тайван винаги е бил „най-важният и чувствителен“ въпрос в отношенията на Китай със САЩ.

Байдън обеща да защити Тайван в случай на китайска инвазия, позиция, която раздразни Пекин.

Бившият председател на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси посети Тайван през 2022 г., превръщайки се в най-високопоставения представител на САЩ, посетил острова от повече от две десетилетия. Пътуването ѝ беше една от причините комуникацията между двете водещи световни сили да спре преди условно възобновяване само преди месеци.