Милениалите може често да са представяни като лекомислени хора, които прахосват доходите си за скъпи кафета и онлайн покупки в условията на окаяни дългосрочни финанси, но те са на път да се превърнат в "най-богатото поколение в историята".

Според проучването на агенцията за недвижими имоти Knight Frank родените между 1981 и 2000 г. ще получат "сеизмичен" неочакван доход през следващите 20 години благодарение на имотите, натрупани от поколенията преди тях.

Въпреки че разпределението на богатството може да се променя между отделните региони на света, още по-голяма промяна се наблюдава между поколенията, отбелязва The Guardian. В резултат на това само в САЩ между поколенията ще бъдат прехвърлени активи на стойност 90 трлн. долара, което ще превърне милениалите в най-богатото поколение в историята".

Проучването отбелязва, че 75% от представителите на възрастовата група очакват богатството им да се увеличи през 2024 г., срещу 53% от поколението на бейби бумърите (родените между 1946 и 1964 г.), 56% от Gen Х (1965-1980 г.) и 69% от по-младото поколение Z.

Докато чакат наследството си, много от милениалите все още се отърсват от поредица икономически сътресения – кризата от 2008 г., последвана от поредица финансови препятствия, предизвикани от пандемията и войната в Украйна.

В резултат на нарастващите наеми те изразходват голяма част от доходите си за жилищни разходи и са изправени пред сериозни предизвикателства, за да си позволят собствен дом или да натрупат пенсионен фонд. Условията подхранват представата, че милениалите - лишени от целта да спестяват доходите си за придобиване на имот - са пропилели парите си за скъпи забавления.

В действителност тяхната бъдеща финансова мощ вероятно ще бъде лотария, която ще се определя предимно от наследството от предишните поколения, посочва The Guardian.

Лиъм Бейли, глобален ръководител на проучванията в Knight Frank казва, че промяната в богатството вероятно ще подпомогне усилията за устойчиви инвестиции. "Изглежда, че милениалите са разбрали посланието, когато става въпрос за намаляване на потреблението - 80% от мъжете и 79% от жените заявяват, че се опитват да намалят въглеродния си отпечатък".

Той прогнозира, че тенденциите в създаването на богатство сред поколението Z предполагат, че 38%-ното увеличение на броя на “свръхбогатите жени” (с активи над 30 млн. долара) през последното десетилетие ще продължи да се увеличава.

Имотите, финансовите инвестиции и автомобилите ще са сред най-значимите източници на богатство, посочва проучването.