Повече от месец президентът на САЩ Джо Байдън избягваше да се впуска в коментари за съдебния процес срещу Доналд Тръмп.

Той не искаше да подхранва трескавото обвинение на републиканеца, че политическият му опонент е причината за безбройните правни проблеми.

Дори когато парад от републикански кандидати се появи в сградата на Наказателния съд в Манхатън, за да се закълне във вярност на Тръмп, Белият дом запази мълчание, а видни демократи останаха настрана.

Напоследък обаче Байдън вмъква хумористични нотки за процеса. „Доналд имаше няколко тежки дни напоследък. Може да го наречете „бурно време“ - пошегува се той на вечерята на кореспондентите в Белия дом, припомня CNN.

В последните часове преди съдебното жури да определи съдбата на Тръмп, кампанията на демократа реши да разчита на холивудкиския великан Робърт Де Ниро и двама полицаи, нападнати от въстаническа тълпа в Капитолия на 6 януари 2021 г., за да се появят пред сградата на съда и да се включат във фалангата от медии.

Заявената цел беше да се подчертаят посегателствата на Тръмп срещу демокрацията и общата му непригодност за поста президент на САЩ, но сцената бързо се превърна в конфронтация между Де Ниро и малка група от хейтъри.

Чудесна храна за „Saturday Night Live“, но не непременно за кампанията, отбелязва CNN.

А когато разяреният актьор беше попитан дали смята, че Тръмп е виновен по 34-те обвинения, той развтлнувано заяви: „Факт е, че независимо дали ще бъде оправдан, каквото и да е, той е виновен и всички го знаем“.

Така импулсът на кино легендата да се впусне в съдебната битка се превърна в история.

Кой си помисли, че това е добра идея?

Като се има предвид дистанцията, на която Белият дом се държеше от цялата бъркотия около Тръмп, намесата на Де Ниро беше крайно ненавременна.

Също така е озадачаващо защо екипът на Байдън, който се бори за вниманието на по-младите гласоподаватели, избра за свой съветник един от „динозаврите“ на Холивуд.

Да се ориентира в правната бъркотия на Тръмп, от самото начало е предизвикателство за Байдън. Но странната демонстрация пред съда се случи в момент, когато кампанията му започна да пуска зловеща реклама, озвучена от Де Ниро, в която се говори директно за изпитанията, характера и автократичните импулси на Тръмп, и в момент, когато разтревожените демократи обмислят социологическите проучвания в районите, където се водят битките, с незначителен наклон в полза на Тръмп.

Дали тези атаки имат за цел да изправят на нокти вече обърнатите към Тръмп избиратели или да спечелят малка част от колебаещите се гласоподаватели, достатъчна, за да обърне хода на изборите?

Правните проблеми на Тръмп, антидемократичните му импулси и недостатъците на характера може би вече са запечени в съзнанието на електората, а социологическите проучвания сочат проблеми като разходите за живот и правото на аборт, като по-мотивиращи за избирателите, които се въздържат.

Може би Байдън е избрал момента в очакване на присъдата, за да смени посоката на критиките и да се върне към други теми. Но времето на кампанията за разработване на просто и последователно послание, което да определи състезанието по условията на президента, изтича.

Очаквано, щабът на Тръмп обвини Байдън в отчаяние и манипулиране на съдебните заседатели.

„Той се нуждае от внимание, защото отдавна не е изкарвал добър филм“, заяви Доналд Тръмп-младши за Де Ниро, показвайки, че очевидно е пропуснал „Убийци на цветна луна“. „Фактът, че провеждат митинг точно срещу този лов на вещици, ни казва това, което всички знаехме през цялото време, а именно, че е политическо преследване“, добави Тръмп-младши.

Самият Тръмп трябва да изясни ситуацията. Или Байдън е тромав, старчески некомпетентен човек, или дяволски мозък на далечна поредица от федерални обвинения и граждански искове срещу своя съперник.

Може да не е нито едното, нито другото, но не може да е и двете, завършва анализът на CNN.