Доналд Тръмп заплаши да вкара в затвора "изборните измамници", като посочи името на основателя на Meta Марк Зъкърбърг сред тях.

В публикация в социалната си мрежа Truth Social кандидатът на републиканците за Белия дом написа:

"Всичко, което мога да кажа, е, че ако бъда избран за президент, ще преследваме изборните измамници на невиждани досега нива и те ще бъдат изпращани в затвора за дълги периоди от време. Ние вече знаем кои сте вие. НЕ ГО ПРАВЕТЕ! ZUCKERBUCKS, бъдете внимателни!"

Заплахата идва четири месеца след като Тръмп нарече Facebook "враг на народа" в предаването Squawk Box по CNBC.

Миналата година той също призова за преследване на Зъкърбърг: "Той измами на изборите. Цялата система е подправена. Защо не е подведен под отговорност? Демократите знаят само как да мамят. Америка няма да издържи още дълго!"

Гневът на Тръмп към Зъкърбърг датира от дълго време, припомня Fast Company.

По време на своето президентство той критикуваше Facebook и заплаши с държавен съдебен процес срещу компанията за предполагаемо пристрастие към консерваторите. "Вижте, ние трябва да съдим Google и Facebook", заяви Тръмп пред Fox Business Network през юни 2019 г.

Ситуацията ексалира сериозно през 2020 г., когато Facebook забрани профила на Тръмп за неопределено време след нападението срещу Капитолия на 6 януари.

"Смятаме, че рисковете от това да позволим на президента да продължи да използва нашата услуга през този период са твърде големи", написа тогава Зъкърбърг.

"Ето защо удължаваме блокирането, което поставихме на профилите му във Facebook и Instagram, за неопределено време и поне за следващите две седмици, докато приключи мирният преход на властта."

В крайна сметка забраната беше съкратена на две години и сега Тръмп публикува редовно.

Facebook беше първата социална медийна услуга, която блокира Тръмп за неопределено време. Преди това Twitter блокира профила му, но това беше отменено на следващия ден.

В минали моменти Тръмп и Зъкърбърг бяха сърдечни помежду си въпреки различията.

През 2019 г. Тръмп прие основателя на Meta на вечеря в Белия дом, когато той беше във Вашингтон, за да свидетелства за Libra, предложената от Facebook криптовалута (която не стартира). Преди това двамата вече бяха разговаряли в Овалния кабинет.

Тръмп обаче засили антиреториката си след като загуби изборите за втория мандат. През 2022 г. той заяви, че Зъкърбърг се е присъединил към него на вечеря в Белия дом предната вечер, въпреки че не е бил на поста си от повече от година и половина.

"Миналата седмица чудакът – той е чудак, Марк Зъкърбърг дойде в Белия дом, целуваше ми задника цяла нощ", заяви в характерния си стил Тръмп по време на митинг в Пенсилвания през септември същата година.

Споменаването на Facebook беше в момент, когато се обсъждаше забраната на TikTok, и той продължи да изразява опасенията си, че подобно действие само ще направи Facebook по-голям. (Тръмп не е обсъждал собствените си усилия за забрана на TikTok, докато е бил на поста си).

Последните бомбастични заплахи на Тръмп идват, след като той заяви, че ще търси отмъщение към тези, които смята за политически врагове. Дали това би означавало реално вкарване на Зъкърбърг в затвора, изобщо не е ясно.

Постът и вниманието, което той привлече, все пак повишават популярността на социалната му мрежа Truth Social, която е конкурент на Facebook. Това обаче не повиши доверието на инвеститорите в платформата. Акциите на DJT спаднаха с 29% през последния месец.