Ако икономиката започне да се подобрява в следващите няколко години, това ще е благодарите на жените.

Поне така твърди доклад на Ned Davis Research (NDR).

Новото проучване, озаглавено "Нарастващото влияние на жените милениали", установява, че дамите, които са в последната група от поколението милениали и към момента са в началото на 30-те си години, в бъдеще се очертават като решение за много от най-важните проблеми на икономиката - от работната сила и заетостта до фондовия пазар и БВП, пише Fortune.

Глобалната компания за инвестиционни проучвания прави задълбочено проучване на участието на жените на пазара на труда и установява, че през 2023 г. процентът на участието им в работния процес ще достигне рекордни стойности в няколко развити икономики.

Сред държавите, в които жените оказват изключително голямо влияние върху икономиката, са САЩ, Австралия, Япония, Италия, Южна Корея и Германия.

Разликата в промяната на трудовата активност между мъжете и жените (на възраст между 25 и 54 години) е най-забележима в Австралия, където участието на жените се е изстреляло с над 3,25%, докато техните при силния пол е 0,25%.

В САЩ промяната не е толкова рязка, но все пак е значителна, като активността на жените се е увеличила с 0,5 %, докато тази на мъжете е останала относително непроменена.

Жените не само изпреварват другия пол по отношение на активността на пазара на труда, но и заемат по-продуктивни длъжности благодарение на по-високото си образование.

Докладът, изготвен от главния икономист на NDR Алехандра Гриндал и старши анализатора Патрик Айерс, показва, че в 19 големи икономики жените между 25 и 34 години имат по-високо образование от средното, отколкото мъжете.

Още през 2022 г. Pew Research установи, че през последното тримесечие на 2019 г. жените са изпреварили мъжете и съставляват повече от половината от служителите с висше образование в работната сила, и тази тенденция се е запазила.

Броят на мъжете с колежанско образование (на възраст над 25 години) в работната сила е нараснал от 29,1 млн. през четвъртото тримесечие на 2019 г. до 30,5 млн. през второто тримесечие, увеличението през същия период е по-силно изразено сред жените - от 29,1 млн. до 31,3 млн.

В резултат на това 50,7% от талантите на пазара на труда с висше образование вече са жени.

Гриндал обяснява връзката между образованието, заетостта и производителността по следния начин:

"Нивото на безработица е по-ниско сред хората с висше образование, което помага да се обясни по-голямото участие на жените в работната сила. Хората с по-високо образование също така е по-вероятно да имат работа на пълно работно време и да са заети продуктивно."

Заетостта на жените с висше образование е една част от пъзела, но Гриндал отбелязва, че има още една голяма промяна на пазара на труда, в полза на нежния пол: хибридната и дистанционната работа. Въпреки че промяната е усетена както от мъжете, така и от жените, Гриндал пише, че тя е имала "още по-голямо въздействие върху жените, особено върху тези с деца".

Макар че американските жени на възраст между 25 и 44 години имат по-ниски доходи, те надхвърлят разходите на мъжете с между 1000 и 2000 долара годишно.

Проучването на потребителските разходи на Бюрото за трудова статистика установява, че жените харчат повече за облекло, особено в сравнение с мъжете на възраст между 35 и 44 години, и значително повече за продукти за лична хигиена.

Гриндал отбелязва: "Самотните жени е по-вероятно да притежават жилище, особено във възрастовата група 35-44 години, като делът на собствениците на жилища е 40% спрямо мъжете, които са 36%. Това вероятно помага да се обясни защо жените милениали са склонни да харчат повече за мебели и други покупки, свързани с дома, в сравнение с мъжете."

Жените осигуряват и икономиката на бъдещето, твърди още докладът:

"Жените са по-склонни да харчат пари за образованието на децата си, което води до по-продуктивни поколения след време." Според доклада цялостното въздействие е, че ако все повече жени продължат да навлизат в работната сила, това може да компенсира негативните страни на застаряващото население на планетата.

Ако делът на жените в работната сила е 60% например, БВП на САЩ би се увеличил с 3%. В по-малкия край на скалата, БВП на Индия би могъл да се увеличи с повече от 40%, а този на Египет – с над 50%.

Женският потенциал съвсем естествено се отразява и на Уолстрийт.

"Предпоставката е, че когато икономиката има голям дял зряло население, работниците са по-продуктивни и доходите са по-високи. Това води до по-големи разходи и инвестиции в акции, а оттам и до повишаване на цената им", допълва в заключение Гриндал.