Според ново проучване разговорите за личните финанси са по-трудни от тези за религията, политиката, смъртта и почти толкова дискомфортни, колкото за секс. Данните сочат, че мъжете са по-склонни да говорят за пари отколкото жените.

Проучването, проведено от Wells Fargo, показва, че половината от жените не желаят да говорят за пари, защото ги смятат за лична тема, докато при мъжете този процент е 41. Чувството, че са съдени, е най-често посочваната причина - за 35% от жените и 31% от мъжете.

Главната тема за парите, за която жените не са склонни да говорят в сравнение с мъжете, е колко печелят. Мъжете са по-отворени да обсъждат своите спестявания, дългове, конкретни инвестиции, навици на харчене и финансови грешки.

Защо личните финанси са тема табу?

Помолени да степенуват разговорите по тяхната трудност, 60% от анкетираните казват, че е трудно да се говори за секс, докато 57%, че личните финанси са проблемни за обсъждане. За сравнение, 40% посочват, че е трудно да се говори за политика, 29% - за религия, а 28% - за личното им здраве.

На директен въпрос за дискомфорта при дискутирането на секс в сравнение с финансите, 47% отговарят, че откритият и честен разговор за парите е по-голямо предизвикателство, отколкото обсъждането на романтичния им живот. Личното пространство, нежеланието другите да знаят колко много или колко малко имат и чувството, че ги съдят, са основните причини, които хората посочват, че ги възпират.

Проучването също установява различия между поколенията по отношение на това как хората се чувстват при дискусиите за парите. 53% от жените от поколението между 14 и 26 години посочват чувството, че са съдени, като причина да избягват разговори за пари, в сравнение с 35% от останалите възрасти.

"Жените често са наказвани за качества, за които мъжете им ръкопляскат", казва Линдзи Брайън-Подвин, финансов терапевт. "Когато става въпрос за пари, ние се страхуваме, че ако се застъпим за себе си, например като поискаме повишение или преговаряме за високата застраховка за колата, ще бъдем посрещнати враждебно."

Няма глупави въпроси

Експертите казват, че за да повишим нивото си на комфорт при разговорите за пари, трябва да помислим за начина, по който те се водят. Това може да ви помогне да намалите чувството за притеснение.

"Хората имат чувството, че това са глупави въпроси, но наистина няма такива, когато става въпрос за финансите", казва Майкъл Лиерш, доктор по поведенчески науки.

Въпреки че разговорите за пари с приятелите и семейството могат да бъдат предизвикателство, потърсете начини да ги вмъкнете по естествен начин в разговора, съветва Брайън-Подвин.

"Повечето хора желаят да имат човек, с когото да говорят за пари, но се притесняват да го повдигнат на въпрос", казва тя.

"Опитайте да кажете: "Предстои ми оценка на представянето ми в работата. Имаш ли съвети как да се уверя, че ще получа пълното си увеличение на базата на заслугите?" или "Видях, че наскоро си ходил на Бахамите! Изглеждаше толкова забавно! Как успя да спестиш за това?"