Най-близкият европейски съюзник на Русия – унгарският министър-председател Виктор Орбан, си навлече гнева на ЕС заради пътуването в петък за среща с президента Владимир Путин в Москва.

След като Унгария пое ротационното председателство на ЕС на 1 юли, Орбан действа като самопровъзгласил се "миротворец", чиято администрация многократно се е противопоставяла да бъдат приети мерки за военна и финансова помощ от ЕС и НАТО към разкъсваната от война съседна Украйна, отбелязва CNBC.

След началото на войната Унгария запази работни отношения с Русия, въпреки че повечето западни държави напълно прекъснаха връзките си с нея. Създавайки знаков прецедент, миналия месец НАТО се съгласи да позволи неучастието на Будапеща в задълбочаващата се подкрепа на коалицията за Украйна – в замяна на това Унгария да не блокира подобни инициативи.

Унгария скоро ще се превърне в единствената страна в Европа, която може да води диалог както с Русия, така и с Украйна, e заявил Орбан пред Путин по време на разговора им днес, според коментари, цитирани от Reuters и руската държавна информационна агенция ТАСС.

Визитата до Москва е втората спирка от самоописаната "мирна мисия" на Орбан, след като във вторник той осъществи първото си военно посещение в Украйна, за да се срещне с президента Володимир Зеленски.

След това Зеленски заяви, че двамата са разговаряли по "най-основните въпроси на нашите съседски отношения – търговия, трансгранично сътрудничество, инфраструктура и енергетика", като отбеляза, че диалогът може да постави основите на "нов двустранен документ" между страните.

Орбан подчерта намеренията на Будапеща да подобри връзките си с Украйна, като същевременно призова Зеленски да обмисли прекратяване на военните действия с Русия в опит да ускори мирните преговори, предаде Reuters.

"Не можете да постигнете мир от удобен фотьойл в Брюксел", заяви Орбан в петък в социалните мрежи.

"Дори и ротационното председателство на ЕС да няма мандат да преговаря от името на ЕС, не можем да седим и да чакаме войната да приключи по чудо. Ние ще послужим като важен инструмент за предприемане на първите стъпки към мир. Именно това е целта на нашата мисия за мир."

Няколко мирни инициативи бяха лансирани - включително планът от 10 точки на Зеленски, китайско предложение и собствените условия на Путин за започване на преговори – без да наберат сила, отбелязва CNBC.

Украинското външно министерство заяви, че Киев не е уведомен за пътуването на Орбан до Москва, което е било осъществено "без споразумение или координация с Украйна".

"Напомняме ви, че за нашата страна принципът "никакви споразумения за Украйна без Украйна" остава неприкосновен и призоваваме всички страни да го спазват стриктно", заяви украинското външно министерство, като добави, че "единственият реалистичен начин за възстановяване на справедливия мир" остава мирната формула на Зеленски.

Пътуването на Орбан до Москва си навлече гнева и на европейски служители, които поставиха под въпрос правомощията му да представлява блока.

Главният дипломат на ЕС Жозеп Борел заяви, че пътуването попада "изключително, в рамките на двустранните отношения между Унгария и Русия", като подчерта, че Орбан не представлява европейския блок в този ангажимент.

Във връзка с посещението на Орбан председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен също предупреди, че "умиротворяването няма да спре Путин. Само единството и решителността ще проправят пътя към всеобхватен, справедлив и траен мир в Украйна".

Съгласно насоките на ЕС ротационното шестмесечно председателство на блока "председателства заседанията на всички нива в Съвета, като спомага за осигуряване на приемственост в работата на ЕС в Съвета".

Виктор Орбан пое поста от понеделник с цел да "направи Европа отново велика" - слоган, напомнящ лозунга от кампанията на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп през 2016 г.