Всеки един от нас в определен момент се тревожи заради финансови въпроси. Задължения, навици на харчене, спестявания и т.н.

Това са все неща, които могат да бъдат източник на финансова тревога.

Скорошно изследване, направено от създателите на приложението за спестяване и инвестиции Stash, установи, че над 60% от респондентите определят парите като голям източник на стрес в живота си. Почти половината споделят, че имат проблеми със съня. Дори говоренето за пари предизвиква у тях достатъчно бурни чувства, което ги кара да отбягват темата.

Според проучването жените-респонденти били 5% по-склонни да кажат, че се чувстват стресирани заради парите, сравнено с мъжете. 5% от жените също така имали навика да пропускат плащането на някоя месечна сметка.

Тревогите за бюджета са част от живота на близо 65% от респондентите и ги карат да се отказват от пътуване, ремонт, посещение на събития, хранене навън и т.н.

Жените са по-склонни да жертват лични разходи поради финансова несигурност, сочи още проучването.

3 начина да спрете да мислите само за пари

Ако искате да следите и да покривате разходите си, да сте способни да спестявате по малко и да спазвате определения бюджет за месеца, предлагаме ви три практични съвета.

1. Осъзнайте финансовия си статус
Може да бъде неприятна задача, но колкото повече игнорирате реалното състояние на финансите си, толкова по-стресиращи стават нещата. Бъдете честни със себе си. Това е най-добрата първа стъпка.

2. Гонете по една разумна цел
Ще установите, че сте по-ефективни в постигането на целите си, ако вървите към реализацията им бавно, но сигурно. След като установите какъв е финансовият ви статус, дефинирайте желана финансова цел и се опитайте да я изпълните. Не поставяйте няколко.

Милионер: Да следваш страстта си е пълна глупост Скот Галоуей не е убеден, че ако човек следва страстта си, както мнозина успели съветват, ще постигне финансови успехи

3. Автоматизирайте плащанията и спестяванията
Започнете с малко. Просто спестете някакви пари още тази седмица. Работете върху този свой навик. На помощ идват автоматизираните решения. Просто от сметката ви автоматично при заплата се прехвърля определена сума към спестовната сметка.