България е скритият шампион на Европа и хората трябва да бъдат по-уверени в перспективите ѝ. Това каза по време на провеждащия се днес форум ШУМЪТ НА ПАРИТЕ 2024 главният кореспондент за Европа на глобалната медийна организация POLITICO Матю Карничниг.

В момента икономиката на ЕС се намира в трудна ситуация, наблюдаваме голяма стагнация в Германия, която се отразява на много от другите страни. Въпреки това в държави като Испания и Ирландия се наблюдават някои положителни тенденции. Освен това има общи избори в Европейската комисия. Много хора може да си мислят, че това не е важно. Както видяхме през последните няколко години, ЕК прокара зелената сделка, а сега се оттегля от нея, което причинява много щети на европейската икономика, посочи журналистът.

„Всеки път, когато идвам в България, има нови избори, така че може би трябва да спра да идвам“, пошегува се той.

Карничниг обясни как предстоящите парламентарни избори у нас дават възможност да се премине отвъд позициите на застой, които задушават икономиката през последните няколко години. Той подчерта, че освен това предстои вземането на решение за пълно присъединяване към Шенген, което ще бъде ключово.

„Въпросът как България се вписва в европейската икономика е изключително важен. Въпреки всичките проблеми, цифрите показват, че икономиката продължава да расте. Те индикират също, че Европа разполага с целия този икономически потенциал, макар че не винаги се възползва от него. От 2013 г. насам размерът на българската икономика се е удвоил, така че независимо от политическия натиск тя продължава да расте. В момента обаче се намирате на кръстопът: Дали ще продължите да прегръщате Запада, или ще обърнете глава към руската сфера“, отбеляза журналистът.

„Еврото изглежда е очевидна полза за страната ви. Има много лостове, които бъдещото ви правителство може да използва, за да ви издърпа нагоре. Ирландия може да бъде вдъхновяващ пример за България. Те се присъединиха към ЕС много по-рано от вашата страна. Характерното за ирландците е, че те наистина прегърнаха глобализацията. Те отвориха пазара си за външни инвестиции, поради което всички големи компании откриха централи, заводи, офиси там. Те имат почти 700 милиарда БВП, което може да е завишено заради корпоративните пари, но все пак е нещо, което трябва да се отбележи“, каза Матю Карничниг.

„Някои хора биха казали, че близостта на Ирландия до Обединеното кралство и това, че английският е майчин език, са помогнали за този успех, което е вярно. Чуждестранните инвестиции там обаче са издигнали обществото на друго ниво“, допълни той.

Карничниг даде и контрапример за бъдещето на България - Унгария:

„Този път също може да донесе икономически успех. Унгария също се отвори за инвестиции, макар и по по-ограничен начин, в автомобилната индустрия. Тя се превърна в гараж за германските компании. Проблемът с тази стратегия е, че тя изложи унгарската икономика на огромна зависимост от германската автомобилна индустрия. Това, което се случи наскоро, е, че нещата започнаха да стагнират и Орбан започна да търси китайските инвестиции, както видяхме с посещението на Си Дзинпин.“

Унгария не прие еврото и регистрираха инфлация от 17%, докато икономиката на Ирландия остана много по-стабилна. Авторитарният мандат на Виктор Орбан може да се хареса на някои хора, но те често не забелязват корупцията зад него. Освен това той продължава да спъва ЕС по отношение на много важни решения. Това не означава, че компаниите са спрели да инвестират там, но не много хора знаят, че повечето от тези пари вече са били там. Поради това е много по-сложно за компаниите, които са се доверили на просперитета на страната, да се оттеглят, посочи журналистът на POLITICO.

„За да продължи успехът на България, наистина трябва да се съсредоточите върху политическата стабилност и върховенството на закона. Трябва да загубите репутацията си на страна, която провежда много избори и се движи от едната страна на политическия спектър към другата. В западните страни не се знае толкова добре, че България може да бъде чудесно място за инвестиции, тъй като разполагате с голям потенциал и природни дадености“, каза Матю Карничниг и допълни:

„Вие сте скритият шампион на Европа и хората трябва да бъдат по-уверени в перспективите ви“.