Намираме се в период на избягване на големи реформи и генерални промени. На все повече места в Европа и света крехките правителства, вече все по-често коалиционни, все по-често - компромисни, и все по-често - на ръба, предпочитат да наливат пари в нереформирани системи, за да пазят социалния мир и своя рейтинг. Така всяка нереформирана система днес ни излиза все по-скъпо утре.

Това каза Светослав Иванов при откриването на 15-ото издание на форума ШУМЪТ НА ПАРИТЕ, който се провежда днес в Sofia Event Center.

В събитието участват международни и местни експерти, сред които представители на Международния валутен фонд, глобалната медийна организация POLITICO, Министерството на финансите, Българската фондова борса, Института за пазарна икономика и др. Своите перспективи в рамките на форума споделят лидери на едни от най-големите бизнес организации от финансовия, технологичен и имотен сектор у нас.

Ето и цялото обръщение на Светослав Иванов към гостите на събитието, което продължава до 16 ч. днес:

Дами и господа,

добро утро на всички! За мен е чест да открия за втора поредна година този важен форум - “Шумът на парите”.

И тъй като сме в заключителните дни на предизборната кампания на европейските и парламентарните избори, много от вас вероятно имат усещането, че на моменти потъваме в безвремие. Но това не е истина - времето винаги следва своя неумолим ход, днешният ден никога не е като вчерашния, а най-важна е мисълта за утре.

Преди месец споделих със зрителите на 120 минути, че в хиндуизма времето е кръг - когато животът ти стигне до своя край, започва ново начало. Така се родила концепцията за безбройните прераждания. Буда не харесал това и започнал да си задава въпроса - "Как можем да освободим душата си от този вечен кръговрат?" и се родил Будизмът и идеята за Нирвана. След това историята я знаете - за всички следващи религии времето е права линия, която върви само напред, без възможност да спре или да се върне.

Това важи и за света на парите. Има глобални процеси, които се движат напред, на фона на глобално недоверие към политическите елити и разделени общества. И тук е голяма роля на икономистите и финансистите, банкерите. Те трябва да анализират до какво може да доведе това и да предпазят обществата ни от опасностите на днешния ден, давайки си сметка, че живеем във време, в което много бързо даваме и сваляме доверието си.

Това означава, че вече се намираме в период на избягване на големи реформи и генерални промени. На все повече места в Европа и света крехките правителства, вече все по-често - коалиционни, все по-често - компромисни, и все по-често - на ръба, предпочитат да наливат пари в нереформирани системи, за да пазят социалния мир и своя рейтинг.

Всяка нереформирана система днес ни излиза все по-скъпо утре. Просто защото намаляваме. Няма… хора. Сред вас има много уважавани експерти, които не само разбират какво се случва, но и предупреждават за това от години.

Заплатите ще растат, защото има по-малко работници, но ако успоредно с това не расте производителността на труда, те ще бъдат по-натоварени и с по-малко време да харчат парите си. Това ще доведе до фалити на всички онези, които не могат да си позволят по-големи заплати.

Всяка голяма икономика в света ще попадне в демографската реалност. И тъй като политиците ще са все по-малко смели, а мнозинствата все по-крехки, изкушението да растеш, раздувайки различен тип балони, задлъжнявайки все повече и повече.

Другият път е непопулярен. Той, както отбелязва “Икономист” преди седмица, е свързан с “причиняване на болка днес, за да има радост утре”.

Но това не означава, че светът ще спре да се върти и времето ще спре. Не искам този форум да започва песимистично, затова в заключение ще кажа, че в това време на бързи промени, никога не можеш да предскажеш до какво ще доведе дадено събитие и какъв ще е крайният резултат на даден процес. Винаги има неизвестни.

Затова се радвам, че участниците днес ще назовават явленията в нашето време директно и много точно.

ШУМЪТ НА ПАРИТЕ е сред най-разпознаваемите и утвърдени събитийни брандове в България, който в последните години разширява програмата си и привлича водещи експерти в дискусионни панели, посветени на макроикономическата картина, финансово-банковия сектор, имотите, капиталовите пазари и управлението на лични финанси, ESG стратегиите и предприемаческия пейзаж.

Аудиторията на конференцията включва представители на висшия мениджмънт в частния и публичния сектор, които улавят пулса на водещите тенденции и вземат прогресивни решения в отговор на големите геополитически, икономически и технологични предизвикателства.

ШУМЪТ НА ПАРИТЕ се организира за 15-а поредна година от Profit.bg, част от водещата медийна група Ringier AG.

Партньори на събитието са:

A1, УниКредит Булбанк, Пощенска банка, БАКБ, tbi bank, Japan Tobacco International, MFG, iuvo, UNIQA, Amundi, Smart Factoring, Synergon Energy, Eurospeed, Kalos Estates, Max View Properties, Bulgarian Properties, Nespresso.