В разгара на нови геополитически сътресения, финансови предизвикателства и технологична трансформация 15-ото издание на форума ШУМЪТ НА ПАРИТЕ ще даде отговори на най-важните въпроси, свързани с българската икономика в глобалния контекст и как тя може да отключи нови възможности за растеж по пътя си към еврозоната и пълноправно членство в Шенген.

Едно от най-престижните и мащабни финансови събития у нас ще се проведе на 4 юни в Sofia Event Center с участието на международни и местни експерти, сред които представители на Международния валутен фонд, глобалната медийна организация POLITICO, Министерството на финансите, Българската фондова борса, Института за пазарна икономика и др. Своите перспективи в рамките на форума ще дадат лидери на едни от най-големите бизнес организации от финансовия, технологичен и имотен сектор у нас.

Водещ на събитието е журналистът на bTV Светослав Иванов, който ще открие форума в 9:00 ч. Гостите ще имат достъп до нетуъркинг зоната на Sofia Event Center, в която ще има кетъринг от 13:00 ч., коктейл след 16:00 ч. и възможност за разговори с участниците във форума.

Визия за напредък отвъд политическия стрес

Каква трябва да е икономическата визия на България и как да действат политическите лидери, за да създадат свободна от корупция среда, която привлича чуждестранни инвестиции, насърчава иновациите и конкуренцията? Тази тема ще бъде на фокус в презентацията на Матю Карничниг, главен кореспондент за Европа на POLITICO, който е бил на първа линия в отразяването на едни най-значимите политически и икономически събития на нашето време.

Макроикономическите приоритети на България в темпото на глобалните тенденции и специално по пътя на страната ни към еврозоната ще очертае Джеф Готлийб, старши регионален представител на МВФ за Централна, Източна и Югоизточна Европа. Темата в дискусионен панел ще продължат лидери на водещи институции у нас – Методи Методиев - зам.-министър на финансите в служебния кабинет, доц. д-р Маню Моравенов - изпълнителен директор на БФБ, Лъчезар Богданов - главен икономист в ИПИ, Николай Василев - управляващ партньор Expat Capital.

Тази година във форума влизат и няколко нови за формата теми, една от които е посветена на енергийната сигурност с участието на Джордж Сатлас - изпълнителен директор на ICGB (Interconnector Greece - Bulgaria) от гръцка страна и Димитър Бартов - основател и управител на Synergon Energy.

По темата за икономическата роля на българския транспортен сектор, за чийто растеж пълноправното членство в Шенген е от ключово значение, ще говорят Николай Рашков - делегат в Експертната група за международен транспорт към ЕК и главен оперативен директор на EuroSpeed, Йордан Арабаджиев - изпълнителен директор на Съюза на международните превозвачи, Веселин Стоянов - основател и управител на Transpress, Христо Христов - основател и изпълнителен директор на Discordia.

Предприемачески уроци

През 2024 г. форумът поставя фокус и върху бизнес визионерството и успешните предприемачески модели у нас, включително износа на българско ноу-хау на външни пазари, с участието на представители на висшия мениджмънт на основани в България компании с глобален размах.

На сцената на ШУМЪТ НА ПАРИТЕ 2024 ще излязат Христо Томов, съосновател на разработчика на софтуер Dreamix, и изпълнителният директор Стоян Митов. Това ще бъде първата им публична изява след сделката за придобиването на българската компания от американската Synechron.

Банкиране от ново поколение

Традиционно сред водещите дискусионни панели в рамките на ШУМЪТ НА ПАРИТЕ е развитието на банковия сектор у нас. Прегрява ли банковият сектор с ръста на ипотечните кредити? Готов ли е за еврозоната? Как дигиталната трансформация подобрява финансовите продукти и услуги? Как финансовите институции определят конкурентните си предимства предвид мащаба на технологичната промяна и новите потребителски тенденции?Това са част от темите, по които ще дискутират водещи мениджъри от банковия сектор у нас: Асен Ягодин - Пощенска банка, Илиан Георгиев - БАКБ, Екатерина Панайотова - УниКредит Кънсюмър Файненсинг, Николай Спасов - tbi, Иван Хаджов - Mastercard.

Финансиране на бъдещето

Финансовите теми продължават с дискусия за работещите решения за малкия и среден бизнес у нас, сред които предимствата на дигиталния факторинг, с участието на Силвия Младенова, изпълнителен директор на Smart Factoring.

ESG в действие: Стратегии и иновации за устойчив растеж

Как ESG стратегиите оказват влияние на цялостната устойчивост и стойност на бизнеса, инвеститорите и обществото и каква е тяхната роля като катализатор на иновации е следващата точка в програмата на ШУМЪТ НА ПАРИТЕ 2024 с участието на Мартон Патаки, главен мениджър на Джапан Табако Интернешънъл България, и Радослав Пашов, главен финансов директор и Член на СД на Svepol.

Управление на лични финанси и имоти

Форумът продължава с едни от най-интересните панели за потребителите:

Ролята на различните инструменти за спестяване и инвестиции, както и динамиката при различните класове активи ще обсъдят Спасимир Маджаров - директор на Amundi за България, Веселин Георгиев - мениджър на Binance за България, Магдалена Илиева - менижър в iuvo.

Прогнози и перспективи за имотния пазар у нас ще дадат Борис Димитров - съосновател и управляващ съдружник в Кредит Навигатор, Венета Христова - управител на MaxView Property, Кирил Кирилов - основател на Kalos Estates, Полина Стойкова - изпълнителен директор и съсобственик на BULGARIAN PROPERTIES.

ШУМЪТ НА ПАРИТЕ е сред най-разпознаваемите и утвърдени събитийни брандове в България, който в последните години разширява програмата си и привлича водещи експерти в дискусионни панели, посветени на макроикономическата картина, финансово-банковия сектор, имотите, капиталовите пазари и управлението на лични финанси, ESG стратегиите и предприемаческия пейзаж.

Аудиторията на конференцията включва представители на висшия мениджмънт в частния и публичния сектор, които улавят пулса на водещите тенденции и вземат прогресивни решения в отговор на големите геополитически, икономически и технологични предизвикателства.

ШУМЪТ НА ПАРИТЕ се организира за 15-а поредна година от Profit.bg, част от водещата медийна група Ringier AG.

Партньори на събитието са A1, УниКредит Булбанк, Пощенска банка, БАКБ, Amundi, tbi bank, Japan Tobacco International​, MFG, iuvo, UNIQA, Amundi, Smart Factoring, Telepoint, Eurospeed, Kalos Estates, Max View Properties, Bulgarian Properties, Nespresso.

Повече подробности за 15-ото издание на ШУМЪТ НА ПАРИТЕ следете на сайта на събитието.