В неделя сутринта целият свят се събуди с новината за атентат срещу бившия американски президент и настоящ кандидат за втори мандат в Белия дом Доналд Тръмп. Кадрите обиколиха светкавично света и вдъхновиха множество спекулации за причините за това покушение, както и за резултати от него от гледна точка на предстоящия вот на 4 ноември.

Мотивацията на стрелеца тепърва ще се изяснява от американските служби, но как атентатът ще се отрази на вота на избирателите?

Отговор на този въпрос можем да потърсим в историята, тъй като Доналд Тръмп далеч не е първият кандидат за президент на САЩ, който става обект на покушение, докато се бори за Белия дом.

От Ейбрахам Линкълн до Джон Ф. Кенеди

Дългата поредица от атентати с летален изход срещу американски президенти започва в далечната 1865 година, когато Джон Уилкс Бут убива Ейбрахам Линкълн, 16-ият президент на САЩ, по време на участие в пиеса във Вашингтон, окръг Колумбия. Линкълн е прострелян в главата и умира на следващия ден, като това се случва малко след края на Гражданската война, в която той издава Прокламацията за освобождаване на робите.

Същата съдба застига и 20-ия президент на САЩ Джеймс А. Гарфийлд, който е прострелян на гара Балтимор и Потомак във Вашингтон, окръг Колумбия, на 2 юли 1881 г. Два месеца и половина по-късно, на 19 септември 1881 г., той умира в Елберън, Ню Джърси.

Убиецът му е осъден и екзекутиран чрез обесване една година след стрелбата.

Така стигаме до началото на 20-и век и 25-ия президент на Съединените щати Уилям Маккинли, който на 6 септември 1901 г. е застрелян на територията на Панамериканската изложба в Храма на музиката в Бъфало, Ню Йорк, шест месеца след началото на втория му мандат.

Докато се ръкува с публиката, анархистът Леон Чолгош го прострелва два пъти в корема. Маккинли умира на 14 септември от гангрена, причинена от раните.

Последният успешен атентат срещу американски президент е покушението срещу Джон Кенеди и датира от 1963 г. Той е най-младият стопанин на Белия дом и служи в разгара на Студената война, като по-голямата част от външната му политика засяга отношенията със Съветския съюз и Куба. Демократ, Кенеди представлява Масачузетс в двете камари на Конгреса на САЩ преди президентството си.

За да си отговорим на въпроса как подобни покушения се отразяват на резултатите от изборите за Белия дом обаче, ще погледнем към няколко други атентата, насочени срещу кандидати за Белия дом.

От Теодор Рузвелт до Джордж Уолъс

През 1912 г. бившият президент Теодор Рузвелт е прострелян в гърдите, докато води кампания за президентската номинация на Прогресивната партия, но оцелява след опита за убийство.

В крайна сметка изборите са спечелени от губернатора на Ню Джърси и представител на Демократическата партия Удроу Уилсън, който побеждава действащия републикански президент Уилям Хауърд Тафт и неговия съпартиец Теодор Рузвелт.

Уилсън печели 435 електорални гласа (81,9%) и 41,8% от гласовете, докато Рузвелт - 88 електорални гласа (16,6%) и 27,4% от гласовете. Тафт остава трети, а тези избори остават в историята на САЩ като последните, в които кандидат, който не идва от листата на републиканците или демократите, се нарежда на второ място.

Нов случай на атака срещу кандидат за Белия дом идва през 1968 г. Робърт Кенеди се кандидатира за президент на САЩ от Демократическата партия, но в разгара на предизборната борба, след като печели Калифорния в предварителните избори, малко след полунощ на 5 юни е застрелян в Лос Анджелис и умира 25 часа по-късно.

През май 1969 г. палестинецът Сирхан Сирхан е признат от съда за виновен и осъден на смърт. Впоследствие присъдата му е заменена с доживотен затвор.

Впоследствие демократите губят от републиканците в лицето на Ричард Никсън.

През 1972 г. нерадостната съдба застига и друг от претендентите за кандидат за Белия дом на Демократическата партия – Джордж Уолъс, губернатор на Алабама. На 15 май той е прострелян четири пъти от Артър Бремър по време на предизборна кампания в търговски център в Лорел, Мериленд, в момент, когато получава високи оценки в националните проучвания на общественото мнение. Уолъс е ударен в корема и гърдите, като един от куршумите се забива в гръбначния му стълб, оставяйки го парализиран от кръста надолу до края на живота му.

Нараняванията на Уолъс слагат край на кандидатурата му за президентската номинация на демократите, въпреки че той е напът да обедини партията зад себе си.

В крайна сметка републиканецът Ричард Никсън се изправя срещу демократа Джордж Макгавърн и отбелязва съкрушителна победа, получавайки 60,7% от гласовете на избирателите, което му отрежда победа в 49 щата. Макгавърн е подкрепен от едва 37,5% от гласовете.

Ако съдим от тези исторически примери, по всичко личи, че неуспешните атентати като цяло не помагат на политическите сили, чиито кандидати за Белия дом са обект на покушението, какъвто е случая с Тръмп.

Но все пак, до изборите на 4 ноември има още много време, а и живеем в период без аналог, така че тепърва предстои да видим дали историята ще затвърди тези изводи, или напротив – ще ги обори, превръщайки ексцентричния Тръмп в първия оцелял след покушение кандидат, който ще влезе в Овалния кабинет.