Преброяването на гласовете на важните президентски и парламентарни избори в Тайван започна.

Вотът, чиято развръзка внимателно се следи от Китай, привлича голям международен интерес, тъй като беше представен като избор между войната и мира и се произвежда в момент, когато Пекин засилва натиска върху самоуправляващия се остров да признае суверенитета му, пише Reuters.

Докато Китай засилва реториката си относно претенциите си над Тайван, световните наблюдатели определят изборите на острова като изключително важни за сигурността в Азиатско-Тихоокеанския регион във време на изпитателни отношения между САЩ и Китай.

Повече от 19 милиона гласоподаватели в Тайван се насочиха към урните в събота, за да решат дали управляващата Демократическа прогресивна партия трябва да спечели безпрецедентен трети пореден президентски мандат - или дали е редна смяна на ръководството, посочва CNBC.

Президентските избори в Тайван, които може да променят светаТрима кандидати имат шанс да заемат поста на сегашния президент Цай Инуън, която е начело на страната от 2016 г. Изборните секции затвориха в 16:00 ч. местно време (08:00 ч. по Гринуич), а скоро след това започна и ръчното броене на бюлетините. Резултатите от президентските избори се очаква да станат ясни до довечера, когато загубилите кандидати ще признаят поражението си, а спечелилият вота ще произнесе победната си реч.

Тази сутрин тайванското министерство на отбраната отново съобщи, че китайски балони са били забелязани да пресичат Тайванския проток, единият от които дори е прелетял над Тайван. Това е поредният случай на прелитане на подобни летателни средства над превърналия се в гореща точка пролив, за който Тайпе съобщава през последния месец. Тайванското министерство на отбраната определи тези действия като психологическа война и създаване на заплаха за въздухоплавателната сигурност над протока.