Нарастващата инфлация изправя пазарите на ръба и предизвиква страхове от рецесия. Индексът на потребителските цени в Съединените щати регистрира рязко увеличение от 9.1% на годишна база през юни, което накара министъра на финансите Джанет Йелън да каже, че инфлацията в САЩ е „неприемливо висока“.

Причините зад резките скокове включват високите цени на суровините и енергията, предизвикани от проблемните доставки и войната на Русия в Украйна, рекордните пакети от държавни стимули, ниските лихвени проценти по време на пандемията от COVID-19, както и продължаващият недостиг на работна ръка.

Но един инвеститор твърди, че има друг основен фактор за ръста на цените - милениалите.

"Това, което наистина причинява инфлацията, е големият брой на хората с твърде много пари, преследващи твърде малко стоки“, коментира пред CNBC главният инвестиционен директор в Smead Capital Management Бил Смийд.

По думите му, в САЩ има около 92 милиона милениали, предимно във възрастовата група от 27 до 42 години.

"В Съединените щати има много хора на възраст от 27 до 42 години, които са отложили покупката на жилище или кола с около седем години по-късно от повечето поколения. Но през последните две години всички те влязоха на пазара заедно и това е само началото на период от 10 до 12 години, в който ще има с около 50% повече хора, които искат тези неща", прогнозира Смийд.

Според него, Федералният резерв може да затегне кредитирането, но това няма да намали броя на хората, които искат да направят тези покупки.

Много хора от поколението на милениалите не биха се съгласили с идеята, че имат твърде много пари за придобиване на активи. Според редица проучвания, направени през последните две години, над 60% от милениалите отлагат покупката на жилище поради студентските си дългове или недостатъчно високите си заплати. Това поколение е и с най-бързо растящото дългово бреме.

Дори много от тези, които разполагат с достатъчно средства все още се въздържат. През юни проучването на CNBC Millionaire Survey установи, че милениалите са три пъти по-склонни да намалят големите покупки в сравнение с техните предшественици от т. нар. "бейби бум поколение".

Купувачите в САЩ отменят най-много имотни сделки от началото на пандемиятаДелът на споразуменията за покупко-продажба на съществуващи жилища, които са отменени през юни, е бил малко под 15% от всички домове, за които са сключени договори, сочи нов доклад на Redfin


Натискът върху жилищния пазар, дължащ се на предизвикания от пандемията недостиг на нови жилища и високата конкуренция, също отблъсква много потенциални купувачи във възрастовата група от края на 20-те до началото на 40-те години.

Но въпреки всички тези проблеми, милениалите все още съставляват най-голямата част от купувачите на жилища в момента.

"Някои млади хора са използвали пандемията за своя финансова изгода, изплащайки дълговете си и намалявайки разходите за наем, като са се преместили да живеят при семействата си. Сега те скачат "с главата напред" в покупката на жилища“, коментира пред CNBC визепрецидентът на американската Асоциация на имотните агенции Джесика Лауц.

В същото време много млади хора все още остават извън пазара. Според сайта за обяви за жилища под наем Apartment List, през 2020 г. 18% от милениалите прогнозират, че ще плащат наем завинаги, отказвайки се от собствеността върху жилище. Това е почти двойно повече в сравнение с дела им преди две години.