Френският президент Еманюел Макрон разпусна парламента днес, след като партията му претърпя съкрушително поражение на европейските избори от крайнодясното Национално обединение.

"Франция се нуждае от ясно мнозинство в условията на спокойствие и хармония. Да бъдеш французин, в същността си означава да избереш да пишеш историята, а не да бъдеш воден от нея", каза Макрон.

Решението за разпускане на Националното събрание беше посрещнато с недоверие от неговите поддръжници, като няколко души извикаха "О, не", докато той изнасяше речта си, пише POLITICO.

Членовете на партията Национално обединение на Марин льо Пен празнуваха, когато Макрон обяви разпускането, което ще доведе до нови парламентарни избори.

Те скандираха "Разпускане, разпускане!", докато наблюдаваха обръщението на Макрон, пише още POLITICO.

Крайнодесните партии постигнаха значителен напредък и победи на изборите за ЕП, печелейки вота във Франция и представяйки се добре в Германия и други страни.

Тези резултати биха насочили Европейския парламент към по-антиимиграционна и антизелена позиция, посочва Financial Times.

Прогнозите за евровота предполагат, че крайнодесните групи са на път да спечелят повече от 160 места от общо 720 депутати в следващия парламент, спрямо поне 135 предишния път. Дясноцентристката ЕНП е на път да спечели 181 места, като социалистите и демократите са на второ място със 135 места, а либералната група Renew с 82, задържайки се на трета позиция.

Очертава се Зелените да бъдат най-големите губещи, падайки от 71 места през 2019 г. на 53, показват оценките.

Очаква се френската партия Национално обединение, водена от Марин Льо Пен, да бъде първа с около 33 на сто от гласовете, според екзитполовете в неделя, спрямо центристкия съюз на президента Еманюел Макрон, който си осигурява около 15 на сто на вота.

„Този резултат е категоричен. Нашите сънародници изразиха желание за промяна и път към бъдещето“, каза Джордан Бардела, който води предизборния списък на крайнодясната RN.

В Германия трите партии в коалицията на Олаф Шолц са изпреварени от крайнодясната Алтернатива за Германия (AfD), която се нарежда на второ място след консервативната опозиция ХДС/ХСС.

Ултраконсервативните и националистическите партии постигат значителен напредък в Австрия, Кипър, Германия, Гърция и Холандия, показват екзитполовете.

„Целунете за сбогом Европейската зелена сделка“, каза Саймън Хикс, професор по политика в Европейския университетски институт във Флоренция, имайки предвид амбициозния план за постигане на нетни нулеви емисии до 2050 г.

„Това е мнозинството, подкрепящо фермерите и автомобилната индустрия”, добави Хикс, цитиран от FT. Той каза още, че дясноцентристката Европейска народна партия на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен би могла да бъде още по-мощна, имайки възможността да работи с партии отляво или отдясно. Всичко това обаче би усложнило кандидатурата ѝ за втори мандат като ръководител на изпълнителната власт на ЕС.

AfD се противопоставя на последните скандали и заема второ място в Германия с 16,4 процента от гласовете. Това е един от най-добрите резултати на AfD на общонационални избори, макар и по-нисък от 22-процентния дял, прогнозиран от социологическите проучвания през януари. „Това е рекорден резултат“, каза съпредседателят на партията Тино Чупала. „Нашите избиратели ни останаха верни - победихме партията на канцлера, Зелените и либералите.“

Резултатът на AfD е катастрофа за трите партии в крехката коалиция на Шолц - Социалдемократите (SPD), Зелените и либералната FDP.

В Нидерландия крайнодясната Партия на свободата (PVV) на Герт Вилдерс печели 7 места, повече от 1 последния път, въпреки че това му дава малко по-малко места от алианса на лейбъристите/зелените партии.

ЕНП се представя силно в Германия, Испания, Гърция и някои други страни, според данните, цитирани от FT.

„Ние отново сме най-силната сила в Германия“, каза Урсула фон дер Лайен в отговор на ранните прогнози. „Днес празнуваме. От утре ще продължим да работим.”

За да си осигури втори мандат като председател на комисията, фон дер Лайен се нуждае от мнозинството от 720-местния парламент, който да я подкрепи.

Окончателните резултати се очакват рано в понеделник.