В понеделник Върховният съд на САЩ постанови, че Доналд Тръмп не може да бъде преследван за действия, които са били в рамките на конституционните му правомощия като президент. Това е историческо решение, с което за първи път се признава каквато и да е форма на президентски имунитет срещу наказателно преследване.

С решение 6-3, чийто автор е председателят на Върховния съд Джон Робъртс, съдиите се противопоставиха на позицията на съд от по-долна инстанция, който беше отхвърлил искането на Тръмп за имунитет срещу федерални наказателни обвинения, свързани с усилията му да отмени загубата си на изборите през 2020 г. от Джо Байдън. Шестима консервативни съдии гласуваха в полза на Тръмп, докато трима либерални членове изразиха несъгласие.

Бавното разглеждане на делото от Върховния съд и решението му да върне ключови въпроси относно обхвата на имунитета на Тръмп на съдията по делото, за да ги разреши, правят малко вероятно кандидатът на републиканците да бъде съден преди изборите по тези обвинения, повдигнати от специалния прокурор Джак Смит.

"Стигаме до заключението, че съгласно нашата конституционна структура на разделение на властите естеството на президентската власт изисква бившият президент да има известен имунитет срещу наказателно преследване за официални действия по време на мандата си", пише председателят на върховния съд Джон Робъртс, цитиран от Reuters.

Според него имунитетът на бившите президенти е "абсолютен" по отношение на техните "основни конституционни правомощия", като бившият президент има "поне презумптивен имунитет" за "действия във външния периметър на неговата официална отговорност". Това означава, че прокурорите са изправени пред висока правна летва, за да преодолеят тази презумпция.

За да мотивира широкия имунитет на Тръмп, Робъртс се позова на необходимостта президентът да "изпълнява задълженията на своя пост без страх и справедливо" без заплаха от съдебно преследване.

"Що се отнася до неофициалните действия на президента", добави Робъртс, "там няма имунитет".

Тръмп приветства решението в публикация в социалните мрежи, като написа: "ГОЛЯМА ПОБЕДА ЗА НАШАТА КОНСТИТУЦИЯ И ДЕМОКРАЦИЯ. ГОРДЕЯ СЕ, ЧЕ СЪМ АМЕРИКАНЕЦ!"

78-годишният Тръмп е първият бивш президент на САЩ, срещу когото се води наказателно преследване, и първият такъв, осъден за престъпление.

Върховният съд анализира четири категории поведение, съдържащи се в обвинителния акт. Те са: дискусиите му със служители на Министерството на правосъдието на САЩ след изборите; предполагаемият му натиск върху тогавашния вицепрезидент Майк Пенс да блокира удостоверяването на победата на Байдън от страна на Конгреса; предполагаемата му роля в събирането на фалшиви про-Тръмп избиратели, които да бъдат използвани в процеса на удостоверяване; и поведението му, свързано с нападението на Капитолия на САЩ на 6 януари 2021 г. от негови поддръжници.

Резултатът даде на Тръмп голяма част от това, което искаше, но отхвърли идеята за абсолютен имунитет за всички официални действия, както се застъпваха адвокатите му. Вместо това съдът уточни, че действията в рамките на "изключителната сфера на конституционните правомощия на президента" се ползват с такъв щит, докато тези, предприети извън изключителните му правомощия, са само "по презумпция имунизирани".

Съдът установи, че Тръмп има абсолютен имунитет за разговорите със служители на Министерството на правосъдието, като той е "по презумпция имунизиран" и по отношение на взаимодействията си с Пенс. Той обаче върна тази и другите две категории на по-долните съдилища, за да определят дали Тръмп има имунитет.

Байдън: Решението на Върховния съд е опасен прецедент

В коментар на съдебното решение, президентът на САЩ Джо Байдън предупреди, че то е "опасен прецедент", който може да превърне президентите в крале, и призова американския народ да "изрази несъгласие", като отхвърли Доналд Тръмп на изборите през ноември.

В ясни и премерени изказвания от Белия дом Байдън заяви, че решението означава, че е много малко вероятно Тръмп да бъде съден преди изборите на 5 ноември за ролята си в опита да се отменят резултатите от изборите през 2020 г., и предупреди, че то може да превърне президентите на САЩ в крале.

