След рекордно набраните средства от кандидатите на междинните избори в САЩ през 2022 г., тазгодишният изборен цикъл се очертава още по-голяма сцена за мегадонорите.

Това от друга страна е поредната глава в дългата история на богатите хора, използващи парите си, за да промотират своите интереси в политиката на САЩ, според Робин Колодни, професор по политически науки от университета Темпъл, която има опит във финансирането на кампании.

Проф. Колодни подчертава, че политическите дарения са право според Първата поправка, което донорите упражняват в преследването на много различни цели. Тя твърди, че тези дарения не се различават от това богат човек да подкрепя финансово други проекти, които го интересуват.

Донорските вноски се записват от Федералната избирателна комисия, а тези данни се събират и анализират от OpenSecrets - организация с нестопанска цел, която проследява потока на парите в политиката.

Washington Watch разказва кои са най-големите политически донори в САЩ според данните на OpenSecrets, обхващащи даренията през първото тримесечие на тази година.

10. Гавин и Юкими де Бекер: 14 милиона долара

Де Бекер са единствените мегадонори в топ 10, които допринасят единствено за непартийни или двупартийни кандидати и групи.

Гавин де Бекер е експерт по управление на сигурността и насилието.

Почти всички дарения на Де Бекер са за American Values 2024, хибриден комитет за политически действия (PAC) в подкрепа на Робърт Ф. Кенеди младши, екологичен застъпник и активист против ваксините, който е независим кандидат за президент. Хибридните PAC имат неограничени правомощия за набиране на средства за определени цели.

Повечето от даренията за комитета, подкрепящи Кенеди, са послужили като мостово финансиране, тъй като организацията е върнала пари на Де Бекер, според множество доклади, отбелязва Washington Watch. Някои експерти по финансиране на кампанията казват, че това е необичайно и отбелязват, че компанията за сигурност на Де Бекер е доставчик на кампанията на Кенеди.

9. Джо Рикетс: 14 милиона долара

Основател на TD Ameritrade, брокерска компания, която Charles Schwab Corp. купи преди пет години за 26 милиарда долара. Семейството му притежава Chicago Cubs, а един от синовете му - Пийт Рикетс - е сенатор републиканец от Небраска.

Над половината от даренията на Джо Рикетс са отишли за Граждани за свободно предприемачество - PAC, ръководен от републиканеца Дъг Дюси, бивш губернатор от Аризона.

В коментар, публикуван във Fox News, Дюси пише: „Граждани за свободно предприемачество планират да бъдат агресивен отговор на крайнолевите активисти и политици, които възнамеряват да разрушат капитализма на свободния пазар“.

8. Фред Ийчейнър: 18 милиона долара

Дългогодишен дарител на кандидати и групи от Демократическата партия, който няколко пъти през последните години е бил сред най-големите мегадонори.

Фред Ийчейнър е основател на Newsweb Corp. и е известен защитник на изкуствата и правата на LGBTQ+.

Приносът му е разпределен между множество PAC, партийни организации и кандидати, всички от които са демократични или леви.

7. Пол Сингър: 19 милиона долара

Милиардерът е основател на Elliott Investment Management.

Най-голямото от даренията му е за фонда SFA, хибриден PAC, подкрепящ бившия републикански кандидат за президент Ники Хейли. Тя спря кампанията си през март, след като загуби първичните избори на Републиканската партия, с изключение на вота във Върмонт, от бившия президент Доналд Тръмп, който сега е предполагаемият кандидат на Републиканската партия за 2024 г.

Останалите дарения на Сингър са предимно за други републикански кандидати и групи, като около 1 милион долара са разпределени към непартийни или двупартийни организации.

6. Рийд Хофман: 24 милиона долара

Съоснователят на LinkedIn и партньор в компанията за рисков капитал Greylock Partners има репутация на донор за демократите, но в случая е насочил средства към организации на Републиканската партия.

Сред получателите са Republican Accountability - организация на самоопределящите се „републиканци и консерватори, които мразят това, което Доналд Тръмп е направил на Републиканската партия“, и SFA Fund, който подкрепи Хейли.

