Ако смятате, че младите хора, които познавате, в момента резервират дълга ваканция на далечно място, може би сте на прав път.

Според скорошно изследване на компанията за финансови услуги Fidelity, в което са взели участие над 2600 души, това е точно така.

Допитването е било на тема спестяване за годините в пенсия.

Изследването разкрива, че 55% от хората на възраст от 18 до 35 години са поставили на пауза своите спестовни планове. Причината е COVID-кризата. 45% от допитаните “не виждат смисъл в спестяването, докато нещата не се върнат към нормалното”, пише CNBC.

През последните две години някои хора натрупаха солидни средства, тъй като нямаше възможност да излизат. Те не отидоха на обичайните си ваканции, казва Рита Асаф от Fidelity. "Предвид високата инфлация и напрегнатия пазар, мисля, че тази група си мисли следното: Защо да трупам пари в пенсионен фонд точно сега?"

Тенденцията частично се дължи на високите разходи за живот на младите в САЩ. Те са затруднени от студентските дългове, поддръжката на жилището и 8.6% инфлация.

Така, ако не искате да влагате парите си в непредсказуем пазар, може да искате да почакате той да се стабилизира - макар милиардери, като Уорън Бъфет и Илон Мъск, да препоръчват точно обратното.

Ако сте загрижени заради инфлацията и как тя се отразява на спестяванията ви, това може да ви накара да харчите тук и сега.

През февруари проучване на Bankrate разкри, че 54% от по-младите милениали и 46% от поколението Z споделят, че спестяванията им за черни дни са намалели спрямо 2020 г. То установи още, че милениалите са по-склонни от другите поколения да имат по-големи кредитни задължения, отколкото спестявания.

Решението да се постави временно на пауза спестяването се дължи и на нагласата на 39% от респондентите, които очакват, че ще се пенсионират по-късно заради Covid.

Европейците са спестявали по-малко през четвъртото тримесечие на 2021 г.Годишният темп на нарастване на брутния разполагаем доход на домакинствата в еврозоната остава без промяна през четвъртото тримесечие на 2021 г.

С други думи, поне някои млади хора планират да работят още няколко години след края на кариерата си. Така тe искат да коригират щетите, нанесени от пандемията.

Това поколение е по-осъзнато от предишното, казва Асаф. По-младите инвеститори са научили уроците си от старите поколения и искат да държат под контрол парите си.