Потенциалната „политическа кончина“ на Урсула фон дер Лайен може да се окаже от полза за Зелените в Германия.

В случай че тя не бъде избрана за втори мандат като председател на Европейската комисия, германските Зелени могат да заложат на осигуряването на влиятелен комисарски пост, който значително ще повиши авторитета на партията в Брюксел.

Това е така, защото коалиционното споразумение между трите партии, които управляват - Социалдемократическата (СДП), Зелените и Свободната демократическа партия (СвДП), предвижда, че Зелените могат да номинират кандидат за друг висш пост, ако председателят на Комисията „не е от Германия“, пише в анализ Politico.

Според няколко германски правителствени служители и евродепутати, които говорият пред изданието при условие на анонимност, в краткия списък са двама политици, които попадат в полезрението на малцина в Европа:

Франциска Брантнер и Свен Гиголд, които са държавни секретари в германското министерство на икономиката, ръководено от Роберт Хабек, лидер на Зелените и вицеканцлер на Германия.

И двамата потенциални кандидати имат значителен опит в ЕС, но Брантнер, която отговаря за политиката на ЕС и търговската политика в министерството на икономиката, изглежда е на първо място за потенциален шефски пост в ЕК.

Понастоящем тя е депутат в германския Бундестаг, преди това е била член на Европейския парламент и е специален представител на правителството в международната инициатива за намаляване на корупцията, свързана с добива на суровини.

Гиголд е смятан за дясната ръка на Хабек, като наред с други области се фокусира върху политиката, свързана с малките и средните предприятия. Преди това той е бил депутат от Зелените в продължение на над десетилетие, включително и в Комисията по икономически и парични въпроси. Описва се като „ангажиран с регулирането на финансовите пазари в интерес на реалната икономика и гражданите“.

В крайна сметка, от ръководството на Зелените зависи да избере кой кандидат ще получи потенциалния пост.

„Решаващият фактор ще бъде кой пост в Комисията ще бъде свободен“, твърди един от източниците, запознати с вътрешните обсъждания на Зелените. „Едно нещо е ясно: искаме достъп до влиятелен пост“.

Възможните постове в Комисията, към които се стремят Зелените, биха били свързани с надзора на бюджета на ЕС, енергийната политика или дори външните работи.

Сегашният външен министър на Германия, Аналена Бербок, се споменава като възможен кандидат за престижния пост на главен дипломат на ЕС, който в момента се заема от Жозеп Борел.

Смята се обаче, че е малко вероятно тя да напусне сегашната си позиция, още повече, че може да се възползва от шансовете си да се кандидатира за канцлер на федералните избори догодина. По същия начин Хабек теоретично би могъл да се насочи към висш пост в ЕС, но според запознати, има амбиции за висш пост в Берлин.

Смята се, че един от политиците на Зелените, който е добре познат в Европейския парламент, не е претендент за потенциален висш пост. Тери Райнтке, водещият кандидат за европейските избори, се смята за малко вероятен избор. 37-годишният евродепутат има малък административен опит и вероятно ще остане начело на парламентарната група, допълва Politico.