"Тази нация е основана на принципа, че в Америка няма крале. Всеки, всеки от нас е равен пред закона. Никой, никой не е над закона. Дори и президентът на Съединените щати", категоричен беше Байдън, добавяйки, че решението на Върховния съд означава, че вече на практика няма ограничения за това какво може да прави президентът.

"Това е опасен прецедент, защото властта на поста вече няма да бъде ограничавана от закона", категоричен беше Байдън. "Единствените ограничения ще бъдат налагани от самия президент."

Президентът подкрепи категорично позицията на либералния съдия Соня Сотомайор, която написа, че се страхува за американската демокрация в своето особено мнение по решението.

"Сега американският народ ще трябва да направи това, което съдът би трябвало да е готов да направи, но няма да го направи. Американският народ ще произнесе присъдата си за мандата на Доналд Тръмп", посочи Байдън, намеквайки за президентските избори през ноември. "Съгласен съм с днешното особено мнение на съдия Сотомайор. Така би трябвало да постъпи и американският народ, който изразява несъгласие. Аз не съм съгласен. Нека Бог да благослови всички вас. Нека Бог помогне да запазим нашата демокрация".

Основни изводи от решението на Върховния съд

Ето и списъка на Reuters на някои основни изводи от историческото решение на Върховния съд на САЩ.

Президентите имат известен имунитет

С решение 6-3, разделено по идеологически признак, с мнозинство на консерваторите и несъгласие на либералите, Върховният съд реши, че бившите президенти имат пълен имунитет срещу съдебно преследване за действия, които са били в рамките на конституционните им правомощия, свързани с поста, но не и за техните странични действия.

Съдията по делото, окръжният съдия на САЩ Таня Чуткан, сега трябва да определи дали някои действия, цитирани в обвинителния акт, са били официални или не - процес, който може да отнеме месеци.

Върховният съд обори съдебно решение, с което се отхвърляше искането на Тръмп за имунитет срещу федерални наказателни обвинения, свързани с усилията му да отмени загубата си на изборите през 2020 г. от Джо Байдън.

Тримата либерали в съда изразиха несъгласие, като заявиха, че решението дава на президентите свободна воля да нарушават закона, ако действията им могат да бъдат прикрити като служебни задължения.

Съдебен процес срещу Тръмп преди изборите е малко вероятен

Решението значително намалява шансовете на съдебното жури да реши дали Тръмп е виновен или невинен по обвиненията в подривна дейност по време на изборите, повдигнати от специалния прокурор Джак Смит преди вота на 5 ноември, когато му предстои реванш с Байдън.

Съгласно решението част от делото на специалния съветник ще бъде отхвърлено. Това включва всичко, произтичащо от обсъждането на Тръмп със служители на Министерството на правосъдието на САЩ относно разследването на потенциални изборни измами, които в решението са обявени за официални действия, за които той не може да бъде преследван. Тръмп направи неверни твърдения за широко разпространени измами при гласуването на изборите през 2020 г.

Нови пречки за прокурорите

Решението е сериозен удар за прокурорите, които сега са изправени пред тежката задача да докажат, че действията на Тръмп не могат да бъдат категоризирани като „официални“. Това може да отнеме месеци на доказателствени изслушвания и съдебни решения, които биха могли допълнително да спънат делото.

Решението също така ограничава доказателствата, които прокурорите могат да използват, за да обвинят Тръмп за действия, които очевидно не са били официални. Съгласно решението всички доказателства, свързани с официални действия, за които Тръмп е освободен от отговорност, не могат да се използват като доказателства за друго престъпление.

Либералните съдии се страхуват за устоите на демокрацията

Тримата либерални съдии от Върховния съд заявиха, че решението дава на президентите разрешение да използват официалните си правомощия, за да нарушават закона с всякакви цели.

В писмено несъгласие съдия Соня Сотомайор заявява, че според тълкуването, представено в решението, президентът не може да бъде преследван за организиране на военен преврат, вземане на подкуп или дори за нареждане на убийството на политически съперник.

"Никога в историята на нашата република президент не е имал основание да смята, че ще бъде имунизиран срещу наказателно преследване, ако използва атрибутите на своята длъжност, за да наруши наказателния закон. Със страх за нашата демокрация, аз не съм съгласна", категорична беше Сотомайор.