Попитан за даренията на Републиканската партия, Хофман казва: „Аз съм преди всичко американец, вярващ в нашата система, вярващ в нашата конституция, вярващ в нашата демокрация, вярващ в нашето обединяване и съвместна работа по всички проблеми.“

5. Робърт Бигълоу: 29 милиона долара

Базиран в Лас Вегас хотелиер, основател на вече затворения Bigelow Aerospace и скорошен съпредседател на събитие за набиране на средства за Доналд Тръмп.

Около 20 милиона долара от даренията на Бигълоу са за Never Back Down Inc. - PAC в подкрепа на губернатора на Флорида Рон ДеСантис, бивш кандидат за президент на Републиканската партия, който спря кандидатурата си за Белия дом през януари. Почти всичко останало е отишло при Тръмп.

4. Ричард и Елизабет Юлън: 44 милиона долара

Семейството притежава базираната в Уисконсин Uline, която се представя като „водещ дистрибутор в Северна Америка на опаковки и индустриални консумативи“. Елизабет Юлън е президент на компанията, а Ричард - главен изпълнителен директор. Той е и председател на борда на директорите на Galectin Therapeutics.

Най-големите дарения на двойката милиардери е за републикански или десни групи, а не за организации, свързани с някой конкретен кандидат.

3. Кен Грифин: 59 милиона долара

Милиардерът е основател и главен изпълнителен директор на инвестиционната компания Citadel.

Най-големите дарения на Грифин – по 10 милиона долара всяко – са отишли в два комитета: Keystone Renewal PAC и Maryland’s Future PAC. Първият подкрепя Дейв Маккормик, републикански съперник на сенатор Боб Кейси, демократ от Пенсилвания. Вторият е идентифициран от OpenSecrets като консервативен.

Други големи дарения на Грифин са насочени към комитети, свързани с републиканци и консерватори.

По време на Катарския икономически форум Грифин каза, че е поддръжник на републиканците, „които защитават личната свобода, националната сигурност и икономическата стабилност на САЩ“. Той добави: „Искам да видя хора в Камарата на представителите и в Сената, които представляват най-доброто от американските ценности и произход, които подготвят човек, служещ на обществото.“

2. Тимъти Мелън: 65 милиона долара

Бивш председател и мажоритарен собственик на транспортната компания Pan Am Systems, който вече е пенсионер.

Мелън прави огромни дарения както на Тръмп, така и на Кенеди младши, което кара някои анализатори да поставят под въпрос намеренията зад приноса му. По-рано тази година Националният комитет на Демократическата партия постави билбордове в Мичиган, гласящи, че Кенеди младши е „захранван от MAGA/Trump“ и има „същия мегадонор“: Тимъти Мелън.

Проф. Колодни предполага, че мотивите на Мелън да финансира двамата кандидати вероятно са свързани със следното: той не се опитва да изтегли гласове от Байдън или да склони Кенеди младши да бъде клонинг на Тръмп, а по-скоро да използва парите си за популяризиране на конкретни послания, които смята за важни.

1. Джеф и Джанин Яс: 70 милиона долара

Джеф Яс е съосновател на Susquehanna International Group, която се представя като „една от най-големите компании за собствена търговия в света“. Яс е ранен инвеститор в TikTok и остава основен акционер – факт, който може да е важен по отношение на позицията на Тръмп към потенциална забрана на китайското приложение от САЩ. Тръмп казва, че никога не е обсъждал TikTok с Яс, който също така е най-богатият човек в Пенсилвания и в топ 30 в цялата страна.

Джанин Яс е защитник на инициативи, свързани с образованието.

Големи части от даренията на семейството са за комитети, подкрепящи консерватори и републиканци. Друг получател е AFC Victory Fund, който има за цел да „подкрепи кандидати, които дават приоритет на свободата на образованието, позволявайки на семействата да изберат най-доброто обучение за децата си“.

Тепърва предстоят много повече дарения, казва проф. Колодни, която прогнозира, че най-големите потоци от пари към Демократическата партия ще се появят след няколко месеца. Резултатите от тези дарения ще зависят от това как получателите решат да ги изразходват, което в крайна сметка определя приноса на донора.