Президентският дебат в САЩ от миналата седмица постави въпроса за годините на кандидатите в центъра на кампанията, но в много западни демокрации има и друг проблем с възрастта: нарастващият брой по-възрастни гласоподаватели, които изискват нуждите им да бъдат задоволени.

Демографските промени и увеличаването на дълголетието означават, че по-възрастните избиратели ще съставляват все по-голям дял от електората в много нации.

Очаква се това да стане отчетлива тенденция на изборите в САЩ, Обединеното кралство и Франция, в резултат на което водещи политически партии в много страни се ангажират да защитят доходите и здравното осигуряване на пенсионерите във време, когато техният нарастващ брой натоварва държавните финанси, пише The Wall Street Journal.

Нидерландия, Норвегия и Хърватия също са част от европейските страни, в които вече има политически партии, чиято основна цел е да защитават интересите на пенсионерите.

В навечерието на изборите във Великобритания в четвъртък всяка голяма партия подкрепя т. нар. „triple lock“ система, която гарантира, че доходите на пенсионерите са стабилни и в съответствие с нарастващите разходи за живот. Миналата година пенсиите в Обединеното кралство са се увеличили с 10,1%, докато средната заплата за работници на възраст от 19 до 49 години се е повишила с 5,7%. Тази година пенсионерите се очаква да получат още 8,1% увеличение.

До 2028 г. се предвижда общите разходи за държавни пенсии да надхвърлят разходите за отбрана, образование и полиция, взети заедно, според лондонският мозъчен тръст UKOnward.

Премиерът Риши Сунак, който изостава в социологическите проучвания, обещава и данъчни облекчения на пенсионерите. На 18-годишните той предложи задължителна национална служба - или една година в армията, или доброволческа работа. Този план е силно непопулярен сред младите, но се възприема добре от тези над 55 години.

В началото на 80-те във Великобритания има почти два пъти повече регистрирани гласоподаватели под 40 години отколкото над 60 години. Сега хората над 60 години наваксват разликата. Има 1,3 бюлетини, подадени от над 60-годишните, за всяка бюлетина от под 40-годишните, според Зак Грант от Центъра за политически изследвания Nuffield към Оксфордския университет, който анализира данните от британските избори.

Възрастните избиратели сами не могат да решат изборите. Очаква се партията на Сунак да загуби въпреки тяхната огромна подкрепа. По примера на Германия, Лейбъристката партия, която се очаква да спечели изборите, иска да намали възрастта за гласуване до 16 години, отчасти за да компенсира нарастващото влияние на по-възрастните избиратели.

Последните понякога предпочитат политики, които не са в интерес на младите хора. През 2016 г. британските гласоподаватели под 35 години гласуваха с почти 2 към 1 за оставане в Европейския съюз, докато гласоподавателите над 55 години силно подкрепиха напускането. Сега икономиката на Обединеното кралство е с 5% по-слаба, отколкото би била, ако Brexit не беше преминал, изчислява Goldman Sachs.

От друга страна противодействието на интересите на по-възрастните избиратели може да излезе политически скъпо. Във Франция ходът на президента Еманюел Макрон за повишаване на пенсионната възраст с две години, до 64, предизвика месеци на протести миналата година – в тях се включиха както стари, така и млади хора. Законодателите отказаха да приемат законопроекта, принуждавайки Макрон да използва конституционните си правомощия, за да прокара промяната без гласуване.

Популярността на Макрон потъна и партията му се класира на трето място в първия тур на вота в неделя. Завършилите на първите две места, крайнодесният Национален сбор и коалицията от леви партии, се противопоставиха на промените в пенсионната система. Новият народен фронт иска да намали възрастта за пенсиониране на 60 години.

В Германия правителството разкри през май план за запазване поне до 2039 г. на сегашната формула за определяне на държавните пенсии - въпреки нарастващата цена. Правителството на Германия харчи над 100 милиарда евро годишно, за да подкрепи пенсионната система, почти една четвърт от всички държавни разходи и почти два пъти повече от годишния бюджет за отбрана.

Средната възраст на регистрираните членове на партията на управляващите социалдемократи в Германия е 60 години, а на опозиционните консерватори - 61 години.

