Доналд Тръмп стеснява избора си за вицепрезидент, а връзките на някои от кандидатите с бизнес средите им помагат да се издигнат в списъка.

Не пречи и фактът, че те помагат на бившия президент в търсенето на нови донори с дълбоки джобове.

Двата водещи примера за тази динамика са сенаторът от Охайо Джей Ди Ванс и губернаторът на Северна Дакота Дъг Бъргам, посочва Yahoo Finance.

И двамата (подобно на Тръмп) са прекарали по-голяма част от кариерата си в частния сектор, вместо в политиката. Те се надяват, че шансовете им за политически пробив се подобряват, тъй като осигуряват мост между републиканеца и Силициевата долина, както и енергийната индустрия.

Опитът в частния сектор също изглежда е предимство само по себе си в очите на Тръмп, който отдавна има слабост към изпълнителните директори.

"Той вероятно знае повече за енергетиката от всеки друг, когото познавам", каза Тръмп за Бъргам по време на митинг в Ню Джърси, добавяйки загадъчно: "така че се пригответе за нещо сериозно".

Различни класации на кандидатите за вицепрезидент постоянно поставят двамата мъже близо до върха на списъка. Сред другите често споменавани кандидати са Марко Рубио и Тим Скот, които имат по-малко пряк опит в света на бизнеса и са започнали политическата си кариера по-рано.

Разбира се, тъй като Тръмп си е Тръмп, списъкът на претендентите може да се промени бързо, а бившият президент има цял месец, за да направи своя избор, след като заяви, че иска да изчака с обявяването до конгреса на републиканците, който започва на 15 юли в Милуоки.

В интервю за Fox News в четвъртък бившият президент продължи да отлага посочването на вицепрезидент. Той заяви, че вероятно ще обяви името по време на конгреса и че "макар да си мълча, имам доста добра представа кой ще бъде той".

Още през февруари Тръмп каза за търсенето на вицепрезидент: "Искам хора със здрав разум, защото в тази страна се случват толкова много неща, които нямат смисъл".

Бизнесът като политическо оръжие

В момента Ванс е младши сенатор на Охайо и е най-известен с това, че преди да бъде избран през 2022 г., е автор на книгата "Hillbilly Elegy".

Това, което е напълно пропуснато в официалната му сенатска биография, е времето, когато е живял в Сан Франциско и е работил като рисков капиталист за Питър Тийл в Mithril Capital.

Този опит обаче се оказва изключително важен по време на надпреварата за вицепрезидент.

Наскоро Ванс използва контактите си - особено тези с инвеститора милиардер Дейвид О. Сакс - за да помогне за организирането на кампания за средства в Силициевата долина за Тръмп, която направи пробив в синия район и събра 12 млн. долара за републиканеца. Пред Fox News Ванс каза за събраните средства, че са факт, благодарение на „някои от водещите иноватори в областта на изкуствения интелект".

Подобна е и историята на Бъргам, малко известния губернатор на 47-ия по население щат в страната, който въпреки това се очертава като основен претендент - бизнес връзките, които носи на масата, го издигат нагоре в очите на бившия президент.

Според Forbes богатството на Бъргам надхвърля 100 млн. долара. През 80-те и 90-те години на миналия век той ръководи базирана в Северна Дакота софтуерна компания, която излиза на борсата, а през 2001 г. е придобита от Microsoft.

Той остава в Microsoft като старши вицепрезидент до 2007 г., след което започва да работи като рисков капиталист. След това се насочва към политиката, като през 2016 г. печели изборите за губернатор на Северна Дакота.

По време на мандата си Бъргам установява тесни връзки с енергийната индустрия и помага за задълбочаването на връзките между кампанията на Тръмп и фигури като основателя на Continental Resources Харолд Хам – дарител на организации, свързани с Тръмп. Това включва чек за $614 000 през март на съвместния комитет за набиране на средства на бившия президент, според федералните изборни документи.

Съобщава се също, че именно Бъргам е организирал събиране на средства, на което Тръмп, според Washington Post, е казал на петролни мениджъри, че трябва да съберат 1 млрд. долара за кампанията му, защото той ще отмени десетки екологични политики на Байдън.

Други кандидати

Освен Ванс и Бъргам, друг кандидат, свързан с бизнес сектора, наскоро се появи като донякъде изненадващ претендент - сенаторът от Тенеси Бил Хагерти.

Той има дълга кариера в сферата на частния капитал, преди да стане посланик на Тръмп в Япония и да спечели изборите за Сенат през 2020 г.

Скорошната актуализация на The New York Times за надпреварата за вице го включи във втория ред претенденти (Бъргам и Ванс бяха в първия ред). Един от най-популярните кандидати от света на бизнеса, Вивек Рамасвами, отпадна от списъка през последните седмици.

Старши съветникът на кампанията на Тръмп Брайън Хюз обаче казва пред Yahoo Finance, че "всеки, който твърди, че знае кой или кога президентът Тръмп ще избере вицепрезидент, лъже, освен ако този човек не се казва Доналд Джей Тръмп".