Според оценки на глобалната консултантска компания за недвижими имоти Knight Frank, в следващите 20 години огромният трансфер на богатство в размер на 90 трилиона долара вероятно ще превърне милениалите (родените между 1981 и 1996 г.) в "най-богатото поколение в историята".

Най-разпространените обществени стереотипи за тях са, че са мързеливи и лекомислени в харченето, по-склонни да разтворят портфейла си за тост с авокадо, вместо да спестяват за жилище.

Ако това наистина е така, доколко са подготвени да управляват огромния поток от доходи, който ще наследят от предишните поколения, пита CNBC.

"Милениалите са много зле подготвени", отговаря Салваторе Бушеми, съосновател и управляващ партньор на многофамилната компания Brahmin Partners.

Когато милениалите наследят това богатство, повечето от тях вече ще са на 40 години и може да нямат способности за започване на собствен бизнес или идеи за инвестиране, обяснява той.

"Те нямат необходимите умения да го направят, защото никога не им се е налагало – никога не са били принуждавани. И проблемът е в това - ще бъдат ли мотивирани по-късно в живота си да се насилват да придобият тези умения?", казва още анализаторът, като добавя, че човешката природа предполага, че хората са по-малко склонни да придобиват нови умения с напредването на възрастта им.

Поколението на милениалите вероятно ще се фокусира върху краткосрочните цели, докато тези преди него са по-фокусирани върху спестяванията за важни събития като създаване на семейство и пенсиониране, смятат експерти.

Въпреки че милениалите преживяха световната финансова криза през 2008 г., те са "по-далеч" от премеждията на Втората световна война и последствията от нея, които са помогнали да се оформи мисленето на родителите им за парите, се отбелязва в доклад на RBC Wealth Management.

Освен това, според проучване на компанията за финансови услуги LendingClub, милениалите са най-вероятното поколение, което живее от заплата до заплата, тъй като това "сандвич поколение" трябва да издържа както застаряващите си родители, така и собствените си деца.

Съществува обаче и разлика между хората, които печелят богатство, и тези, които го наследяват, което поставя последните в неизгодно положение, когато става въпрос за управление на богатството или за справяне с неговата загуба.

"Хората, които са спечелили богатството си, имат силен вътрешен контрол", обяснява клиничният психотерапевт Пол Хокмайер, като добавя, че хората, които са изградили богатството си, са уверени в собствените си способности и капацитет да го спечелят отново, ако го загубят.

Тези, които са наследили богатството си, са по-несигурни.

"Те знаят, че могат да оцелеят в зоологическата градина, но не са сигурни в способността да оцелеят в джунглата", казва Хокмайер.

Психотерапевтът обаче отбелязва, че милениалите са склонни да бъдат по-мъдри по отношение на силата, присъща на богатството, и подхождат към парите като към настойници, които "ги използват, за да подобрят света, от който се чувстват привилегировани да бъдат част".