Покупката на имот в Португалия вече не е начин за получаване на "златна виза", даваща право на пребиваване, но чужденците, които искат да си осигурят такава, все още могат да вложат парите си в инвестиционни фондове, които сега очакват бум на притока на средства.

Португалското правителство затяга правилата, след като първоначално заяви, че през февруари 2023 г. ще се откаже от схемата за "златна виза", която беше обвинявана за изостряне на жилищната криза. То също така се опитва да пренасочи инвестициите в имоти от големите градове към обезлюдените райони, пише Reuters.

Схемата, която предлага на заможни граждани на държави извън ЕС, които инвестират в Португалия, правото да живеят в страната, е привлякла средства в размер на 7,3 млрд. евро от стартирането си през 2012 г. досега. Повечето участници в нея са от Китай, Бразилия и Съединените щати, а около 90% от тези пари са насочени към недвижими имоти, което провокира оплаквания, че това повишава цените на жилищата в една от най-бедните страни в Западна Европа.

Топ 10 страни за дигитални номади: Румъния и Хърватия преди ПортугалияЕвропейските страни отново доминират в топ 10, но има някои изненади


Междувременно Европейската комисия призова за прекратяване на подобни програми, като се позова на рискове за сигурността.

Влагането на пари в инвестиционни фондове е опция по португалската схема за получаване на право за пребиваване от 2015 г. насам, но сега се очаква да се превърне в основен канал. Другите начини включват дарения за културни или изследователски проекти.

"Недвижимите имоти винаги са откъсвали вниманието от другите възможности", казва адвокат Ванеса Лима от Prime Legal, която наред с други услуги помага на чужденци да кандидатстват за виза. "Основният вид инвестиции оттук нататък ще бъдат във фондове - няма съмнение."

За да отговарят на условията, кандидатите трябва да инвестират поне 500 000 евро.

Сред тези, които се надяват да се възползват от това, е инвестиционният фонд за устойчиво земеделие Pela Terra, който вече помага за възстановяването на близо 1000 хектара земеделска земя в региона Алентежу.

Най-вълнуващите туристически дестинации за 2024 според National GeographicЕвропа доминира в списъка с 13 дестинации


"Новите разпоредби са вятър в платната ни", казва Алекс Лоури-Уайт от Pela Terra.

Той определя промените като "корекция" на правилата, които са създали проблеми като по-високи цени на жилищата, и добавя: "Програмата за „златна виза“ трябва да постави в центъра на вниманието си общността".

Джим Дейвидсън, инвеститор в Pela Terra от САЩ, посочва, че недвижимите имоти все още са били опция, когато е започнал процеса на издаване на „златни визи“, но че е бил наясно с нарастващите негативни настроения към схемата.

Друг фонд, Sharing Education, инвестира в международни училища в Португалия.

"Забелязваме повишен интерес от страна на инвеститорите, защото те търсят нещо различно", казва ръководителят за връзки с инвеститорите Гонкало Сантос.

Необходимост

Най-устойчивите дестинации в Европа за 2024 г.Пет дестинации в Европа са сред десетте най-устойчиви места за туризъм, според класация на Lonely Planet


Въпреки че все още няма официални данни, трима адвокати, специализирани в областта на златните визи, посочват пред Reuters, че очакват скоро фондовете да представляват 80-90% от всички подобни инвестиции. Но ако недвижимите имоти наистина бъдат изкарани от схемата, смятат те, като цяло в Португалия вероятно ще постъпят по-малко чуждестранни инвестиции.

"Хората го правят не от желание да инвестират, а от необходимост, за да получат златни визи", казва Франсиско Барата Салгейро, старши партньор, отговарящ за отдела за чуждестранни инвестиции в EDGE International Lawyers.

Внасянето на поне 250 000 евро в културни проекти или 500 000 евро в научни изследвания - или създаването на 10 работни места - също може да помогне за получаването на „златна виза“. Кандидатите трябва да се подложат на проверка за съдимост и да докажат, че нямат неизплатени дългове.

Лима от Prime Legal вярва, че сега, когато недвижимите имоти вече не са опция, ще бъдат създадени повече фондове - и че някои съществуващи такива ще се преориентират от недвижимите имоти. Даренията за културни проекти също ще станат по-популярни, добавят те.

Но Нури Кац от консултантската компания Apex Capital Partners заявява, че изключването на инвестициите в недвижими имоти ще направи Португалия по-малко привлекателна за инвеститорите, които ще се насочат към схемите за „златни визи“ на други държави. Съседна Испания е сред държавите, които все още позволяват инвестиции в недвижими имоти.

Половината от всички мигранти в света живеят в 10 държави. Ето кои са теТези държави предлагат по-лесен законен достъп и разрешителни за работа, и дори предоставят възможност за постоянно пребиваване


Фактът, че отговарящите на условията фондове трябва да инвестират едва 60% от парите си в Португалия, допълнително ще намали ползите от схемата за страната, казва Кац.

Адвокатите и консултантските компании отдавна се оплакват, че процесът на издаване на „златна виза“ в Португалия е бавен и бюрократичен, като много от тях искат повече яснота относно новите правила, които забраняват както преките, така и непреките инвестиции в недвижими имоти.

"Ако един фонд иска да инвестира във фабрика това непряка инвестиция в недвижими имоти ли е или не?", пита Салгейро от EDGE. "Не смятаме, че е така, но тези неясноти са факт."

Адвокат Ракел Куба Мартинс посочва пред информационната агенция, че някои от нейните клиенти също така са загрижени за политическия риск. Португалия ще проведе предсрочни избори през март, след като правителството подаде оставка на фона на поредица от скандали.