Огромно ново изтичане на финансови документи разкри как хора на властови позиции и ултрабогатите тайно инвестират големи суми в страни, смятани за данъчен рай, съобщава ВВС.

Повечето от изтеклите 13.4 млн. документа, наречени Paradise Papers, идват от една водеща компания в офшорните финанси. Предаването Panorama на ВВС е част от близо 100 медии, които са разследвали документите.

Подобно на Панамските документи от миналата година, германският вестник “Зюддойче цайтунг“ е успял да се сдобие с Paradise Papers, а Международният консорциум на разследващите журналисти е наблюдавал разследването.

Изтеклите документи в неделя са само малка част от разкритията за данъчните и финансовите дела на стотици хора и компании.

Много от историите разказват как политици, многонационални компании, знаменитости и хора с голямо богатство използват сложни структури от тръстове, фондации и кухи компании, за да защитят парите си от данъчните власти или да прикрият делата си зад було от тайнственост.

В мнозинството от трансакциите няма законови нарушения.

Някои от ключовите истории, разкрити в неделя

Ключов съветник на канадския премиер беше свързан с офшорни схеми, които може да струват на страната милиони долари под формата на укрити данъци.

Лорд Ашкрофт, бивш заместник-председател на Консервативната партия във Великобритания и значим дарител на средства, може да не е спазил правилата при управлението на офшорните си инвестиции.

Други документи показват, че той е запазил статута си на човек без постоянно жителство, докато е бил в Камарата на лордовете, въпреки съобщенията, че е станал постоянен жител на Великобритания.

Документите показват, че олигархът Алишер Усманов може да е оказвал влияние при дю дилиджънс проверки (обстойни проверки при придобиване на инвестиционни проекти или дружества – бел. ред.).

Кралица Елизабет Втора също е замесена

Paradise Papers показват как 13 млн. долара от частните пари на кралицата са били инвестирани в офшорни зони. Те са били вложени във фондове на Каймановите острови и Бермудските острови от херцогство Ланкастър, което осигурява доходи на Елизабет Втора и управлява инвестициите на частното дружество, което управлява състоянието й на стойност 500 млн. паунда.

Няма нищо незаконно в инвестициите и в документите не се твърди, че кралицата избягва да плаща данъци, но възникват въпроси дали тя трябва да инвестира в офшорни зони.

Малки инвестиции са разкрити в компанията BrightHouse, която беше обвинена в експлоатиране на бедните, и в компанията Threshers, която по-късно фалира с неплатени данъци на стойност 17.5 млн. паунда и 6000 загубени работни места.

Херцогството съобщи, че не е намесено във вземането на решения от фондове и не се твърди, че кралицата е знаела за конкретни инвестиции, направени от нейно име.

Смут за американския министър на търговията и за Тръмп

Уилбър Рос помогнал на Доналд Тръмп да избегне банкрут през 90-те години на миналия век и по-късно беше назначен за министър на търговията в администрацията на президента.

Документите разкриват, че Рос е запазил интересите си в корабна компания, която печели милиони долари на година от транспортирането на петрол и газ за руска енергийна компания. Сред акционерите на компанията са зетят на руския президент Владимир Путин и двама мъже, подложени на санкции от САЩ.

Отново възникват въпроси за руските връзки в екипа на Тръмп. Неговото президентство е белязано от твърдения, че руснаците са опитали да повлияят на резултат от миналогодишните президентски избори в САЩ. Тръмп нарече твърденията „фалшиви новини“.

Откъде идват документите?

Повечето документи идват от компанията Appleby - базирана на Бермудските острови компания за правни услуги, която помага на клиенти да се установят в чуждестранни юрисдикции с ниска или нулева данъчна ставка.

Нейните документи и други документи, идващи главно от корпоративни регистри на Карибските острови, са получени от „Зюддойче цайтунг“. Според медиите разследването е от обществен интерес, защото изтеклите данни от офшорни зони многократно са разкрили нарушения.

В отговор на изтеклите документи Appleby съобщи, че „е доволна, че няма доказателства за нарушения нито от наша страна, нито от страна на клиентите ни“. „Не толерираме незаконно поведение“, допълни компанията.

Какво представляват офшорните финанси?

Това е място извън регулациите в собствената държава, където компании или физически лица могат да пренасочват парични потоци, активи или печалби, за да се възползват от по-ниски данъци.

Юрисдикциите са известни като страни данъчен рай. Те обикновено са стабилни, потайни и надеждни, често, но не непременно, малки острови и строгостта, с която извършват проверки на закононарушения може да варира.

Какви са последиците за данъкоплатците и трябва ли да се тревожат?

Става дума за много пари. Boston Consulting Group съобщава, че 10 трилиона долара са държани в офшорни зони. Това се равнява на брутния вътрешен продукт на Великобритания, Япония и Франция, взети заедно. Възможно е изчисленията да са доста консервативни.

Критиците на офшорните зони изтъкват предимно тяхната потайност, която отваря вратата за закононарушения и неравенство. Освен това, според тях, усилията на правителствата за разрешаване на проблема честа се оказват неефективни.

„Трябва да видим колко пари изтичат в офшорни зони. Ако те не бяха тайна, тогава тези неща не просто нямаше как да се случат..., необходима ни е прозрачност, трябва да хвърлим светлина по въпроса“, казва Мег Хилиър, депутат от Лейбъристката партия и председател на Комисията по публичните сметки в британския парламент.

Какъв е отговорът на офшорните зони?

Офшорните финансови центрове казват, че ако не съществуваха, нямаше да има ограничения върху данъците, които налагат правителствата. Те твърдят, че не седят върху купища пари, а действат като агенти, които помагат за насочването на пари по цял свят.

Боб Ричардс, бивш финансов министър на Бермудските острови, казва, че не е негова работа да събира данъците на другите държави и че те трябва да разрешат сами проблема си.

Той смята, че юрисдикцията му дори не може да се нарича данъчен рай, тъй като е добре регулирана и отговаря напълно на международните финансови правила.