Финансовите донори на Демократическата партия са дълбоко загрижени за жизнеспособността на Джо Байдън относно кампанията за втори мандат в Белия дом, което е довело до спирането на преводи към сметката на партията.

Това твърдят вътрешни източници на демократите, цитирани от CNN.

"Всичко е замразено, защото никой не знае какво ще се случи. Всички са в режим на изчакване ", твърди един от стратезите на демократите пред медията, отбелязвайки, че донорите са съсредоточени изцяло върху публичните изяви на Байдън.

Донорите често работят зад кулисите, а източниците са категорични, че в последно време те са все по-притеснени относно кандидатурата на Байдън след колебливото му представяне на дебатите миналия месец.

В сряда дори холивудската звезда Джордж Клуни, който беше сред най-големите поддръжници и дарители на Байдън, предприе забележителната стъпка да го призове публично да се откаже от президентската надпревара.

Коментарите на бившия председател на Камарата на представителите Нанси Пелоси в сряда също породиха съмнения и рикошираха сред донорите. Пелоси заяви в интервю пред MSNBC, че "президентът сам трябва да реши дали ще продължи в кампанията. Всички ние го насърчаваме да вземе решение, защото времето изтича".

"Големите дарения се забавиха забележително след дебата", заяви пред CNN служител на Демократическата партия, който допълни, че даренията в малки суми продължават да се увеличават, но кампанията е твърде мащабна, за да се издържа само от малки дарения.

Самият Байдън се опита да успокои дарителите, като заяви, че остава в надпреварата и все още е най-добрият кандидат да победи републиканския си съперник Тръмп.

"Моята единствена задача е да победя Доналд Тръмп", е заявил Байдън, според един от участниците в разговора. Той допълни, че президентът е благодарил на дарителите и е подновил обещанието си да продължи борбата.

Но това не може да успокои нервите на всички.

"Беше тежко", казва един от източниците, запознат със набирането на средства. "В краткосрочен план парите са предизвикателство, но ситуацията е променлива."

Постъпващите пари "пресъхват", заяви пред CNN друг източник, близък до усилията за набиране на средства, описвайки дарителите като много, много разочаровани и много, много притеснени.

Това вече пролича по време на кампаниите за набиране на средства, проведени след дебата с Тръмп. Събрани бяха 3,7 млн. долара - по-малко от половината сума, събрана на предизборната среща с бившия губернатор на Вирджиния Тери МакАулиф седмица преди дебата.

Най-големите дарители от Чикаго отмениха събитие за набиране на средства

Междувременно, организаторите на едно от събитията за набиране на средства в Чикаго, планирано за средата на август, са решили да не го провеждат съобщи за CNN източник, запознат с дискусиите.

Непосредствено след представянето на Байдън в дебатите организаторите са преустановили разговорите за планиране на събитието, докато отзвукът утихне, а тази седмица домакините са решили да отменят събитието, позовавайки се на несъгласие относно начина на действие предвид продължаващата ерозия в подкрепата за Байдън.

Събитието, замислено като обяд за няколко десетки богати жители на Ветровития град, се очакваше да събере силна подкрепа сред лоялните и добре обезпечени местни представители на партията.

Макар че самият обяд се очакваше да донесе по-малко от 1 млн. долара, настроението на участниците – много от които са дали милиони за кампанията на Байдън през 2020 година и свързаните с нея структури, служи като загрявка за не толкова активните представители на донорската класа.

Говорител на кампанията на Байдън заяви пред CNN, че събитието не е свързано с официалния им график за набиране на средства.

Близо две седмици след дебата някои дарители на Демократическата партия продължават да предупреждават публично, че партията им може да загуби Белия дом през ноември, ако Байдън остане кандидат, и казват, че са все по-загрижени за неговата непокорност.

Президентът настоява, че ще остане в надпреварата, и изразява разочарованието си от "елитите", които го призовават да се оттегли.

Деймън Линделоф, холивудски сценарист и продуцент, който неотдавна призова колегите си дарители от Демократическата партия да спрат даренията , докато Байдън не се оттегли, заяви за CNN, че е "непоколебим".

"Твърдя, че Джо Байдън е отличен президент, и съм натъжен, че вътрешнопартийният език в момента се свежда до атака/защита/отстъпление, вместо обмислен и внимателен дебат къде се намираме и как да стигнем там, където трябва да бъдем", допълва той.

"Смятам, че твърдението, че единствените хора, които искат този разговор, са "елитите", пренебрегва проучванията на общественото мнение и десетките милиони американци, които от известно време са дълбоко загрижени за нашия кандидат."