В настоящия изборен цикъл в САЩ президентът Джо Байдън, който се представи зле в дебата миналата седмица, е на 81 години, а предполагаемият републикански кандидат Доналд Тръмп е на 78. Що се отнася до Конгреса, средната възраст на сенаторите в началото на работата на този Конгрес беше 65,3 години, според Pew Research Center.

Въпреки че избирателите в САЩ изглеждат по-загрижени за възрастта на кандидатите, отколкото дали политиките им са в полза на старите, възрастните американци гласуват пропорционално повече от младите. На междинните избори в САЩ през 2022 г. около две трети от гражданите на 65 и повече години са гласували – над два пъти повече от процента на избирателна активност при хората на възраст между 18 и 29 години, според анализ на данните от преброяването на Brookings Institution.

В САЩ разходите за социално осигуряване и медицинско обслужване се очаква да нараснат до еквивалента на 10,2% от БВП за едно десетилетие, спрямо 8,3% днес, според Бюджетната служба на Конгреса. До 2054 г. разходите за социално осигуряване, Medicare и Medicaid за хора на 65 и повече години се очаква да представляват повече от половината от нелихвените разходи на федералното правителство. В този момент 25% от населението на САЩ ще получава социални осигуровки, спрямо 20% днес.

Разходите на социалното осигуряване вече надхвърлят приходите му и след около 10 години политически токсичните автоматични съкращения на обезщетенията ще започнат, освен ако Конгресът не предприеме действия, за да запълни празнината с опции като по-високи данъци, трансфери от общия фонд или заеми.

Преди десетилетие републиканците редовно предлагаха планове, които биха ограничили социалноосигурителните и медицинските обезщетения за бъдещи пенсионери, което според тях ще направи програмите по-малки, но по-устойчиви.

В успешната си кампания през 2016 г. Тръмп обеща да не намалява обезщетенията – кооптирайки традиционната демократическа позиция – и той се придържа към тази позиция в настоящата кампания. По време на първия мандат на Тръмп, плановете на републиканския председател на Камарата на представителите Пол Райън за намаляване на прогнозираните разходи за Medicare не доведоха до нищо.

Справедливост между поколенията

Много настоящи пенсионери са се възползвали от рязко нарастващите стойности на недвижимите имоти и щедрите пенсионни програми. В САЩ средната нетна стойност на домакинствата, ръководени от хора на възраст от 65 до 74 години, е била 410 000 долара през 2022 г., според Федералния резерв.

Повече от 1 на всеки 4 британски пенсионери е милионер в лири, което означава над 1,3 милиона долара. Това число се е увеличило четири пъти през последните 10 години, според Intergenerational Foundation, мозъчен тръст, фокусиран върху въпросите на справедливостта между поколенията.

За първи път британските пенсионери имат повече разполагаем доход от хората в трудоспособна възраст, след като се отчетат разходите за жилище, според лондонския мозъчен тръст Resolution Foundation.

И все пак голяма част от публичната политика все още има за цел да защити пенсионерите. Промените в данъците и обезщетенията от 2010 г. доведоха до по-добро положение на средния пенсионер в Обединеното кралство с около 1000 паунда годишно, докато домакинствата с деца под 14 години са със 780 паунда по-зле, според Resolution Foundation.

Работниците на 65 или повече години вече не трябва да плащат 8% данък „национално осигуряване“, за да финансират социалните разходи, което на практика им дава увеличение на заплатите, въпреки че често печелят повече от младите хора. Докато в САЩ много собственици на жилища плащат данъци върху капиталовите печалби, когато продават жилища, чиято стойност е скочила, във Великобритания е обратното: купувачите, които обикновено са по-млади, плащат данък.

По-младите хора във Великобритания са първото поколение, което има по-ниски нива на собственост върху жилища от родителите си.

На по-младите милениали, родени в края на 80-те години на миналия век, ще им отнеме поне още пет години работа на пълен работен ден, за да станат собственици на жилища, спрямо поколението на техните родители. Те очакват да се пенсионират с 45 000 паунда по-малко спестявания, според Resolution Foundation.