Когато става въпрос за вечен живот, Илон Мъск има доста различна гледна точка в сравнение с други технологични лидери, които търсят извора на младостта - той е против.

"Мисля, че ако живеем твърде дълго, това сковава обществото - няма смяна на ръководството, защото така то никога не умира", каза Мъск по време на конференция във Франция миналия месец.

Последните му коментари следват предложенията му през годините, че трябва да има възрастови ограничения за заемане на публични длъжности, както и нарастващото безпокойство сред някои хора относно смяната на поколенията.

"Физическата същност на мозъка става стряскащо очевидна при проверка: той е биологичен компютър", написа милиардерът в Х през изминалата седмица.

"Мозъците ни се свиват с течение на времето, когато остаряваме, а когато видите този на човек с тежка деменция, уврежданията не са незабележими. Изненадващо е дори, че органът изобщо функционира."

Възрастта е в центъра на вниманието на много хора тези дни, докато 81-годишният президент на САЩ Джо Байдън, е изправен пред натиск да се оттегли от изборната битка заради опасения за неговите когнитивни способности.

Лични имейли отпреди 4 години между съоснователя на PayPal и Palantir Питър Тийл и създателя на Facebook Марк Зъкърбърг, разпространени в социалните мрежи през последните дни, разкриват, че и двамата предполагат, че естественото предаване на властта между по-възрастните и по-младите поколения е спряло, тъй като т. нар. бейби бумъри, родени след Втората световна война (в периода 1946-1964.), се задържат твърде дълго.

Мейлите от 2020 г. бяха оповестени като част от съдебен процес срещу Meta в Тенеси във връзка с нейното въздействие върху младите хора.

"В едно по-здраво общество предаването на властта от бумърите на по-младите поколения би трябвало да е започнало преди известно време - може би още през 90-те години на 20-ти век за поколението Х (родените в периода 1965-1980 г.). Поради най-различни причини този преход е бил забавен, тъй като бумърите са запазили желязна хватка върху много американски институции", пише Тийл, цитиран от The Wall Street Journal.

Той коментира, че част от способността на въпросното поколение да се задържа на власт произтича "от самонадеяността на бумърите, тъй като тази необичайно голяма кохорта от хора гласува за лица като тях самите и може да си позволи да игнорира всички по-млади".

Зъкърбърг, който е на 40 години, пише, че обществото се намира на прага на промяна, тъй като все повече милениали, родени от 1980 г. до 1996 г., и по-млади хора гласуват, а по-старите поколения намаляват. Той също така прогнозира, че до 2032 г. ще бъде избран милениал президент на САЩ.

"Много важни институции в нашето общество, като образованието, здравеопазването, борбата с изменението на климата, все още се управляват предимно от бумъри, които лежат на заслугите на по-младите поколения", коментира Зъкърбърг.

Това е нещо като старата поговорка: Всеки иска да отиде в рая, но никой не иска да умре. И 56-годишният Тийл, и създателят на Facebook са сред най-изявените инвеститори, които влагат средства в изследвания на дълголетието, насочени към борба с ефектите на времето.

Мъск, който преди няколко седмици навърши 53 години, заяви, че няма инвестиции във вечния живот. "Не съм запознат с никаква тайна технология за борба с остаряването", каза той по време на събитие на Wall Street Journal през 2021 г. "За нас е важно да умрем."

Въпреки че не е взел конкретно отношение по релевантния въпрос за способностите на Байдън, той е един от водещите гласове, които призовават за въвеждане на горна граница на възрастта за лицата, заемащи публични длъжности.

Миналото лято например, когато лидерът на малцинството в Сената Мич Макконъл, републиканец, който е на 82 години, се скова по време на пресконференция, Мъск побърза да се намеси, като написа в Х: "Нуждаем се от конституционна поправка. Това е ненормално."

През 2021 г. милиардерът предложи да не се позволява на човек, който е по-възрастен от 69 години, да се кандидатира за длъжност, като се аргументира, че има изисквания за минимална възраст за работа като президент или в Конгреса.

"Реципрочно, трябва да има и максимални възрастови ограничения", заключи той.

Въпреки че числото 69 е любимо на Мъск за шеги в социалните мрежи, по този въпрос той избира числото въз основа на по-бюрократичен прецедент.

"Понастоящем 70 години е възрастта, на която получавате максимални обезщетения за социално осигуряване. С други думи, това е моментът, в който правителството заключава, че не можете да се задържите на работа", категоричен е главният изпълнителен директор на Tesla.

Той също така изрази загриженост относно възрастта на бившия президент Доналд Тръмп, макар че това беше по времето, когато двамата си разменяха публични нападки. В крайна сметка те си простиха, намирайки едногласие във взаимното си противопоставяне на Байдън.

Като самопровъзгласил се за любител на историята, Мъск дори е подсилвал аргументите си през годините с думи за бащите основатели на САЩ, сред които са били забележителни лица на възраст между 20 и 30 години.

"На основателите на САЩ не им е хрумвало, че хората ще живеят толкова дълго, затова са въвели минимална възраст за мъдрост, но не и максимална", написа той в Twitter през 2022 г.

"По онова време Джордж Вашингтон е бил "старецът" на 44-годишна възраст!", добави Мъск миналата година.

"Не се шегувам със старостта", каза той на събитието на WSJ през 2021 г. "Просто казвам, че ако имаме хора на много важни позиции, които трябва да вземат решения, които са от критично важно значение за сигурността на страната, то те трябва да имат достатъчно когнитивни способности, за да преценят добре, защото цялата страна зависи от тях."

Имайки предвид всичко това, WSJ се ангажира да проследи каква ще бъде позицията на Мъск по отношение на остаряването и предаването на властта след 20 години.