Маги Кулик, дарителка на демократите, която управлява дружество за управление на богатство, заяви, че мнението ѝ, че Байдън трябва да се оттегли, се споделя от "хора, с които говоря постоянно - приятели, клиенти и т.н.

"Всички те казват едно и също, че той не трябва да е начело на листата. Политиците от Вашингтон трябва да кажат истината, която е видна."

Според нея, Байдън се сблъсква с "очевидни когнитивни проблеми". "Този вид изчакване Байдън отново да направи поредна голяма спънка ми се струва нелепо. Дебатът беше най-важното. Ние го видяхме."

Кулик е член на управителния съвет на Мрежата на жените дарителки, но заяви, че не говори от името им.

Критични 24 часа

Много от разтревожените демократи, които бяха затаили дъх и чакаха да видят какво ще се случи с кампанията, останаха буквално зашеметени през последните 24 часа.

Едно от широко разпространените мнения беше, че всичко вероятно ще се реши след конференцията на НАТО, на която САЩ са домакин във Вашингтон – само на няколко пресечки от Белия дом.

Вместо това, докато Байдън жонглираше с различни ангажименти на световната сцена, в бърза последователност се появиха унищожителни заглавия.

"Изглежда, че всичко се развива по-бързо, отколкото си мислех", казва един от високопоставените демократи.

Новината за отменения благотворителен концерт в Чикаго дойде часове след като Джордж Клуни призова президента да се откаже от надпреварата, само няколко седмици след като актьорът оглави голям благотворителен концерт за кампанията за преизбиране на президента.

Клуни написа, че Байдън, когото е видял по време на събирането на средства на 15 юни, в което е участвал и бившият президент Барак Обама, "не е Джо "big F-ing deal" Байдън от 2010 г. Той дори не беше Джо Байдън от 2020 г."

"Той беше същият човек, на когото всички станахме свидетели по време на дебата", добави Клуни, визирайки колебливото и катастрофално представяне на Байдън по време на президентския дебат на 27 юни по CNN.

Според вътрешен източник, екипът на Байдън в момента планира да организира събирания за набиране на средства в Остин, Денвър и две в Калифорния – в Лагуна Бийч и в Северна Калифорния до края на месеца. Дарители от други части на страната са заявили пред CNN, че техните събития са отложени, докато съдбата на Байдън не стане по-ясна.

Джон Морган, съдебен адвокат от Флорида и дългогодишен поддръжник на Байдън, е работил с кампанията за организиране на събиране на средства в щата вероятно в началото на септември, но тази седмица заяви, че събитието е "виси във въздуха".

"Дори не ги безпокоя", каза той относно организацията на събитието. "Няма да им се обадя, защото те имат по-големи задачи от събитието във Флорида през септември. Трябва да преодолеят всички скептици."

От своя страна Морган заяви, че остава ангажиран с подкрепата на Байдън и е готов да организира събиране на средства, "само ако той е кандидатът". "Част от елитната донорска класа се отцепва и бяга. Това е огромна грешка", смята той.

Един от дългогодишните дарители на средства от Демократическата партия заяви, че е твърде рано да се каже дали Байдън прави достатъчно, за да спре опасенията, но е облекчен, че не е имало "лавина" от служители във Вашингтон, които да призоват Байдън да се откаже от състезанието тази седмица, в която се връщат от почивката си за Националния празник 4 юли.

Въпреки това, източникът признава: "Не съм отправял обаждания или искания за дарения през последната седмица и половина, защото той трябва да остави част от това да отшуми".

От своя страна щабът на Байдън изтъква неотдавнашната си финансова подкрепа онлайн и значителната инфраструктура, която вече е изградила в щатите, където се водят битки, за да докаже, че ще разполага с терен и ресурси, за да се конкурира ефективно тази есен.

Кампанията е събрала 38 млн. долара през четирите дни след дебата, включително 30 млн. от местни спонсори.

Освен това в понеделник Питър Лоуи, бивш изпълнителен директор в компания за търговия на дребно, е направил максималната вноска от 929 600 долара в съвместния комитет за набиране на средства на Байдън с Националния комитет на Демократическата партия, твърди още щабът.

В свое изявление Лоуи заяви, че "няма съмнение за успеха на страната" по време на мандата на Байдън.

"Икономиката е силна. Безработицата е близо до исторически ниски нива, създадени са над 15 милиона работни места, S&P 500 е на исторически връх, а инфлацията вече намалява", аргументира се той.

"Въз основа на всички тези факти и въз основа на взаимодействието ми с президента, когато той обяви плана да се кандидатира за преизбиране, аз напълно го подкрепих. Подкрепих го тогава, подкрепям го и днес."