Изборите за състав на новия Европейски парламент вече започнаха в някои държави на Стария континент.

Около 373 милиона души в целия ЕС имат право да гласуват на изборите. Тяхната задача е да изберат 720 членове на парламента, който ще играе решаваща роля при определянето на приоритетите и политическата посока на блока през следващите пет години, обяснява в анализ CNN.

Гласуването се провежда в ключов момент за ЕС, който се сблъсква с различни проблеми - от войните в Украйна и Газа до имиграцията и изменението на климата.

Проучванията на общественото мнение предвиждат големи печалби за крайно десните партии, което може да има дългосрочни последици за континента.

Как протичат изборите

Изборите се провеждат в рамките на четири дни на всеки пет години през юни. Тази година те са между 6 и 9 юни.

Провеждат се в рамките на няколко дни, тъй като въпреки че са избори за институция на ЕС, все пак се организират и управляват като национални избори от всяка от 27-те държави-членки. В някои страни могат да се проведат в един ден, докато в други са в продължение на няколко дни.

Тъй като изборите се управляват на национално равнище, не всички се провеждат по един и същ начин. При всички обаче трябва да се прилага пропорционална система на представителство, при която броят на депутатите, избрани в парламента, е пряко свързан с процента на хората, които са гласували за тях.

След като бъдат преброени всички гласове, на всяка партия ще бъде определен брой членове на ЕП в зависимост от дела на гласовете. Държавите членки сами определят начина на разпределяне на този брой.

След като бъдат назначени в парламента, депутатите могат да се присъединят към европейска политическа партия, което им позволява да заседават в група в парламента. Тези партии и групи са многонационални и се основават на свободен набор от общи убеждения. Колкото по-голяма е групата, толкова по-голямо влияние има тя в парламента.

Резултатите ще започнат да постъпват късно в неделя, но пълните данни ще бъдат известни най-рано в понеделник.

Каква е работата на европейските депутати

Европейският парламент заседава предимно в Брюксел, Белгия, но приблизително веднъж месечно се мести в Страсбург, Франция.

Той е законодателният орган на ЕС и една от трите основни институции на блока - заедно с Европейската комисия, която е изпълнителната власт, и Европейския съвет, който се състои от министри от правителствата на 27-те държави членки.

Това е единствената институция на ЕС, в която представителите се избират пряко, а членовете на ЕП приемат закони, които се прилагат в целия блок. За да бъде приложен закон, Съветът и Парламентът трябва да постигнат съгласие.

Една от най-важните роли на ЕП е да одобрява състава на Еврокомисията, която в отговаря за политическата насока на най-големия търговски блок в света и има последната дума за това кой да бъде председател. Понастоящем този пост се заема от Урсула фон дер Лайен, която се стреми към втори мандат начело на ЕК.

Парламентът също така има право на окончателно одобрение на милиардите евро, отпуснати от бюджета на ЕС. Той често има последната дума по важни политически въпроси като бюджета, търговията и санкциите срещу чужди граждани.

Освен това, може да замрази важни международни цели. Например всеобхватното споразумение за взаимни инвестиции между ЕС и Китай на практика е спряно, докато някои членове на ЕП са подложени на санкции от Китай. Парламентът отказа да даде ход на споразумението, докато санкциите не бъдат отменени.

Кои са най-големите проблеми на този вот

Тъй като изборите тази седмица са всъщност 27 отделни национални избори, някои въпроси са актуални в някои страни, но не и в други.

Най-общо казано, имиграцията, изменението на климата, сигурността и подкрепата за Украйна са въпроси, които имат значение в целия блок.

Въпреки че данните за незаконната миграция са по-ниски, отколкото по време на бежанската криза през 2015-2016 г., тя все още е чувствителен въпрос в целия ЕС, тъй като някои държави носят непропорционално голям дял от тежестта, докато други не желаят да дават своя принос.

Забавянето на последиците от изменението на климата и превръщането на Европа в по-екологична е приоритет от дълго време. Сега обаче някои държави се противопоставят на разходите за намаляване на емисиите от изкопаеми горива.

ЕС до голяма степен е единен по отношение на подкрепата си за Украйна, но и тя може да бъде засегната, ако популисти като Марин льо Пен във Франция бъдат избрани за ръководители на националните правителства.

Какви са политическите сили

Съществуват седем основни групи, вариращи от крайно десните до крайно левите.

Двете доминиращи са дясноцентристката консервативна Европейска народна партия (ЕНП) и лявоцентристкият Прогресивен алианс на социалистите и демократите (ПЕС).

Поради пропорционалното представителство нито една не разполага с мнозинство и затова трябва да формира широки коалиции, за да постигне нещо в парламента. ЕНП и ПЕС доминират в тази коалиция от десетилетия.

Макар че се очаква тези две партии да останат най-големи след изборите, всички погледи са насочени към другите основни десни групи - Европейските консерватори и реформисти (ЕКР) и твърдодясната, популистка партия „Идентичност и демокрация“ (ИД).

Как изборите могат да повлияят на европейската политика

Възможността политическият център на ЕС да бъде изместен е най-важният контекст на тези избори.

Непрозрачният и променлив характер на политиката на европейско равнище означава, че за период от пет години може да се променят много неща.

Между ЕНП и ПЕС може да се създаде центристка коалиция още в първия ден на новия парламент. Но това не са официални коалиции, а по-скоро свободни съюзи, които гласуват заедно, въпрос по въпрос. Именно тук идеята за дясна ос на ЕКР и ИД става значима.

Нарастването на влиянието на крайната десница в Европейския парламент следва подобна тенденция на национално ниво в редица големи държави членки на ЕС.

През 2027 г. във Франция ще се проведат национални избори, на които десният популист Льо Пен може да излезе победител. Тя е председател на ИД и неотдавна положи усилия за детоксикация на блока, като изключи от редиците му депутати от крайнодясната Алтернатива за Германия (AfD) след обвинения в антисемитизъм.

Победа на президентските избори във Франция, разбира се, би превърнала Льо Пен в много по-голям играч в европейската политика.

Има членове на ЕНП (и със сигурност членове на ЕКР), които ще се съгласят с членовете на ИД по въпроси като имиграцията и изменението на климата. Когато тези въпроси бъдат повдигнати и парламентът играе роля, не е изключено ЕКР и ИД да окажат огромен натиск върху депутатите от ЕНП да гласуват по същия начин, допълва CNN.