Трите партии от коалиционното правителство на Олаф Шолц понасят загуби на евроизборите, докато Алтернатива за Германия постига солиден ръст, според екзит пол прогноза, разпространена от обществената телевизия ARD.

Консервативният блок Християндемократически съюз/Християнсоциален съюз (ХДС/ХСС) води в изборите за ЕП с голяма преднина, набирайки общо 29,5%. Това сочат екзит пол проучвания, оповестени от ARD след затварянето на избирателните секции в 18 ч. местно време, предава БТА,

Оспорваната надпревара за второто място във вота, за което е бореха крайнодясната "Алтернатива за Германия" и участващите в управляващата коалиция Германска социалдемократическа партия (ГСДП) и "Съюз 90/Зелени" според екзит пол данните се разрешава в полза на "Алтернатива за Германия" с 16,5% от гласовете. Другите две партии получават съответно 14 и 12 процента от подкрепата на избирателите.

Третият коалиционен партньор - Свободната демократическа партия получава едва 5%.

Сред останалите водещи германски партии формациите на левицата "Левите" и "Съюз Сара Вагенкнехт" привличат съответно 2,8% и по-слабите от очакваното 5,5%.